Svět se změnil. Ale jinak, než se očekávalo

Svět se změnil. Ale jinak, než se očekávalo

Tisk

Fialová

Píše se rok 2159. Téměř před sto lety se lidé uložili ke spánku, aby přečkali ekologickou krizi, která na Zemi zavládla. Ti šťastnější pokračovali ve svém životě ve vesmírných stanicích. Ti druzí spali v zařízení jménem Labyrint, který během spánku stimuluje jejich mozkovou aktivitu, takže se nadále vyvíjejí.

Čas nastavený na inkubátorech se však blíží ke konci a lidé se začínají probouzet. Jednou z probuzených je i Asa, dívka s jasně fialovýma očima. Svět je však jiný, než ho znala, a navíc jí kvůli barvě očí hrozí smrt. Viktore, která žije na vesmírní stanici, ze všeho nejvíc touží po návratu na Zemi. Když se naskytne příležitost, nezaváhá. Krátce po přistání však přijde o všechny své společníky, a tak musí neznámému světu čelit sama. Mohou tyto dvě dívky přežít a najít své místo?

Sci-fi pro mladé dospělé z pera české autorky

Sci-fi román pro mladé dospělé Fialová vyšel díky podpoře čtenářů na portálu Pointa.cz. Jeho autorkou je Anna Šuláková, mladá česká autorka, která už má vydaných několik e-knih. Jedna z nich, Vězení, dějově Fialové předchází. Nemusíte znát její děj, abyste si Fialovou užili, ale je lepší si ji pročíst. Budete se líp orientovat v ději a zjistíte, jak celá ta záležitost s Labyrintem vlastně začala.

Boj za lepší svět

Autorka představuje zajímavý postapokalyptický svět, který ozvláštnila trochou fantasy. Na jeho pozadí se pak odehrává boj za lepší a spravedlivější budoucnost pro všechny přeživší. Svět je do detailů promyšlený, stejně jako události, které se v něm odehrávají. Nechybí ani několik klišé, které jsou pro young adult literaturu typické, ale všechny jsou použité v originálním kontextu, takže vůbec nepůsobí otravně. Pokud jde o samotný Labyrint, sehrává tu jen velmi malou roli. Většina příběhu se tak odehrává v reálném světě.


Hlavní hrdinky Viktorie a Asa jsou sympatické, jejich vývoj je uvěřitelný a vzájemný vztah dynamický a zábavný. Kromě nich sehrává výraznější roli také Manuel, který je mostem mezi jednotlivými dějovými linkami příběhu. Je tu také záporák, který je charismatický, přitažlivý – a zákeřný a téměř neporazitelný! Boj s ním je pro dívky rozhodně velkou výzvou! Kniha je napsaná příjemným a čtivým jazykem. Otevřený konec naznačuje, že se dočkáme pokračování. Autorka nechala několik zápletek otevřených, takže má na co navázat.

Kniha Fialová je v žánru young adult nadprůměrem, takže pokud tyto knihy máte rádi, nenechte si ji ujít. Čeká na vás příjemné překvapení.

FIALOVÁ
Autorka: Anna Šuláková
Žánr: román, sci-fi, young adult
Autor obálky: Jiří Dvorský
Vydáno: Pointa, 2021
Počet stran: 320

Hodnocení: 90%

Fialova-zdroj-albatrosmedia.cz

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/68033313/fialova/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Trochu jiné setkání s Davidem Rakerem

stin ve dverich200V nakladatelství Mystery Press vychází thrillery autora Tima Weavera, ve kterých vystupuje soukromý vyšetřovatel David Reaker. Ve Stínu ve dveřích jej najdete také, ale jedná se o titul mimo sérii.

...

Literatura

Jak (ne)být divný na netu aneb na rande s Feliciou Day

jak nebyt divny na netu 200Felicia Day je velmi zajímavá postava – v prvé řadě profesionální herečka, ale také člověk žijící velmi aktivně na internetu. Například založila webový kanál Geek & Soundry a je autorkou nebo herečkou v mnoha inter...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...