Když se vzpomínky vytrácejí dřív, než z těla vyprchá život…

Když se vzpomínky vytrácejí dřív, než z těla vyprchá život…

Tisk

A kazde rano je cesta domu delsi a delsi 200Fredrik Backman se nejen u nás stal velmi oblíbeným autorem a je stálící Nakladatelství Host a také vydavatelství OneHotBook, které audioknihy poslední dobou vydává zároveň s knihami. Nejinak tomu bylo i u krátkého, avšak opravdu silného díla s názvem A každé ráno je cesta domů delší a delší.


Fredrik Backman pochází ze Stockholmu a pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Největší poprask přinesl jeho první román Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014), kterého se ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků. K jeho dalším knihám patří Co by můj syn měl vědět o světě (2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014), Medvědín (2017) a A každé ráno je cesta domů delší a delší. Všechny díla vyšla česky a právě díky OneHotBook mají také svou audioknižní podobu.

A každé ráno je cesta domů delší a delší má v knižní verzi pouze 80 stránek (audiokniha má necelou hodinu a půl). Na první dojem to na mě působilo jako pouhé rýžování peněz na známém jménu jakým Backman beze sporu je, ale úvod mě přesvědčil o opaku. Původně se totiž jednalo o příspěvek na blog, v rámci kterého mohli jeho čtenáři podpořit nadaci Hjarnfonden, která shání prostředky pro výzkum nemocí postihujících mozek. Až poté se Backman rozhodl vydat toto vyprávění knižně a honorář za něj věnovat právě této nadaci, což je krásným gestem korespondujícím s knihou.

Kniha pojednává o mozku a konkrétně o tom, jak se člověku vytrácejí vzpomínky dřív, než z něj vyprchá život. Toto těžké téma přetavil Backman do něžné podoby vonící po hyacintech. Ústředním motivem je lavička na náměstí, kde sedí a povídají si malý Noah s dědečkem. Baví se o nejrůznějších věcech a vše je protkané vzpomínkami a hlavně láskou. Ta se prolíná celým příběhem, ať už se jedná o lásku mezi dědou a vnukem, otcem a synem nebo dědou a babičkou. Vše je podáno velmi silně a hlavně lidsky. 

Interpretem této krátké audioknihy je známý herec Pavel Nový, pro který byla tato audiokniha velkou premiérou. A musím uznat, že to na něm vůbec není znát, protože je suverénním a takovým velmi uvědomělým vypravěčem výborně se hodícím k vyprávějícímu dědečkovi. Ostatně sám uznává, že něco společného s tím má: „Jako všichni staří lidé, protože se nám hlavou víc honí vzpomínky, které pak srovnáváme se současností,“ dodává. Jeho povzdechy jsou v projevu naprosto na místě a znázorňují tak neodkladnou bezmoc spojenou se stárnutím. Druhým interpretem audioknihy je herec Michal Zelenka, který dostal na starost úvodní předmluvu autora. Ten je zde jak rozvážný, tak zároveň zajímavě horlivý a rozhodně si jej dovedu představit jako plnohodnotného předčítače nějakého díla.

V tomto případě je velmi důležitá také hudební složka audioknihy. Ta je tentokrát v mollových tóninách a střídá se zde klavír, akustická kytara a harmonika. Líbilo se mi, že nepůsobí depresivně, ale i nadějně. Navíc nechává doznít a rezonovat předtím vyřčené myšlenky.

Pokud se vám líbily předchozí díla Fredrika Backmana, určitě sáhněte i po této audioknize. Je plná citů, ale také moudrosti a lásky. Jedná se o silné dílo, kterému se vyplatí věnovat pozornost a vracet se k němu. A přitom A každé ráno je cesta domů delší a delší není podle mě nijak patetické nebo přehnané.

A kazde rano je cesta delsi a delsi

A každé ráno je cesta domů delší a delší
Autor: Fredrik Backman
Interpreti: Pavel Nový, Michal Zelenka
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 1 hodina 26 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 94 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/kazde-rano-je-cesta-domu-/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil s...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hlasování veřejnosti do cen Audiokniha roku se rozbíhá

AK ROKU 200Stejně jako loni, mohou i letos své sympatie audioknihám vyjádřit všichni posluchači. Na stránkách www.audiokniharoku.cz právě začalo hlasování veřejnosti Cena posluchačů – Audiokniha roku. Svým hlasem teď můžete i vy pomoct k vítězství oblíbené ...


Literatura

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Hledání smyslu podle Petra Weigla

weigl rusalka perexRežisér Petr Weigl (narozen 1939) si mezinárodní věhlas získal vypravěčsky stylizovanými, výtvarně vytříbenými přepisy zejména oper, ale nejen jich. Získal za ně ocenění v zahraničí i doma (Trilobit, Cena Čs. televize...