Ediční plán nakladatelství HOST potěší milovníky severské krimi i fanoušky Pottera

Ediční plán nakladatelství HOST potěší milovníky severské krimi i fanoušky Pottera

Tisk

host 200Nakladatelství HOST vydalo ediční plán na jaro 2022, který ukázal, že se čtenáři mají opravdu na co těšit!

 

 


Novinky od oblíbených českých autorů

Bílá voda je dlouho očekávaný přelomový román o ženách, víře a zlu od Kateřiny Tučkové.

Bílá Voda. Takto poeticky se jmenuje pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Právě sem o několik století později přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí, která ji přivedla na pokraj sebevraždy. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim zosobněný démonickým páterem Plojharem odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista tehdy dostala na výběr: vrátit se do civilního života, nebo s ostatními sdílet jejich příští osud. Nezaváhala ani na okamžik. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a vystavena ponižování v komunistickém kriminálu i mučení, aby se vzdala víry v Boha. Marně. Lena však zjistí, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a brzy pochopí, že démoni obcházející minulost bělovodských řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu

„Psala jsem ten román s přestávkami deset let. Mezitím jsem četla materiály, které jsem objevila v archivech, mluvila s pamětníky, pobývala v klášteře a také prošla složitým duchovním hledáním, které mi pomohlo přiblížit se mým postavám i zevnitř. Myslím, že je to má nejprožitější kniha,“ říká Kateřina Tučková.

Bílá voda vyjde v dubnu.

host bila-voda

Jiří Padevět přichází s novým souborem svých oblíbených mikropovídek. Ukazuje v jiném světle rok 1945, který poválečná propaganda zobrazovala jako rok osvobození a světlých zítřků.

Rok 1945 přinesl konec války, ovšem zlo nikam nezmizelo. A najít si mohlo každého. Pozadí konce války bylo ale pro mnoho lidí děsivé. V nepřehledných situacích nikdo nevěděl, kde končí spravedlnost a začíná pomsta, kdo je přítel a kdo nepřítel, kde číhá nebezpečí a kam se před ním ukrýt.

Padevět čtenáře sugestivně vtahuje přímo do mezních životních okamžiků, nechává rozestoupit řádky učebnic a znovu se mezi nimi snaží oživit to, co čas pohřbil pod tiskařskou černí: osudy jednotlivých lidí, kteří se pod vahou dějin buď zlomili, nebo je dokázali unést.

Kniha 1945 vyjde 1. března 2022.

host 1945

Přemysl Krejčík napsal román o šikaně a neschopnosti postavit se tyranům.

Všechno to byla jen hra a přiznaná póza: zhudebňování hororové tematiky, stylizování se do rolí násilníků a vrahů, nošení děsivých masek na pódiu. Dokud Ripper nevzal do ruky skutečnou zbraň a nezměnil falešné pozérství v realitu. Pod povrchem to totiž už dávno vřelo.

Kdo je Ripper? Mladý kluk, který má holku, budoucnost a dobře fungující kapelu. Jenže má taky despotického bratrance, sebevědomí, které se nedá podlézt, jak je nízké, psychické problémy a obrovský vztek na někoho, kdo kdysi ublížil jeho přítelkyni.

Srab je román o psychické šikaně, o neschopnosti vzdorovat, o nechuti přijmout sám sebe. Na první pohled jde o příběh jedné drsné kapely a jejích zvláštních členů: kromě nevyrovnaného Rippera jsou tu věčně zkouřený a otravný Gram, cholerik Manson a pohodář Jidáš. Ve skutečnosti však próza vypráví o násilí v jeho různých podobách — od toho groteskně přemrštěného až po to únavně všední.

Kniha Srab vyjde v květnu.

host srab

Nová knížka Aleny Mornštajnové zavede děti do školy pro vodní kapky.

Jmenuji se Ája, jsem kapka a bydlím v nebeském rybníku. To jako v nebi? Ale kdepak! Nebeský se říká všem rybníkům, do kterých nepřitéká žádný potok a napájejí se jen a jen vodou padající z nebe. To ovšem znamená, že my kapky se máme co ohánět, aby rybník nevyschl a dobře se v něm žilo.

A proto jsem letos začala chodit do školy, abych se tam všechno potřebné naučila. Třeba přeměňování — v páru, led nebo sněhové vločky. A taky splývání po proudu, skákání ze splavu, odrážení a plavání.

Všechno mi sice nejde na jedničku, ale i tak je to ve škole prima. Jen kdyby nebylo té protivné Dáji. Nevím proč, ale tahle kapka si na mě zasedla. Každou chvíli se mi posmívá a dělá mi naschvály. A to ještě nevíte, co se mi přihodilo na konci školního roku na vodní olympiádě!

Kapka Ája vyjde v dubnu.

host kapka-aja

Pokračování populárních detektivek

Carl Mørck a oddělení Q se vrací s již devátým případem.

Šéf oddělení vražd Marcus Jacobsen se setkává se svým nejlepším vyšetřovatelem Carlem Mørckem nad případem, který na něj hluboce zapůsobil. Zaměstnancům oddělení Q začne růst pod rukama nepříjemná spleť případů. Zvláštní úkol donutí Carla, Asada, Rose a Gordona, aby se semkli pevně dohromady.

Poté co se oddělení Q ponoří do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která byla zatím považována za sebevraždy nebo neštěstí, odhalí v nich daleko horší vzorec jednání a vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho zemře další člověk. Aby zabránili kruté smrti, pustí se v obtížné době proticovidových opatření s typickou dávkou humoru a soudržnosti do zavilého boje o čas. Jenže mezitím se z Carlovy minulosti jako had, který konečně zavětřil svou kořist, vynoří docela jiný případ.

Chlorid sodný vyjde na konci května.

host chlorid-sodny

Sebastian Bergman a jeho kolegové z kriminálky jsou zpátky na scéně!

Uběhly tři roky. Vanja Lithnerová převzala velení stockholmské kriminálky a prvním úkolem jejího nového týmu je vypátrat ostřelovače, který třemi vraždami během několika dnů děsí Karlshamn. Policie nemá stopy ani svědky a zdá se, že vrah si své oběti vybírá náhodně. Tou příští tedy může být kdokoli z místních.

Sebastian Bergman se stal dědečkem, rozhodl se pro klidnější život a pracuje na částečný úvazek jako psychoterapeut. Když ho ale požádá o pomoc jeden z přeživších tsunami z roku 2004, během níž Sebastian sám přišel o ženu a dceru, obrátí to jeho svět vzhůru nohama.

Nastávající otec Billy se rozhodne, že už nikdy nedá průchod svým utajeným temným touhám. Minulost ho však dožene. Otázka zní, jak daleko je Billy schopen zajít, aby se vyhnul odhalení.

Kdo seje vítr vyjde v únoru.

host kdo-seje-vitr

Očekávaný dobrodružný příběh

Fantastická kniha pro děti, jako stvořená pro fanoušky Percyho Jacksona a Eragona, kde bojuje o svůj osud chlapec toužící jezdit na smrtonosném jednorožci.

Jednorožci nepatří pohádek — patří do zlých snů.

Tyto smrtelně nebezpečné stvůry může zkrotit jen jezdec, který jim pomáhal se vylíhnout.

Skandar Smith chtěl odmalička jezdit na jednorožci a konečně nastala chvíle podstoupit zkoušku z líhnutí, která rozhodne o tom, jestli mu bude souzeno podílet se na vyklubání jednorožce. Není však připuštěn ke zkoušce, a když navíc tajemná, děsivá postava přezdívaná Jehla ukradne nejmocnějšího jednorožce na světě, ukáže se, že ježdění na jednorožci je mnohem nebezpečnější, než si Skandar kdy uměl představit.

Tváří v tvář magii živlů, urputným bitvám na obloze, prastarým tajemstvím, napínavým závodům a samozřejmě i krvežíznivým jednorožcům začíná Skandarovi docházet, že se se svými přáteli ocitl ve velkém nebezpečí.

