Kohout je sám mezi ženami, ale bere to humorem

Kohout je sám mezi ženami, ale bere to humorem

Tisk

sam mezi zenami 200Sám mezi ženami – Kohout je název knihy Aleše Vogela, která vyšla v nakladatelství CPress a rozhodně vám rozkmitá bránici.

 

 

 

Hlavní hrdina Alexander je učitelem na druhém stupni základní školy a ve svém životě zoufale postrádá dalšího muže. Doma má manželku, dvě dcery a matku a ve škole jsou kolem něj také jen učitelky. Na jednu stranu by si tuto situaci mohl užívat, on se však cítí jako kohout a na stránkách knihy popisuje své útrapy při hledání nějakého parťáka.

Když mi kniha dorazila, klasicky jsem si přečetla poděkování a úvod. Ze zvědavosti jsem pak zkusila i první kapitolu, a nakonec kvůli knize obětovala odpočinek po obědě a po práci ji pak večer dočetla. Tak moc mě chytla a především bavila. Aleš Vogel se ukázal jako skvělý, a hlavně velmi vtipný vypravěč. Smála jsem se skoro celou dobu a často také něco předčítala manželovi. Mnoho situací bylo popsaných s nadsázkou, ale vyznívalo trefně a ne trapně.

„Představa, že se celý víkend budu starat o tucet žen mi nebyla totiž moc příjemná. Ono by to mohlo na první pohled vypadat jako záviděníhodná věc, být přes víkend samotný chlap s tolika ženskýma, ale věřte mi, není. Už jsem se zmínil, že můj kurz navštěvuje pár mých kolegyň. A víte, co je hlučnější a otravnější než učitelka? No přeci učitelka mimo školu. Pokud někdy uvidíte, třeba v restauraci nebo na dovolené, skupinku žen, které jsou smíchem, rozpustilostí a prostě celým svým chováním daleko hlučnější než jejich okolí, a projíždějící a troubící auta nevyjímaje, nebude to žádný třídní sraz, dokonce ani kamarádky někde na kávě, budou to na devadesát devět procent učitelky.“ (str. 40)

Shodou okolností jsem v podobné době četla podobnou humornou knihu z učitelského prostředí – Učytelskej a musím říct, že každá má svoje. Zatímco Učytelskej se zaměřuje více na školní prostředí a mezilidské vztahy, tady je hlavním tématem hledání „muže“. A dává zde maximální smysl, že autor knihu psal během lockdownu, kdy prý vrcholila jeho frustrace z online výuky a výhradního kontaktu s ryze ženským kolektivem.

Celkem dvacet dva kapitol uteklo opravdu jak voda a přiznám se, že jsem si oněch 120 stránek vychutnala s úsměvem na rtech. Kniha se mi líbila i dějově, v závěru se vše pěkně uzavřelo. Jednalo se o příjemnou jednohubku a mou jedinou výtkou na autora tak zůstává, že se slovo tchyně píše s krátkým ypsilon. Každopádně doufám, že bude v psaní pokračovat a jeho knihy si nenechám ujít.

Aleš Vogel je učitel z Jindřichovic pod Smrkem (od září 2021 v ZŠ Dětřichov) s vášní pro hudbu, bojová umění, ochotnické divadlo a pedagogiku. Je také mistrovským pozorovatelem života a vtipných situací, které s sebou učitelské povolání přináší.

sam mezi zenami

Sám mezi ženami – Kohout
Autor: Aleš Vogel
Žánr: humor, česká beletrie
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 120
Hodnocení: 89 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/75650588/sam-mezi-zenami/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zajímavé příběhy písní

Pribehy pisni 200Tahle recenze na knihu Michala Bystrova Příběhy písní (díl třetí), se mi nepsala vůbec snadno. Na jedné straně velmi kvalitní obsah, na straně druhé ne zcela vydařená forma.

 

...

Literatura

Leden – měsíc oslavence Umberta Eca
ImageJeden z klíčových autorů nakladatelství Argo Umberto Eco slaví 5. ledna význačné životní jubileum - osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti v češtině vychází i jeho nejnovější kniha Od...

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Vesmírná filmová poezie

gravity plakat 200Mexickému režisérovi Alfonsu Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) se ve filmové branži podařilo vše, na co sáhl. Ani jeho nejnovější film Gravitace není výjimkou. Filmovým...