Zůstaň se mnou, příběhu plný emocí

Zůstaň se mnou, příběhu plný emocí

Tisk

Zůstaň se mnou, perexPřesně to jsem si přála po otočení poslední stránky knihy Zůstaň se mnou. Těžko jsem se loučila s osudy hlavních hrdinů. Debutový román nigerijské autorky Ayobami Adebayo je dílo nanejvýš zdařilé. Jsem nadšená, že jsem po knize sáhla.

 

 

Nemohu říct, že k přečtení této knihy by mne namotivovala abstraktní obálka. Nějakým záhadným způsobem mne ale upoutala. Možná za to může dobře zvolený font, který ve mně vyvolal touhu omrknout alespoň oficiální anotaci nakladatelství Kniha Zlín:

„Yejide a Akin jsou milující manželé. Ani po čtyřech letech vztahu však Yejide nemůže otěhotnět. Zkusili všechno – odborná vyšetření, návštěvy léčitelů, svaté poutě, tanec s proroky i modlitby k Pánubohu. Yejide ale stále doufá v zázrak. Až do chvíle, kdy si Akin přivede druhou manželku. A tak se začíná odvíjet příběh plný nečekaných zvratů, lásky i žárlivosti, který je navzdory historickým i kulturním odlišnostem stále velmi aktuální.“

A bylo rozhodnuto. Tenhle příběh zavání exotikou a vypadá to, že nepůjde o tuctovou vztahovou slaďárnu. Ihned nalistuji první stránku. A jsem ztracená. Odteď se už od vyprávění nemohu odtrhnout. Už od začátku čtení si pochvaluji styl, jakým Ayobami píše. Hezky srozumitelný a poutavý jazyk, svižné tempo, skvěle dávkované emoce podtrhuje svým překladem i Lukáš Novák.

Spolu s Akinem a Yejide se dostávám do Nigérie, prostředí zcela odlišného našemu středoevropskému chápání. Tento náhled do jiné kultury je pro mne vždy velmi obohacující a já si jej maximálně užívám. Nejen samotné prostředí, ale i postavy se chovají a uvažují v rovině, která mne pobízí se mnohokrát zamyslet. Úcta k tradici a rodině je mi blízká, ale říkám si, jak bych se cítila v zemi, kde toto všechno ovlivňuje člověka až z mého pohledu k nesvobodě.

Manželské osudy Akina a Yejide mi autorka dávkuje ve střídajících se kapitolách. Jednou jejich vztah prožívám jeho očima a podruhé jejíma. Taková forma vyprávění mne šikovně připoutává k oběma hrdinům a umožní mi prožívat pocity a myšlenky jich obou. Dodává to celému příběhu šmrnc a srozumitelnost jejich počínání.

I přeskakování v období přelomu osmdesátých a devadesátých let se začátkem jednadvacátého století přináší příběhu další rozměr. Nahlížím tu totiž i do politické situace této africké země, která v těchto letech prochází důležitými zvraty. Vojenskou diktaturu střídá svoboda. I to ovlivňuje chování lidí. Líbí se mi, že Ayobami toto téma do své knihy vtěsnala. Ale tak nějak šikovně, decentně, aby to nenarušovalo hlavní dějovou linii.

Samotný vztah manželů podstupuje mnoho zkoušek. Oba jsou to docela sympaťáci, takže jim celou dobu držím palce, aby svoji vzájemnou lásku napříč osudu ustáli. Neschopnost počít dítě i po čtyřech letech vztahu je v tamní kultuře velký problém. Především pro Yejide je to velmi náročné období. Velmi zajímavá je část, kde se problém s otěhotněním snaží Yejide vyřešit s pomocí šamana. Snad moc neprozradím, když vám povím, že semínko se v Yejidině lůně ujme. Ale. Ani tentokrát nic nedopadne tak, jak bych jim oběma přála. A to, co následuje je opět hodně zajímavým náhledem do nigerijské kultury.

Jak to celé s manželi dopadne, jestli se jim povede přivést na svět dítě a vytvořit tak vzornou rodinu a jak změní jejich vztah příchod druhé ženy, to už si přečtěte sami. A jestli vám mohu doporučit, tak vážně po knížce Zůstaň se mnou sáhněte. Čeká vás zajímavá emoční jízda. Těžko předpovíte, co se na další stránce stane. Tento poutavý, místy psychologický, smutný, dojemný, a přece krásný příběh vás třeba chytí za srdce. Tak, jako mě.

Zůstaň se mnou

Název: Zůstaň se mnou (Stay With Me)
Autor: Ayobami Adebayo
Žánr:
román, světová literatura
Nakladatelství:
Kniha Zlín
Rok vydání:
2019
Počet stran:
272
Hodnocení:
100 %                        
Zdroj foto:
Kniha Zlín
Odkaz na web: Kniha Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S módou se přátelím snad odjakživa, říká módní návrhářka Iveta llkov

iveta200Móda, vytříbený vkus a originální nápady. To jsou atributy, které sedí pro módní návrhářku Ivetu Ilkov. I když má atraktivní černovláska krásnou a náročnou profesi, manžela a téměř dospělého syna, přesto nesedí jen doma při vymýšlení módy či u šicího stro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Strom duchů s kořeny v minulosti i současnosti

Strom duchů, perexBritskou spisovatelku Barbaru Erskinovou naprosto zbožňuji. Lépe řečeno, ne přímo paní autorku, ale její knihy. Bývají napěchované tajemnem, dobrodružstvím, akcí, láskou, ale i historicky podloženými fakty. Už předem jsem věděla...


Literatura

Neviditelné řemeslo aneb Tajemství redakční práce vám rozšíří obzory

Neviditelné řemesloJste milovníkem knih a chcete znát i pozadí vzniku samotné knihy? Co všechno stojí za vydáváním knih než se vám dostane pod čtenářské oko? Přesně tímto se zabývá Neviditelné řemeslo s podtitulem Tajemství redakční práce.

...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...