Zasmějte se u příhod veterináře

Zasmějte se u příhod veterináře

Tisk

krava na strome 200Pokud máte chuť na nějakou odpočinkovou knihu, u které se zasmějete a proniknete do tajů záslužného povolání, sáhněte po Krávě na stromě obsahující Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře.

 

 

Julian Earl je venkovským zvěrolékařem, který v úvodu popisuje, jak je veterinář podle jeho slov „fujtajbl“ práce, zabývá se tím, jak je v jeho životě běžné v noci někam jet, jak musí odpovídat na nejrůznější dotazy chovatelů a podobně. Rozhodně mu však nesmí chybět (a nechybí) láska ke zvířatům.

„V následujících kapitolách jsem si dovolil zavzpomínat i na zvířata, která jsem v lásce neměl a ona si neoblíbila mě. Alespoň ne za všech okolností. Dlouho jsem obhajoval názor, že pokud chce člověk tuhle práci dělat dobře, neměl by zvířata rozdělovat na oblíbená a neoblíbená. Naší povinností je odpovědně a svědomitě se postarat o všechna, bez ohled na sympatie.“ (str. 17)

Kráva na stromě je útlá kniha, kde čtenáři najdou celkem 18 kapitol obsahující příhody ze života veterináře. Každá je uvedena názvem, obrázkem a podtitulem. Ten mě moc bavil a předestíral, o čem daný příběh bude, například Kapitola 3: Nevhodný smích, Nikdy nestůjte za krávou, která kašle nebo třeba Jak správně léčit kočku, Kočky nečtou příbalové letáky.

Na stránkách najdete spoustu úsměvných i napínavých příběhů, mnohdy budete s veterinářem soucítit, jindy budete rádi, že nejste v jeho kůži. Přečtete si, jak o klasických pacientech jako jsou psi, kočky, nebo krávy či koně, ale také o opravdu staré želvě nebo samici hroznýše.

Od knihy jsem očekávala pobavení a také trochu poučení a vhledu do povolání veterináře a všeho se mi rozhodně dostalo. Hodně jsem se zasmála například u vyprávění, kde figuroval snubní prsten a dozvěděla jsem se také několik zajímavých věcí například o opicích a křečcích. Kráva na stromě se četla rychle a byla mi tak jeden večer moc příjemným společníkem.

Julian Earl si od svých osmi let přál být zvěrolékařem. Toto přání se mu splnilo, roku 1981 úspěšně dokončil studium na Liverpoolské univerzitě a po celých pětačtyřicet let se věnoval své profesi, kde získal i řadu odborných ocenění. Jeho kariéru předčasně ukončilo těžké poranění hlavy, které utrpěl při cyklistickém závodě. Na zvířata ani kolo nezanevřel. Je ženatý a má syna.

krava na strome

Kráva na stromě
Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře
Autor: Julian Earl
Žánr: povídky, humor
Nakladatelství: ALPRESS, edice Klokan
Rok vydání: 2019
Počet stran: 152
Hodnocení: 85 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/krava-na-strome


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tom Kenyon spojuje matematiku, intuici a hudbu v egyptský klenot?

Moudrost Hathoru perexObohacení duše, které Moudrost Hathorů nabízí, mi šla jako čtenáři do dvou oblastí. První je ta zvědavá, dokonale uspokojená zvědavost, protože co když vážně je tohle něco, co pozvedlo egyptskou civilizaci? A druhá je čist...


Literatura

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, ...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Představujeme vám projekty, které na podzim nabídne veřejnoprávní televize

ct 200Česká televize oslavila tento rok šedesáté výročí od svého založení. A i když má ty největší oslavy jubilea za sebou, bude podzimní schéma doprovázené ještě jejich dozvuky. Nebudou však chybět ani nové projekty, které dostanou prostor vedle...