Skandar a zloděj jednorožců vyjde v dubnu

host skandar-a-zlodej-jednorozcu

Na své si přijdou i fanoušci non-fiction

Budoucnost prochází žaludkem.

Snad žádnou tělesnou potřebu nepociťujeme tak naléhavě jako hlad a žízeň. Starost o plný žaludek proto stojí v základu každého života i celé lidské civilizace: od toho, co jíme, jak jídlo vyrábíme, přepravujeme, uchováváme a pořizujeme, se odvíjí naše zdraví, národní hospodářství i stav planety. Současná produkce jídla i podoba stravování však v globálním měřítku nesvědčí nikomu. Statistiky mluví o rostoucí míře civilizačních chorob, státy přestávají být soběstačné a v budoucnu mají přibýt ještě další miliardy hladových krků, které má planeta uživit.

Jídlo je tak nenápadným středobodem mnoha globálních problémů a mělo by k sobě vázat politickou, společenskou i filozofickou pozornost. Carolyn Steelová proto zpovídá farmáře, polemizuje s filozofy, navštěvuje architekty nebo čte literární klasiky a ve své odvážné knize Sitopie dopřává jídlu důležitost, jaká mu náleží. Nejen dnes, ale hlavně v budoucnu.

Sitopie vychází v dubnu

host sitopie

Nic nemůže být objektivnější než čísla a statistika. Nebo ne?

Život v moderní společnosti si nelze představit bez čísel a statistik. Koronavirová krize tuto skutečnost jen podtrhla: každodenní starosti i mezinárodní dohody se odvíjely od aktuálních počtů nakažených, míry proočkovanosti či reprodukčního čísla. Ale statistika a číselné údaje řídily život už dávno předtím, a nejen v oblasti zdraví — co jiného koneckonců jsou informace o průměrném platu a minimální mzdě, známky ve škole, procentuální hodnocení služeb, míra růstu HDP…

Ekonomická novinářka Sanne Blauwová se rozhodla číslům zasvětit svou kariéru. Respektive tomu, co se za čísly může skrývat a k čemu všemu je lze využít. Statistiky se totiž nezjevují samy od sebe, vždycky totiž někdo určuje, co se měří a jak se to měří. Stejně tak nikdy nenasloucháme samotným matematickým údajům, ať už o míře zaměstnanosti, nebo výsledcích voleb, ale vždy jejich interpretacím. A pokaždé se za čísly skrývá něco více než chladná objektivní matematika.

„Kniha dozajista otevře mnoha lidem oči. Kdybych ještě chodil do školy, přál bych si, aby mě matematiku, ekonomii či dějepis učil někdo takový, jako je Sanne Blauwová. Ještě o ní hodně uslyšíme,“ řekl o knize historik a spisovatel Rutger Bregman.

Zrádná čísla vychází na začátku února.

host zradna-cisla

Více novinek a informací najdete zde: https://kavarna.hostbrno.cz/clanky/edicni-plan-jaro-2022


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Havlík aka en.dru: „Bez Jacksona bych možná nikdy ani beatboxovat nezačal.“

endru200Milí čtenáři, začtěte se do rozhovoru s nejšťastnějším renesančním člověkem - beatboxerem, moderátorem, hercem, improvizátorem a kdo ví co ještě - Ondrou Havlíkem (en.dru).

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bernard Minier exceluje s dalším případem Martina Servaze

big sestry-100Vynikající francouzský autor thrillerů Bernard Minier je zpět s pátým případem Martina Servaze. Tentokrát v něm jednu z hlavních rolí hrají Sestry, po kterých je i celá kniha pojmenována. Dočkáte se při jeho čtení velkého zážitku jako u př...


Literatura

Jan Němec v rozhovoru s Drtikolem. Dějiny světla

Dejiny svetla 200Fotograf se zvláštním příjmením Drtikol jako by byl předurčen prožít život, který ho občas nutil drtit kola, co jej svírala. Světlo, díky kterému tvořil a za nímž kráčel v touze po osvícení, pomohlo možná Janu Němcovi nahlédnout do osu...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....