Lovci a oběti na premiéře v Lucerně

Lovci a oběti na premiéře v Lucerně

Tisk

lovci a obeti perexVe středu 25. března proběhla slavnostní premiéra filmu Lovci a oběti, který následující den oficiálně vstoupil do českých kin. Na této akci nechyběla řada osobností a ani já za magazín Kultura 21.

 


V historickém kině Lucerna v Praze se sešla opravdu zajímavá společnost. Vedle novinářů, výherců soutěží a dalších nechyběla ani početná skupinka populárních osobností. Vévodil jí zejména představitel hlavní role Martin Kraus. Postavou sice poměrně malý, ale svou osobností převyšující ostatní. Vedle něj se objevili i další představitelé některých rolí Zdeněk Mahdal, Jakub Mohamed Ali či režisér Marcus Tran. Zároveň nechyběly ani další osobnosti v čele s Tomášem Řepkou a jeho ženou Vlaďkou, dále Martina Gavriely nebo Anife Vyskočilová. A všichni přišli za jediným účelem. Zhlédnout nový český film Lovci a oběti.

Příběh této akční podívané začíná ve chvíli, kdy sympatický mladý Jakub (Martin Kraus) začíná podnikat. Pro začátek si vezme půjčku od svého strýčka, což je možná nejhorší rozhodnutí v jeho životě. Směnka se prostřednictvím hazardu dostane do rukou další osobě, která už není žádným milým příbuzným. Když Jakub nestíhá splácet, vezme si další půjčku a začíná tím dlouhý kolotoč zalepování dalšími a dalšími záplatami. Jeho největším problémem se stává místní gangster v podání Jakuba Mohameda Aliho, který ho donutí ke spolupráci při krádeži aut. Každý se ho snaží ošidit a naivní mladík jim to hodně ulehčuje.

Lovci a obeti 2

Naštěstí se objevuje anděl spásy (Tomáš Hanák), otec kamaráda (Jaromír Nosek). Společně s právníkem (Markem Vašutem), policistou (Zdeňkem Mahdalem) a drsňákem (Marcusem Tranem) se pouštějí do záchranné mise. Ale Jakub musí zapracovat především sám na sobě a vytvořit si lepší vyhlídky do budoucna.

Marcuse Trana jste doposuď mohli znát především jako velice schopného muzikanta. Nyní přichází se svou první režisérskou zkušeností s názvem Lovci a oběti. Vypomohl mu další debutant Milan Sluka, který si vzal na starost scénář. Připravte se na velice zajímavý film vycházející ze skutečných událostí. Nabízí upřímný a téměř nezkreslený pohled na kolotoč zadluženosti a s ní spojených potíží. Většina dlužníků se asi nedostane tak daleko. Půjčovat si od lichvářů a gangsterů může opravdu jen hodně zoufalý člověk. Jestliže jste se do podobných situací přesto propracovali, určitě v tomto snímku najdete několik povědomých scén.

Velice zajímavým faktorem filmu je i herecké obsazení. Hlavní roli si opravdu znamenitě střihnul Martin Kraus a zaslouží si velkou pochvalu. Jeho postava je plná emocí a brzy s ní budete soucítit. Ovšem nejen on se bravurně blýskl. I Tomáš Hanák hrající mafiána a podnikatele vypadá velice přesvědčivě a role je mu ušitá na míru.

lovci a obeti 1

Velikým překvapením je i nováček na hereckém poli Jakub Mohamed Ali. Tento hudebník a autor textů oplývá očividně mnoha talenty, které doposud skrýval. Alespoň na hereckém poli by se klidně mohl uchytit, přestože žádného sladkého klaďase si asi nezahraje. V Lovcích je drsňák každým coulem a oproti mnoha jiným hercům mu jeho zkaženost věřím. Vedle těchto parádních výkonů se objeví i řada dalších osobností, které si střihly menší či o něco větší roli. Jaromíra Noska jsem nedávno viděl v divadle a v obou případech mi dokázal, že hrát prostě umí. Martin Pisařík je oblíbeným představitelem lehce pubertálních rolí a už mu je asi nikdo neodpáře. Ukáže se i Karel Heřmánek, starší i mladší. Tato dvojice září nejen na divadelním, ale i filmovém poli. A tím výčet rozhodně nekončí, ale asi nemá cenu jmenovat zde všechny herce.

