Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

Tisk

prihody telatka 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.

 

 

Autorem knih o telátku je Petr Hudský a také jeho dvě dcery: dvacetiletá Karolína a patnáctiletá Josefína. Nedávno jsem od něj četla povedenou povídkovou knihu plnou krve, tak jsem byla zvědavá, na jeho umění v jiném žánru. A dobře jsem udělala, protože se ukázalo, že psát opravdu umí!

Příhody se odehrávají na statku, kde s maminkou krávou a tatínkem bejkem žije telátko, kterému se říká telátko popleta, protože všechno poplete. Na posluchače čeká celkem 64 krátkých příběhů například o tom, jak bylo telátko v divadle, na nákupu, nebo u zubaře, ale také spravovalo budík, psalo dopis a pohádku, nebo bylo na oslavě narozenin. Občas je telátko taková popleta, že se mu posmívají i rodiče, jindy autor nechává pointu takzvaně doznít, což v audioknižní podobě ještě více vyniká. Ale vše působí mile a také hravě.

Skvělá je také práce s jazykem, která se na jednu stranu přímo nabízela, ale musel na ni někdo přijít. Hudební skupina se například jmenuje Bůtls, pan vedoucí je označovaný jako velký vůl, ředitel jako pan vůl a tatínek býk odkládá noviny, protože v nich stejně píšou samé kraviny. Uchu lahodí také jména dalších zvířecích kamarádů: koníček Toníček, beránek Milánek, kačenka Kačenka, kapřík Petřík, žabička Zdenička, šneček Mireček nebo býček Jiříček a další.

Pochvalu si zaslouží také tvůrci audioknihy, kteří skvěle vybrali interprety i zapracovali hudební složku. Telátko v podobě Mariky Procházkové působí vesele i naivně zároveň a rodiče Martina Hudečková a Jiří Knot jsou zase takovými pravými rodiči se vším všudy. Jednotlivé příběhy začínají známými melodiemi českých písní, takže si děti mohou i broukat a zazpívat, což mi přišlo jako taková přidaná hodnota.

Pokud máte doma malé poplety, tak pro ně tato audiokniha bude to pravé!

Petr Hudský vystudoval speciální pedagogiku se zaměřením na vzdělávání osob se zrakovým postižením a osob s poruchami chování. V oboru dosud pracuje. Jako scenárista je podepsán např. na detektivních seriálech Labyrint, Kriminálka Anděl nebo Hlava Medúzy, celovečerním filmu Hastrman, pohádkách Korunní princ, Pravý rytíř a Princezna a půl království a dalších televizních filmech a pořadech. Dlouhodobě spolupracuje také s Českým rozhlasem. Je autorem knih Kacířské nápady, Zlatý časy, Maso od šibenice a Hrubý pytel, hrubá záplata (Radioservis 2021).
Pro děti napsal dvě knihy o malém telátku: Telátko popleta (spolu s dcerou Karolínou, vydalo Nakladatelství Brána 2014) a Příhody telátka poplety (spolu s dcerou Josefínou, vydalo nakladatelství Fortuna Libri 2021)

prihody telatka

Příhody telátka Poplety
Autor: Petr Hudský, Josefína Anna Hudská, Karolína Anna Hudská
Interpret: Marika Procházková, Martina Hudečková, Jiří Knot
Délka: 3 hodiny 58 minut
Vydavatelství: Radioservis
Kategorie: pro děti
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-660950-petr-hudsky-a-dcery-prihody-telatka-poplety


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Lidé se necítí v horách jako doma…

sisa 200Když jsem poprvé uviděla Sisu před čtyřmi lety u nás ve Frýdku – Místku na pódiu a slyšela ji zpívat, měla jsem pocit, že jsem v tu chvíli nejšťastnější ve svém životě. Znala jsem ji předtím tak trochu z televize, ale realita byla, co se týká zpěvu, ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mika Waltari: Pád Cařihradu

Pad Carihradu 200Román Pád Cařihradu finského autora historické prózy, proslulého knihou Egypťan Sinuhet, který vypráví o milencích, jejichž vztahu nepřeje společnost ani doba, i o pádu velké byzantské metropole, vychází nově také v podobě audioknih...


Literatura

Zasmějte se u příhod veterináře

krava na strome 200Pokud máte chuť na nějakou odpočinkovou knihu, u které se zasmějete a proniknete do tajů záslužného povolání, sáhněte po Krávě na stromě obsahující Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře.

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Tibetské rozjímání v kině Aero

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy ...