Tomu říkám název! - Každý z mé rodiny někoho zabil

Tomu říkám název! - Každý z mé rodiny někoho zabil

Tisk

kazdy z me rodiny nekoho zabil200V Edici světový bestseller vyšla v dubnu u nakladatelství Kalibr kniha s poutavým názvem Každý z mé rodiny někoho zabil. Autorem je u nás neznámý Benjamin Stevenson, jehož knihy jsou po světě oceňovány, takže o důvod víc, proč si přečíst zrovna tuto knihu.

 


Autor od protinožců

Benjamin Stevenson je oceňovaný stand-up komik a autor. Benjamin pracoval pro nakladatelství a literární agentury v Austrálii a USA. Jeho prvním románem byla kniha Greenlight, která kromě Austrálie vyšla i v Americe a Británii.

Rodinka k pohledání

Každý z mé rodiny někoho zabil. Někteří z nás, ti, kteří dosáhli výrazných úspěchů, zabili vícekrát. Nechci to dramatizovat, ale je to tak. Někteří z nás jsou dobří, jiní špatní a někteří prostě jen nešťastní. Já jsem Ernest Cunningham. Říkejte mi Ern nebo Ernie. Přál bych si, abych zabil toho, kdo rozhodl, že naše rodinné setkání by se mělo konat v lyžařském středisku, ale je to trochu složitější. Zabil jsem někoho? Ano. Ano, zabil. Kdo to byl? Tak začneme: Můj bratr. Moje nevlastní sestra. Moje žena. Můj otec. Moje matka. Moje švagrová. Můj strýc. Můj nevlastní otec. Moje teta. Já.

Taková zvláštní detektivka

Už samotný název knihy napovídá, že tentokrát nás čeká něco opravdu unikátního a nepředvídatelného. Nechci stereotypizovat, ale přemýšlela jsme, jestli je svým laděním, vtipem a tempem kniha jiná i díky tomu, že je autor Australan a my se ne tak často potkáváme s detektivkami psanými právě touto národností. Možná na tom něco bude…

Takže, první zaujme název. O tom žádná. Pak mě na první dobrou oči táhly k povedené obálce, kterou prostě nemohu nezmínit, a kterou upravila Kateřina Stárková.

A pak už něco k obsahu knihy. Inu, jde opravdu o něco, na co nejsme zvyklí, když už v názvu i anotaci na nás vysypou výčet vražd. Kniha nám přináší krátkou historii jedné rozvětvené rodiny a jejích komplikovaných vztahů. Postav je příliš a ze začátku může být trochu problém se v nich zorientovat. Dobrou zprávou však je, že příběh je rozdělen do kapitol podle názvu postav (nejen) pro lepší orientaci.

Na jednu stranu musím konstatovat, že s tak zvláštně napsaným příběhem jsem se ještě nesetkala a že to mu patří ke cti. Na stranu druhou musím přiznat, že jsem vyprávění četla dlouho a nedokázala se pořádně začíst. Každopádně jsem ráda, že jsem měla možnost nahlédnout do jiného ranku detektivek. Pokud hledáte osvěžení v podobě unikátního detektivního příběhu, navíc okořeněného humorem, Každý z mé rodiny někoho zabil vás jistě nezklame.

kazdy z me rodiny nekoho zabil

Název: Každý z mé rodiny někoho zabil
Autor: Benjamin Stevenson
Žánr: světová literatura, thriller
Originální název: Everyone in My Family Has Killed Someone (2022)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, brožovaná vazba
Počet stran: 368
Hodnocení: 70 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/kazdy-z-me-rodiny-nekoho-zabil/kniha/15676/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to stim, metoda uklidnění s velkou přidanou hodnotou originality a etičtější výroby

RheeMladá umělkyně a lingvistka Rhiana Horovská se věnuje ručním pracím. Ano, čtete správně. Plete svetry při přednáškách na fakultě a dokonce o svých počinech natáčí videa. Možná není na škodu představit tento způsob zdánlivě zapomenuté řemeslné výroby, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kotletova Příliš dlouhá swingers party

Kotleta pdsp 200S Kotletovkama se před Vánoci roztrhl pytel – nedávno vyšel první díl trilogie Bratrstva krve jako mp3 kniha, nyní tu máme na posouzení samostatnou knižní jednotku. A ta se vyvedla nad očekávání dobře!

...

Literatura

Zpověď – Z děcáku až na přehlídková mola

zpoved200„Jsem přesvědčená, že jsem byla v dětském domově a prožila všechny ty okamžiky právě proto, abych dnes mohla pochopit ostatní opuštěné děti a abych jim mohla nabídnout pomoc, jsem jedna z nich, a i když existují nepochybně děti, které mají silnější...

Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...