Raději se ještě znovu zaměříme na děj. Konečně se českým autorům podařilo natočit poměrně zdařilý akční snímek. Vystupují v něm skuteční zápasníci, ale i bitky ostatních herců působí uvěřitelně a realisticky. Aby ne, režisér si na tom dal opravdu záležet. Prostředí gangsterů a lichvářů je vykresleno velice dobře a dodává filmu značně temný nádech. Můžete se prostě těšit na témata, která se ve filmech běžně neobjevují. Atmosféru občas zlehčí nějaký ten vtípek od některého z hlavních představitelů. Tato kombinace působí zcela přirozeně a nefalšovaným způsobem přináší radost ze sledování filmu. V kině Lucerna jsem nejednou slyšel velké výbuchy smíchu.

 

Fotogalerie z pražské premiéry v kině Lucerna

Co říct na závěr? Chcete film srovnávat s americkými akčními snímky? Samozřejmě nemůže obstát. Česká produkce se pohybuje na zcela jiné úrovni a zejména finanční stránka je prostě jinde. Jestli chcete vidět kvalitní český film, který vybočuje z řady průměrných snímků posledních let, určitě zkuste Lovce a oběti. Nedá se říct, že bude pro všechny diváky jednoduchou záležitostí. Nabízí poměrně depresivní tématiku, kterou mnoho lidí nepochopí. Nebo si alespoň nepřizná, že něco takového se opravdu může dít. Na druhou stranu herecké obsazení je víc než slušné a příběh je opravdu zajímavý. Občas mi přijde, že kritici napíšou první zápornou recenzi a ostatní zlehka kopírují její hodnocení. Asi, aby nevypadali špatně, když by napsali něco jiného. I na tento film jsem našel mnoho negativních reakcí. Ale nenechte se jimi odradit. Jestliže máte rádi filmy s hlubší tématikou, Lovci a oběti jsou jednoznačná správná volba. Nejedná se o typický komerční snímek, ale právě v tom je jeho obrovské kouzlo.

Lovci a oběti

Akční/Drama, Česká republika 2015, 104 min.
Scénář: Milan Sluka
Režie: Marcus Benois Tran
Hudba: Marcus Benois Tran
Hrají: Martin Kraus, Tomáš Hanák, Jaromír Nosek, Jakub Mohamed Ali, Martin Písařík, Karel Heřmánek jr., Karel Heřmánek, Marek Vašut, Ivan Vyskočil, Zdeněk Podhůrský, Nikol Kouklová, Veronika Freimanová, Zdeněk Mahdal, Eki Sluková, Eva Staškovičová, Josef Vrána, Marcus Benois Tran, Eva Decastelo, Sarah Bočková, Jay Diesel, Kateřina Hrachovcová-Herčíková
Hodnocení: 80 %

( 5 hlasů )

Foto z premiéry: Lukáš Loužecký

Zdroj foto z filmu: www.lovci-a-obeti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jub...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Filmová propaganda v sovětském Rusku a nacistickém Německu

pro200Richard Taylor se v záslužné knize Filmová propaganda zaměřil na prvoplánová propagandistická díla, která vychvalovala přednosti nejproslulejších totalitních režimů světových dějin, bolševického a nacistického, usilujících o vytvoření ideálního "nového člov...


Literatura

Dokáže láska opravdu zvítězit nad krutými pravidly víry?

kavarnicka uvodkaKavárnička – to je místo, kde se setkáváme s přáteli, kde si můžeme dát něco lahodného, kde si odpočineme. Ale co když je ta kavárnička v Kábulu? Hlavním městě Afgánistánu, do kterého zatíná drápy Talibán a bombové útoky nejsou žádnou v...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Začalo natáčení nového filmu Davida Laňky ÚTĚK

UtekPrvní klapkou začalo 6. listopadu v Říčkách v Orlických horách natáčení rodinného filmu Útěk podle stejnojmenné knižní předlohy Oty Hofmana. Štáb v čele s režisérem a scenáristou Davidem Laňkou v Říčkách zůstane do 26. listopadu. V hlavních rolích na...