Britské letectví potřebuje pomoc. Na výzvu odpovídá i řada žen. Mohou se vyrovnat mužům?

Britské letectví potřebuje pomoc. Na výzvu odpovídá i řada žen. Mohou se vyrovnat mužům?

Tisk


Holky od spitfiru perexDruhá světová válka zuří naplno po celém světě a britské letectvo začíná pociťovat nedostatek pilotů. Ti nejlepší umírají při bojích s Luftwaffe a není nikdo, kdo by je mohl nahradit. Na výzvu velitelství se ale kromě mužů přihlásí i řada žen.

 


Rázná Američanka Lizzie, tichá Ruby, prakticky založená May i další dívky však musí čelit předsudkům, pohrdání i prohlížení. Když létají a bojují s nepřítelem, mohou své schopnosti uplatnit naplno, jakmile jsou zpátky na zemi, jsou znovu jen ženami, které podle většiny mužů nemají v letectví co hledat. Dívky tak musí vybojovat vítězství i ve své vlastní válce.


Válečný ženský román
Holky od spitfirů jsou již druhou knihou Soraye M. Lane, které vyšla v českém překladu. Stejně jako předchozí román Sezdány válkou jsou i Holky od spitfirů ženským románem odehrávajícím se na pozadí druhé světové války. Létání, dobové reálie i historické události tak slouží spíš k ozvláštnění příběhu, v němž je kladený důraz především na lásku, přátelství a snahu o získání uznání.

Sympatické hrdinky s propracovaným charakterem
Kniha si vás získá zejména díky třem hlavním hrdinkám Lizzie, Ruby a May. Tyhle dívky jsou nejen sympatické, ale každá z nich má i jedinečnou povahu, zajímavý charakterový vývoj, promyšlenou minulost a uvěřitelnou motivaci. Vztahy mezi nimi a dalšími postavami jsou dynamické, a tak navzdory jisté předvídatelnosti nenudí. Potěší i hezky zpracované poselství o ženské síle a odhodlání.


Soraya M. Lane píše čtivě. Na začátku každé kapitoly uvede, kde a kdy se odehrává, i jméno dívky, o které vypráví. Kapitoly jsou krátké, a i když většina z nich vypráví o životě za války, ty závěrečné prozradí, jak dívky žily bezprostředně po válce a poskytnou i krátký náhled do současnosti, v němž se jejich příběhy symbolicky uzavřou.

 Holky od spitfiru

HOLKY OD SPITFIRŮ
Autorka: Soraya M. Lane
Originální název: The Spitfire Girls
Překlad: Jiří Janák
Žánr: historický román, román pro ženy
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 344

Hodnocení: 85 %


www.knizniklub.cz/knihy/437819-holky-od-spitfiru


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pod pokličkou firmy Google

Google 200Vyhledávač Google znají všichni, nad skvěle fungující firmou už přemýšlí méně lidí. Koho zajímá, jak to v Google funguje, jak se baví, jaká je tam atmosféra, anebo jak mít také tak dobrou společnost, neměla by ho tato kniha minout.


Literatura

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...