Dokáže láska opravdu zvítězit nad krutými pravidly víry?

Dokáže láska opravdu zvítězit nad krutými pravidly víry?

Tisk

kavarnicka uvodkaKavárnička – to je místo, kde se setkáváme s přáteli, kde si můžeme dát něco lahodného, kde si odpočineme. Ale co když je ta kavárnička v Kábulu? Hlavním městě Afgánistánu, do kterého zatíná drápy Talibán a bombové útoky nejsou žádnou výjimkou. Co tedy máme očekávat od knihy s atraktivní obálkou?

 


Tak ze všeho nejdříve je třeba říct, že autorka sama prožila sedm let v Kábulu, avšak příběh není pouze vlastními vzpomínkami na tuto dobu. Je složen z vyprávění různých lidí, které pak Rodriguezová použila jako inspirační zdroj a sjednotila do svého románu.


Sunny, hybatelka celého příběhu rozpolcená city mezi dvěma muži, přijela z jihu USA do Kábulu, aby byla daleko od svého původního prostředí, na rozdíl od jiných, kteří zde přijíždějí především kvůli humanitární pomoci. Našla si zde místo, kde si otevřela kavárničku, která je středobodem jejího afgánského života. Majitelkou domu je hrdá Haladžán, která se nebojí porušovat pravidla své muslimské víry. To se ovšem nedá říct o jejím synovi Ahmedovi, který je do pravidel tak ponořen, že přes ně nevidí na obyčejný svět.


Do toho se do příběhu dostává britská novinářka Isabel, která se sebedestruktivně honí za tajnými informacemi a chce odhalovat těžké zločiny a Candace, která pomáhá nevědomě shánět peníze teroristické buňce. Ale to není vše – ještě tu máme jednu ženu, která osudy hlavních postav dost zamíchá, a to Jasmínu. Mladou ženu z hor, která je odvedena od své rodiny tamní mafií, jelikož nebyla schopna dostát svým závazkům.

kavarnicka


Po celou dobu čtení jsem se ptala – skončí to pravdou nebo happyendem? Neboť jsem zpočátku měla dojem, že nám chce autorka přinést nezkrášlený vhled do kábulské každodennosti. A obrat v chování některých hrdinů nebo úspěšná mise za záchranu Jasmíniny sestry se mi nezdály moc pravděpodobné z pohledu selského rozumu.


Přece jenom, když si uvědomíme jen pár postřehů z knihy ze života afgánských žen – nesmí hovořit s cizími muži, natož se jim zpříma podívat do očí, na veřejnosti neustále musí chodit zahalené. Na svou rodinu můžou téměř ledasčím přivolat hanbu a být za to zabity nebo odvedeny do vězení, kde přežívají jen tak tak. Stačí tak nevinná věc jako být těhotná se svým manželem, který ale během této doby nešťastnou náhodou zemře – společnost najednou neví, kdo je opravdovým otcem dítěte, že je to ženin manžel tvrdí ona, ale pravda může být jinde a hrůza je na světě.


Jako romantická kniha, od které nečekáme nic víc než „ano, ano“ na konci, musí Kavárnička určitě u čtenářů uspět. Je velice čtivá a snad je jejím cílem povzbudit naději, že není vše ztraceno. Pořád se mi zdá ale škoda to, že se autorka nechala unést romantickým pohledem na svět a nerozpracovala knihu více realisticky a pravděpodobněji.


Kavárnička v Kábulu/ The Little Coffee Shop of Kabul
Autor: Deborah Rodriguezová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320
Hodnocení: 73 %    
            
Zdroj foto: www.kosmas.cz

www.argo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Další z Případů Richarda Krauze

Román Moucha napsal Dominik Dán, úspěšný slovenský autor trháků z prostředí oddělení vražd, v roce 2009. Letos se dostává na český trh v bravurním překladu Josefa Šmatláka. Pan autor s panem překladatelem si sedl...


Literatura

Stali jsme se městem a nakopali p*del Lovecraftovi

 files e 4688 stali-jsme-se-mestemV nakladatelství Host vyšla městská fantasy Stali jsme se městem od úspěšné afroamerické spisovatelky N. K. Jemisinové. Od ní již v překladu vyšla především oceňovaná trilogie Zlomená země (Host 2018, 20...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...