Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

Tisk

vetrelec200Držitelka ceny Nejlepší česká detektivka roku 2021 Kristýna Trpková v březnu potěšila své příznivce a fandy české krimi, jelikož jí u nakladatelství Kalibr vyšla kniha Vetřelec. Už se bojíte?

 



Nadějná česká autorka

Kristýna Trpková (* 1996) žije s rodinou v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, také ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. Psaní detektivních románů se začala věnovat před narozením třetího dítěte. Na kontě má knihu Rozsudek smrti (2021) a Stvůra (2021), kde představila hlavní vyšetřovatelku lauru Linhartovou, s níž pokračuje ve Vesnici (2022) a zakončuje ve Vetřelci.

Přečtěte si rozhovor s autorkou: „,Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

Zapeklitý případ a nezvaný host

V domě na okraji Holic jsou nalezena tři těla: mladí manželé a jejich tříletá dcerka. Byť nejdřív vše nasvědčuje tomu, že chladnokrevnou vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukazuje, že místo činu bylo pouze narafičené. A že rodinu, která jako by vypadla z reklamy na štěstí, někdo dlouhé týdny, možná i měsíce, sledoval. Komisařka Laura Linhartová postupně odhaluje, že tahle rodinná idylka byla pouze zdánlivá, a na povrch vyplouvají přísně střežená tajemství, o kterých se neměl nikdy nikdo dozvědět. Jak vysokou daň si vyžádají? A kolik nevinných životů budou nakonec stát?

Konec jedné éry

Kniha byla, jako ostatně všechny od této autorky, nesmírně čtivá a měla spád, nechybělo napětí ani vztahové pády a vrcholy hlavní vyšetřovací dvojice. Netušila jsme, že se jedná o poslední díl této série a musím přiznat, že se cítím trochu ošizena, jelikož mi vyšetřovatelé sedli jako lidi a přišlo mi, že tento díl měl trochu uspěchaný závěr. Také se zde vyskytlo mnoho vyšetřovacích faux pas, a proto celý příběh skončil tak, jak skončil.

Tím ale nechci a ani nemohu říct, že by se mi kniha nelíbila. Jen mě to jako čtenáře zamrzelo. Nicméně na tuto autorku si musíme dávat dobrý pozor, protože její knihy patří objektivně opravdu mezi to nejlepší, co nám český trh nabízí.

vetrelec

Název: Vetřelec
Autor: Kristýna Trpková
Série: Laura Linhartová a Adam Beneš (3. díl)
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, pevná
Počet stran: 320
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/vetrelec/kniha/15110/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Beroun

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Literatura

Stali jsme se městem a nakopali p*del Lovecraftovi

 files e 4688 stali-jsme-se-mestemV nakladatelství Host vyšla městská fantasy Stali jsme se městem od úspěšné afroamerické spisovatelky N. K. Jemisinové. Od ní již v překladu vyšla především oceňovaná trilogie Zlomená země (Host 2018, 20...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Lovci a oběti na premiéře v Lucerně

lovci a obeti perexVe středu 25. března proběhla slavnostní premiéra filmu Lovci a oběti, který následující den oficiálně vstoupil do českých kin. Na této akci nechyběla řada osobností a ani já za magazín Kultura 21.