Jiří Lábus čte Davida Walliamse: vychází audiokniha Operace Banány, bondovsky laděný příběh z druhé světové války

Jiří Lábus čte Davida Walliamse: vychází audiokniha Operace Banány, bondovsky laděný příběh z druhé světové války

Tisk

operace banany 545x600 RGB29. června vychází v audiopodobě další z humoristických knih pro mládež britského spisovatele, komika, herce a scénáristy Davida Walliamse. Operace Banány, bondovsky laděný příběh z druhé světové války s podtitulem „Máte rádi banány, špionážní mise a gorily plivající do obličeje?” načetl opět herec Jiří Lábus. Jeho charakteristický hlas se tak objeví již na sedmnácté audioknize od autora, který je díky brilantním příběhům s překvapivou pointou a černým humorem přirovnáván k novodobému Roaldu Dahlovi.

Nahrávku připravilo vydavatelství Tympanum podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím Argo v roce 2022 v překladu autorovy dvorní překladatelky Veroniky Volhejnové.

„Davida Walliamse s Roaldem Dahlem vedle umění psát chytře a vtipně s černým humorem navíc pojí i to, že v jejich dílech došlo v poslední době k odstranění nekorektních slov a výrazů,” podotýká Monika Oweyssi, ředitelka vydavatelství Tympanum, které všechny audioknižní podoby Walliamsových děl u nás vydává.

Děj knihy Operace Banány se odehrává v Londýně roku 1940, kdy je Velká Británie ve válce s Německem. Jedenáctiletý sirotek Erik tráví dny na místě, kde se cítí nejvíc šťastný, v Londýnské ZOO. Naváže tu neobyčejné přátelství s pozoruhodnou gorilou Gertrudou. S bombami dopadajícími na celý Londýn musí Eric Gertrudu zachránit. Společně se strýcem Sidem, chovatelem v ZOO, se dají všichni tři na útěk. Zatímco se ukrývají na mořském pobřeží, odkrývají spiknutí. Tenhle příběh zůstal až dodnes v přísném utajení. Každá tajná vojenská operace potřebuje krycí jméno. Spis, který uslyšíte, nese označení: Operace banány – Přísně tajné.

Britský herec, scénárista a také například porotce v talentové show Britain's Got Talent David Walliams (1971), je spolutvůrcem populární komediální série Little Britain (Malá Velká Británie), za kterou se svým kolegou Mattem Lucasem obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. V roce 2008 napsal svou první knihu pro děti. Literární kritici jej dnes označují za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. 

Jiří Lábus (*1950) je jedním z nejvýraznějších českých herců své generace. Ztvárnil mnoho rolí v seriálech i filmu (Arabela; Slunce, seno, jahody; Amerika; Zapomenuté světlo). Již tři desítky let je hvězdou divadla Ypsilon. Je držitelem ceny Thálie a Český lev. Spolu s dlouholetým hereckým partnerem Oldřichem Kaiserem se stali synonymem osobitého humoru, který si diváci oblíbili prostřednictvím televizních pořadů Možná přijde i kouzelník, Ruská ruleta nebo Zeměkoule.

operace banany 545x600 RGB

Více informací na www.tympanum.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ BB art

BBcomicspoint perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a naví...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cesta pravého muže vychází v audiopodobě

cestapravenomuzePamatujete si na Cestu pravého muže? Úžasný bestseller Davida Deidy? Tak se dočkal své audiopodoby a jestli na něco člověk čeká s chvěním rukou a tiky v obou očích, tak je to něco takového? Tak dokonalá sexy kniha opředená hlubokou ducho...


Literatura

Alexandrie – detektivní pátrání v největší starověké knihovně

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho devatenáctý příběh nazvaný

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

200filmS velmi originálním námětem přichází na plátna režisér a scénárista James DeMonaco. S poměrně nízkým rozpočtem představuje svět, o kterém si divák nejspíš nikdy předtím nemyslel, že může fungovat.

...