Fleret - Umělci na šňůře

Fleret - Umělci na šňůře

Tisk

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množství fakt a informací o kapele a muzikantech, kteří jí prošli (a není jich málo), které pak šikovně prošpikoval historkami ze zákulisí, osobními rozhovory a perličkami ze soukromí.

 


"Když jsem ogary viděl poprvé, spadla mi brada. Srazila mě ta neskutečná energie, která z nich tryská. Byla to láska na první pohled. A samozřejmě nastala okamžitá závislost a nepřestávající chuť vidět je znovu a znovu," říká autor knihy Jakub Malovaný. Knihu dal dohromady ve spolupráci s kapelníkem Fleretu Zdeňkem Hrachovým, jeho bohatým archivem a podrobnými deníky.

 lit

Kniha je rozdělena do tří částí. První část s prozaickým názvem Historie mapuje rok po roce vývoj kapely, od prvních krůčků k jejímu vzniku v roce 1982 až po současnost. Jednotlivé etapy dokumentují výstřižky z tisku, bohaté fotogalerie, ukázky písňových textů, náhledy plakátů, na který jde krásně vidět, “jak šel čas” a mnoho dalšího. Nejen fandy Fleretu jistě potěší i pár oblíbených receptů.

Druhá část se jmenuje Rozhovory. Čtenář v ní najde zajímavé povídání se dvěma zakladateli kapely Petrem Chrastinou a Zdeňkem Hrachovým, ale i s Pavlem Kačesem Husárem, Zdeňkem Jurasem Juráskem, Pavolem Čutorkou Barnášem, Stanislavem Bartošíkem, Jirkou Hlavničkou, Vladanem Hečou a “valašskou královnou” Jarmilou Šulákovou, která byla po mnoho let stálým hostem. Rozhovorů je celkem 34 a Jakub při nich nezapomněl ani na ty, kteří na jevišti běžně vidět nejsou, ale bez kterých by to nešlo, například s textaři, zvukaři, podporovateli kapely a se sponzory.

roz

V poslední části nazvané Archiv čtenář najde kompletní diskografii nebo třeba přehled knih o Fleretu (Umělci na šňůře jsou už devátou knihou o této kapele).


Zajímá Vás, jak kniha vznikala? Přečtěte si rozhovor s autorem Jakubem Malovaným ZDE.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“

Metalinda perexSkupinu MetaLinda založili v Bratislave v roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký. Ich začiatky ako uviedol Peťo Sáme

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se b...


Literatura

Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých

lovecraftova-druzina 200Bojíte se rádi? Máte rádi klasické horory a mystiku H. P. Lovecrafta? Pokud ano, vydavatelství XYZ vydalo v říjnu knížku přesně pro vás a vaše lekavé choutky! Britské duo Stephen Jones a John Llewellyn Probert čerpalo z ...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...