Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

Tisk

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

 



Pár slov o autorce

Hania Allen se narodila v Liverpoolu, žije však ve Skotsku a navíc má polské kořeny. Pracovala jako výzkumná pracovnice, učitelka matematiky, specialistka IT a nakonec jako členka vrcholového managementu, odkud odešla, aby se mohla naplno věnovat psaní. Je autorkou několika detektivních románů a v současné době žije v rybářské vesnici v kraji zvaném Fife.

Co nás čeká a nemine?

Na skotském venkově postupně dochází k bizarním vraždám, které na první pohled nic nespojuje. Až později se dovídáme, že zavraždění patřili ke se stejnému druidskému spolku. Kdo je chtěl zneškodnit a proč se jich zbavuje tak specifickým způsobem? To se pokouší vypátrat policie z Dundee v čele s poněkud svéráznou seržantkou Danií Gorskou. Navíc tu máme záhadné zmizení dvou dívek, ke kterému došlo už dříve. Jedná se o jednu velkou konspiraci, dva rozdílné případy nebo spolu tyto záležitosti nějak souvisí?

Na co kniha sází?

Jedná o klasickou detektivku, která není plná hektolitrů krve a které snad schází větší napětí a tempo, nicméně klasické namáhavé a zdlouhavé pátrání po pravdě ozvláštňuje hlavní hrdinka. Autorka klade velký důraz na polské kořeny seržantky, tradice a zvyky, když nám představuje zázemí i minulost hlavní postavy. Tím se odlišuje od zástupů ostatních vyšetřovatelů a vyšetřovatelek, kterými nás v poslední zásobují autoři detektivních příběhů.

Jaký je můj verdikt?

Tichá odplata nabízí detektivní pohled na netradiční vraždy a taky na to, jak se žije Polákům v Británii. Polsko je nám blízké, takže nás nepřekvapí jejich zvyky nebo tradiční pokrmy, vztah k náboženství nebo vodce. Co mě ale neuvěřitelně iritovalo, bylo to, jak protagonistka hrála na klavír a jakou důležitost tomu autorka příběhu přikládala. Pro mě to bylo až moc přitažené za vlasy, ale chápu, že chtěla dát vyšetřovatelce ještě další zajímavý rys. Jinak jde o příjemné a pohodové, nenáročné čtení a těch 400 stran uběhne jako voda. Takže pokud hledáte „klidnou“ detektivku, můžete dát šanci zrovna Tiché odplatě.

ticha odplata

Název: Tichá odplata
Autor: Hania Allen
Žánr: detektivka
Originální název: The Polish Detective (2018)
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 424
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/45385767/ticha-odplata/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Malý intimní dekameron Ani Geislerové

Nezabije200Je dobře, že slovo dalo slovo, věci se zřetězily a Aňa Geislerová začala psát a publikovat. Nejdříve se účastnila svými povídkami ve sbornících a teď debutuje samostatnou knihou. Deset již dříve vydaných a vyzkoušených povídek si to zasloužilo. Sbí...


Literatura

Nevíte, co upéct ke kávě? Nechte to na knize

klasicke moucniky 200V nakladatelství Esence vyšla kniha Klasické moučníky obsahující 500 receptů na slané i sladké dobroty.

...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...