V rouše beránčím aneb když se zlo dědí

V rouše beránčím aneb když se zlo dědí

Tisk

v-rouse-berancim 200Vydavatelství Bookmedia se opět pustilo do beletrie a vydalo finskou detektivku V rouše beránčím od Simo Hiltunena.

 

 

 

 

Tato kniha si ke mně našla cestu v době, kdy jsem dlouho nečetla nějakou beletrii ani detektivku. Proto mě tato detektivka z Finska zaujala a těšila jsem se na její čtení.

O čem to je?

Knihou se táhne vlčí tématika – působivé vlčí oči jsou na přebalu knihy, ale mluví se o nich také v samotném úvodu knihy a také u předělů kapitol.

Příběh popisuje událost, kdy na Štědrý den zavraždí otec své děti před očima jejich matky, poté samotnou matku, a nakonec - sebe. O této a dalších rodinných vraždách píše finský kriminální novinář Lauri Kivi. Tím se dostává k různým odhalením, která vedou také do jeho vlastní minulosti. Do cesty se mu připlete také jeho dospívající dcera, pro niž byl mrtvý. Při práci na článku má novinář pocit, že se nejedná o náhodné vraždy a snaží se přijít věci na kloub…

Novinář Lauri

Lauri Kivi je velmi zajímavou postavou. Není žádným sympaťákem, jeho spolupracovníci jej nemají v lásce, ale on si jde za svým a snaží se odvést dobrou práci. V sobě si nese břemena ze svého dětství, kdy to vůbec neměl lehké - otec jej fyzicky napadal a jeho bratr poté utekl z domu. Násilí tohoto typu je v knize hodně – pomocí něj je odhalováno, jak se přenáší z generace na generaci a jaký má na člověka vliv. Tohle není jednoduché čtení, ale v ději má velký význam.

V rouše beránčím je jiná kniha jednak touto tématikou, ale také tím, že je psána z pohledu novináře. To někomu může připomenout Stiega Larssona nebo knihy Jorna Liera Horna, kde je novinářkou dcera vyšetřovatele. Každé dílo je však jiné, tady především tím, jak Lauri Kivi bojuje se sebou samým, svými blízkými i policií.

Zajímavé téma i napětí

Zpočátku jsem se obávala délky knihy, ale jak jsem se začetla, tak si mě příběh hned získal a vždy jsem přečetla mnoho stránek najednou. Nechybí zde napětí, ani překvapivé momenty – čtenáři není jasné, o kom četl v prologu a ani si není jistý, jak to vše bylo. Je mu vše postupně předkládáno až do působivého finále.

Pokud máte rádi severské detektivky, V rouše beránčím se vám určitě bude líbit. Já osobně už jsem na další setkání s Lauri Kivim moc zvědavá.

Simo Hiltunen je reportérem a producentem ze severního Finska. V rouše beránčím je jeho první román. Finští literární kritici označili knihu jako nejdůležitější a nejzajímavější debut roku 2015. Hiltunenova druhá detektivka se stejným hlavním hrdinou vyšla ve Finsku na podzim roku 2018.

v-rouse-berancim

V rouše beránčím
Autor: Simo Hiltunen
Překlad: Linda Dejdarová
Žánr: krimi, detektivka
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2019
Počet stran: 458
Hodnocení: 88 %

http://www.bookmedia.cz/products/v-rouse-berancim/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Saxofonista Milo Suchomel pokrstil svoj tretí album „... chcem robiť filmovú hudbu. Čakám na ponuky režisérov, kedy ma už konečne oslovia...“

Suchomel Rozh perexMilo Suchomel pokrstil 27. apríla svoj nový album Jazz In The City v priestoroch klubu Babylon v Bratislave. Patrí nielen medzi popredných hudobníkov na jazzovej scéne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběhy řítící se vpřed jako vagóny vlaku

filmove knihy 200Nemusí se spisovat sáhodlouhá pojednání, aby bylo postiženo to, co je skutečně důležité – postačí i krátká, ale hutná zamyšlení, která sdělí vše podstatné. Pak stačí takové texty vztáhnout k jednomu zastřešujícímu tématu a případně – js...


Literatura

Britská erotika na pultech knihkupectví. Čtrnáct povídek o milostných touhách

200 14podobDomnívali jste se, že jsou Angličané bez milostné fantazie a celkově tak nějak „suchý“? Tato kniha vás pravděpodobně vyvede z omylu.

...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...