Podivuhodné příhody Ingrid Winterové – někdy je třeba se zbláznit

Podivuhodné příhody Ingrid Winterové – někdy je třeba se zbláznit

Tisk

pribeh

Ingrid je v jednom kole. Je matka tří dětí, její manželství se ocitlo na mrtvém bodě, ztratilo jiskru a do toho musí stíhat spoustu povinností, o které ani nestojí, ale které nedokáže odmítnout. Třeba bez schůzek rodičovského sdružení – kde se realizují přehnaně ctižádostivé matky – by se úplně obešla. Její práce na univerzitě připomíná Hru o trůny, ovšem v dost pošahané verzi, a její kolegové jsou jako bizarní postavičky. Aby toho nebylo málo, tak jí nahání hrůzu úvahy o jejím životě.

Ona sama touží po perfektním domově, zázemí, kde by se mohla úkryt před šíleným světem. Rozhodne se konat a hledat pro všechny nový domov, ačkoliv rodina si myslí, že to není potřeba. Její manžel taky není návrhem nadšený, ale u něj se spíše jedná o řešení finanční stránky věci. Ingrid každý den projíždí rubriku domů na prodej a nakonec přece jenom vysněný dům najde. Je ovšem nad jejich finanční možnosti. Proto je velmi překvapená, když zjistí, že v aukci o něj přihazovala tak dlouho, až ho získala. Důvod k oslavě to ovšem není, musí za něj zaplatit mnohem více než mají na kontě, a navíc ještě neprodali svůj dosavadní dům.

No a do toho všeho jí proti její vůli vyberou do delegace, která má navázat spolupráci s ruskou univerzitou. Navíc jede s Ingvill kolegyní, kterou nemůže ani vystát, protože je infantilní vlezdoprdelka, a s Peterem, anglickým kolegou, slizkým úhořem a intrikánem. Delegace, jak jí bylo řečeno, je nesmírně důležitá – i když nikdo moc neví proč – a má zajistit dobré vztahy s Ruskem. Na věčné časy a nikdy jinak. Na úspěchu delegace závisí i Ingridino místo, jak jí bylo naznačeno vedoucí, takže z toho opravdu nemůže vycouvat. A tak se Ingrid na pokraji nervového zhroucení vydává do temného Ruska, ačkoliv doma stále ještě nemají prodaný dům. Tam zjišťuje, že někdy je nutné se zbláznit, abyste mohli v životě jít dál. Že potřebujete od věcí odstup, aby bylo možné je dát do pořádku a nalézt půdu pod nohama.

Ingrid si nejdříve oblíbíte, pak jí začnete fandit a nakonec zjistíte, že kousek Ingrid má v sobě každý z nás. A co je hlavní - při čtení se skvěle pobavíte.

O autorovi:

Janne S. Drangsholt je norská spisovatelka narozená roku 1974 v městě Sandness. Vystudovala anglickou literaturu a pracuje jako literární vědkyně na univerzitě ve Stavangeru. Její první novela Humlefanderen vyšel už roku 2011, ale světově známou se stala až po vydání románu s neurotickou a nepředvídatelnou Ingrid Winterovou. Ještě předtím než kniha vůbec vyšla, už byly k ní prodána i filmová práva. První knihou s touto hrdinkou byla kniha, která nyní vychází i v českém překladu Podivuhodné příběhy Ingrid Winterové. Poté vyšla další kniha Winter in Wonderlad a v současné době spisovatelka pracuje na třetí knize zakončující celou sérii s Ingrid.

Ukázka z knihy:

Na dálnici byla bouračka, takže jsem na cestu do práce potřebovala pětačtyřicet minut. Když jsem dorazila, vyvěsila jsem na dveře ceduli „ Probíhá zkoušení“ a zavřela za sebou dveře. Bylo riskantní uchylovat se k tomuhle triku několik dní v řadě. Už druhý den začali lidé cedulku ignorovat, protože předpokládali, že jsem ji zkrátka zapomněla sundat, a mohlo to klidně dopadnout tak, že ji budou naprosto ignorovat celé týdny. Ale od posledního použití už uběhlo pár dní, takže jsem to riskla. A vážně jsem potřebovala dopsat ten příspěvek na konferenci. Organizátoři mi už několikrát poslali upomínku. Psali taky, že: „Na základě dosud poskytnutých informací jsem váš článek o „tehom“ zařadili do sekce Postmoderní feministická teologie“. Na té větě mě zneklidňovalo hned několik slov. Tak například postmoderní. Přestože to slovo bylo už v oběhu několik desítek let, nikdo vlastně nevěděl, co přesně znamená, a diskuze na toto téma obvykle skončily agresivním štěkáním. Vědci, kteří ho v textech používali, patřili navíc v devíti z deseti případů mezi krále všech mlžilů a celou svou profesní kariéru založili na strategii „vyjadřuj se nejasně, tvař se chytře“.

Název: Podivuhodné příhody Ingrid Winterové
Autor: J. S. Drangsholt
Překlad: Ivana Voráčková
Žánr: humoristický román
Vydáno: 2020
Stran: 244
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.
Hodnocení: 75%

https://www.albatrosmedia.cz/

pribeh

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Programový ředitel FTV Prima: „Chcete – li své diváky bavit, nelze být čistě úředníkem…“

Prima ZOOM 200Přes měsíc je v běžné programové nabídce nový kanál rodiny Prima – Prima ZOOM, zaměřený na dokumenty. U této příležitosti jsme vyzpovídali programového ředitele televize Prima Petra Vladyku, který nám prozr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jo Nesbo a jeho Přízrak trhají rekordy

jo 200Nový detektivní román norského spisovatele Jo Nesba byl uveden na stránky českých knihkupců 16. října.  Již před uvedením byl zaznamenán pozoruhodný zájem o tuto knihu v elektronické podobě. Její tištěná verze není výjimkou a čtenáři ji...


Literatura

S tou správnou knihou rodičovství není věda

rodicovstvi perexTím správným průvodcem pro každého rodiče by mohla být kniha Margot Sunderlandové Věda zvaná rodičovství. Bohatě ilustrovaná publikace s mnoha užitečnými radami ukazuje všem rodičům pozitivní přístup k výchově a klade důraz na respe...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

V šedesáti letech zpátky do ringu

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpov...