Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

Tisk

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečtení!

 



Glukhovsky, to není jen Metro 2033

Dmitrij Aleksejevič Gluchovskij (* 1979) je ruský spisovatel a novinář. Čtyři a půl roku žil a studoval v Izraeli, pracoval v Německu a ve Francii. Působil jako válečný korespondent v Izraeli a Abcházii, v Rádiu Rusko a ve stanici Deutsche Welle, na kanálech Euronews a Russia Today. Debutoval jako internetový spisovatel sci-fi románem Metro 2033, jehož části publikoval na stránkách www.m-e-t-r-o.ru. Autor za tento román obdržel prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 (cena je označována jako literární nobelovka za sci-fi), jako nejlepší literární debut pro rok 2007. Román posloužil rovněž jako předloha k úspěšné počítačové hře.

Povídky o vlasti podruhé

V češtině vyšla tato kniha poprvé v roce 2017, nyní v roce 2022 je doplněna o dvě povídky (Síra, Oppenheimer) a má nový, temnější přebal. Dílo je poplatné své době, a ač může působit archaičtějším dojmem jednak kvůli pragmatickému jazyku prostého květnatosti, druhak kvůli popisu zastaralého státního a úřednického aparátu, právě zde se odráží úpadek impéria a zrcadlí osudy obyčejných lidí, to je ta pověstná esence bytí ve vodce.

V osmnácti kratších i delších povídkách se autor zakousl do popisu běžné reality života v Rusku a s nadsázkou nám poskytl satirický vhled do sociálního společenství, kde se objevu panoptikum archetypů nejrůznějších lidí a nechybí téma rasismu, opakující se motivy korupce, bezútěšnosti a síly politického státu.

Atmosféra Ruska

Z povídek na vás dýchne atmosféra Ruska a nebude to obrázek nijak přívětivý, bahno lidské existence vás pohltí. Pokud se chcete na Rusko podívat kritickýma, ale bystrýma očima výjimečného autora primárně scifi, máte neopakovatelnou možnost!

povidky o vlasti

Název: Povídky o vlasti
Autor: Dmitry Glukhovsky
Žánr: povídky, satira
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 240
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/povidky-o-vlasti/kniha/15156/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sanchez Amsterdam bude krstiť album

cibula (2)Skupina Sanchez Amsterdam vznikla v roku 2004 počas ich štúdia na základnej umeleckej škole. Skupinu tvoria Dávid Maniaček, B...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...


Literatura

1967: Rok, kdy jsem se narodil(a)

1967 perexNakladatelství BizBooks přichází s novou řadou knih, jejichž samostatné svazky se budou věnovat jednotlivým rokům 20.století. Publicistka Jarmila Frejtichová jako první čtenářům představuje rok 1967. Jak už napoví název knihy 1967: Rok, kdy jsem ...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...