Road movie příběh Poprava

Road movie příběh Poprava

Tisk

poprava200V únoru vydalo nakladatelství Kalibr debutovou knihu Matta Wittena Poprava, která pojednává o cestě matky přes celou Ameriku na popravu vraha své dcery. Nebo je to všechno jinak?



Autor není zelenáč

Mark Witten je scenárista, dramatik, producent a spisovatel. Již dvacet let píše seriály pro televizi, například Dr. House, Zákon a pořádek, JAC či Soudkyně Amy. K vydání připravuje další thriller a jeho snem je do svých 80 let vydat jednu knihu ročně. V budoucnu se dočkáme i filmu podle jeho debutové knihy.

Cesta za uzavřením minulosti

Amy, dcera Susan Lentigové, byla před dvaceti lety zavražděna a po dlouhém čekání se dočká spravedlnosti – Susan se vydává na popravu Netvora, který má její dítě na svědomí. Cestuje přes půlku Spojených států a vzpomíná na dobu, kdy Amy ještě žila a co vedlo k jejímu skonu. Během cesty se jí přihodí nečekané události a postupně zjišťuje, že člověk, kterého čeká poprava, možná ten čin nespáchal. Podezřelého má. Jenže je bez prostředků a v podstatě bez spojenců, pokud tedy nepočítáte problémovou mladou dívčinu a vysloužilého agenta FBI, který se v tomto případě angažoval. Podaří se Susan dovést vše do zdárného konce?

Minulost a současnost

Příběhem se vine linka jak z minulosti, kdy se dovídáme víc o rodinném životě Lentigových, tak současnosti, kde sledujeme Susan a její cestu a pátrání po původci zla. Ze začátku se to trochu vleče, ale příběh je jinak čtivý a napínavý, ač místy předvídatelný a končí až klišovitě. Nicméně je to asi konec, který by si čtenáři vysnili v pohádce. Autor používá kratší věty, nezapředává do popisů ani rozhovorů. Je to věcné a jasné, ale k tónu příběhu to sedí výstižně. Pokud máte rádi detektivní příběhy, pak vám tuto knihu doporučuji. Jedná se zase o něco jiného – připravujeme se na popravu pachatele, ale postupem času zjišťujeme, že pravda leží někde jinde.

poprava

Název: Poprava
Autor: Matt Witten
Žánr: thriller, světová literatura
Originální název: The Necklace (2021)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná
Počet stran: 328
Hodnocení: 70 %

https://www.euromedia.cz/poprava/kniha/14219/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tom Kenyon, Judi Sion: Arkturiáni

arkuriani 200Při pohledu na hvězdné nebe každého občas napadá, jsme-li tu sami. Každého občas ovane ta obrovská nekonečnost vesmíru, ta naše vlastní malichernost. Stačí se pocitově vzdálit od běžných starostí a už jen pohled na naši modr...


Literatura

„Spalovač mrtvol“ Juraj Herz se nechal rozpitvat a vydává autobiografii

herz 200Ačkoli režisér Juraj Herz (1934) natočil minimálně tři filmy, které se dají považovat za to vůbec nejlepší, co kdy v Československu a následně Česku vzniklo, nebývá u tzv. československé nové vlny zmiňován mezi prvními a dost často se uvádí až někdy ve d...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...