Tenkrát na západě - lahůdka pro milovníky westernů

Tenkrát na západě - lahůdka pro milovníky westernů

Tisk

tenkrat na zapade 200Zachvěje se vaše klukovské srdce pokaždé, když šerif tasí pistoli a vzápětí třeskne výstřel, po kterém se zloduch skácí k zemi? Potom jste tou pravou osobou, která by se měla začíst do nové knihy s vůní střelného prachu divokého západu…



Zajímavosti ze zákulisí

Karel Jordán, producent hudebního vydavatelství Supraphon, vlastním jménem Karel Deniš (*1952), po první úspěšné biografii Můj bratr Vinnetou, věnované spisovateli Karlu Mayovi (1842 – 1912), napsal novou knihu, Tenkrát na západě. Jak už její název napovídá, věnuje se filmovým westernům, a proto jsem do titulku dala ten, který se mezi filmovou veřejností proslavil nejvíce. Pro fanoušky žánru, jež socialistický režim kdysi ochudil o možnost sledovat jeho vývoj, je kniha s podtitulem Český průvodce světovými westerny skutečnou lahůdkou. Ocení ji hlavně opravdoví fajnšmekři, kteří si nenechají ujít žádný z westernů v televizním vysílání (poslední dobou třeba na TV Barrandov) nebo na DVD. Tady ale mají možnost vychutnat si zajímavosti, týkající se zákulisí natáčení jednotlivých snímků.

Zachycuje přelomové filmy

Kromě americké produkce v publikaci najdete i spoustu informací o západoněmeckých mayovkách, indiánkách natočených v bývalém NDR, ale také o proslulém Limonádovém Joeovi, filmovaném v našich luzích a hájích, nebo další specialitě ze zemí bývalého východního bloku - socialistických easternech. Hlavní důraz ovšem Jordán klade na vyčerpávající přehled světových snímků. Nezapomíná samozřejmě na skutečně přelomové filmy jako Sedm statečných, Tanec s vlky, Nesmiřitelní nebo Opravdová kuráž. V knize nechybí ani hitparáda nejslavnějších filmů a samozřejmě i profily herců, režisérů a scénáristů.

Inspirací se stala brožurka

Svoji procházku světem westernu začíná Jordán roku 1903 v USA, později se z Ameriky přesouvá do Evropy, kde se hlavně v šedesátých letech 20. století objevila řada zajímavých snímků, a pokračuje sedmdesátými lety až do současnosti. Materiál prý autor sbíral celý život, patří ostatně mezi nadšence, již neztratili dobrodružné klukovské srdce ani v dospělosti, ale pobídka napsat tuto knihu jako celkový přehled žánru přišla až v roce 2007, kdy se mu dostala do ruky brožura o westernech po italsku pocházející z benátského filmového festivalu. Chuť pustit se do práce mu pak dodal i ohlas doprovázející knihu Můj bratr Vinnetou.

Určeno pro nadšence, nikoli experty

Cílem knihy je, aby jednotlivé kapitoly mohly existovat i samostatně, jde tedy vlastně o encyklopedická hesla, ovšem tvořící dohromady kompaktní, čtivý a také vtipný celek. Milovníci pistolníků, drsných, ale spravedlivých chlapíků s kolty proklatě nízko, a romantické přírody divokého západu si tentokrát rozhodně přijdou na své. Téma je zpracované velice přehledným a vyčerpávajícím způsobem. Autor, celoživotní fanoušek westernů a boje dobra se zlem, popisuje filmy sice fundovaně, ale zároveň bere ohled na to, že jeho čtenáři nejspíše nebudou filmoví experti, ale "pouze a jenom" milovníci westernů. A tak je to správně. Nemluvíme tu totiž o technice kamery, ale o pravé nefalšované romantice. Mimochodem, pokud jste některý ze zásadních snímků světové westernografie nějakým omylem osudu ještě neviděli, možná, že po přečtení knížky to budete chtít napravit.

tenkrat na zapade
Název: Tenkrát na Západě
Autor: Karel Jordán
Žánr: encyklopedie westernu
Vydáno: 2012
Počet stran: 280
Nakladatelství: Mladá Fronta
Hodnocení: 100 %

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc už sbírá materiál na novou desku, kterou by chtěl natočit příští rok

vlady200Textaře a zpěváka Vladyho Gryce znají hlavně příznivci české populární hudby. I když pochází z Ostravy a během let procestoval řadu zemí, nakonec zůstal v Berlíně. Přesto se do Česka pravidelně vrací. Natáčí tu písničky případně sbírá ceny - například „zl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Girl Online už jde svou cestou


Girl Online Jdesvoucestou200Nakladatelství JOTA vydalo do letních dní závěrečný díl trilogie o Girl Online od populární blogerky a Youtuberky Zoe Sugg. Jak se bude tentokrát Penny dařit?

 


Literatura

Psychologie písma psaná normálním jazykem

psychologie pisma perexChcete – li lépe a hlouběji porozumět sobě i druhým, měli byste si projít tuto publikaci. Je napsána „normálním“ jazykem, kterému pohodlně porozumí i široká laická veřejnost. Máte možnost se tu seznámit s metodami psychol...

Divadlo

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudebn...

Film

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...