Mizejí vám knihy? Možná za to můžou Knihožrouti

Mizejí vám knihy? Možná za to můžou Knihožrouti

Tisk

Knihozrouti1 rozs vydani

Vyprodaná kniha Kláry Smolíkové Knihožrouti s podtitulem Kdo se zakousl do knih se dočkala 2. rozšířeného vydání. Opět se můžete těšit na detektivní pátrání dvojice mladých knihomolů i na krásné ilustrace Báry Buchalové.

Zanedlouho po prvním dílu této série vyšla dvě pokračování, která se dala číst i samostatně, ale přeci jen už čtenář věděl, že jeden detektivní případ Aleše a Zorky prošvihl. A sehnat ho nebylo vůbec jednoduché, protože v obchodech byl povětšinou vyprodaný. Naštěstí se nakladatelství Triton rozhodlo  vydat tento knižní hit pro děti znovu, a tak se můžeme začíst do druhého, navíc ještě delšího, vydání.

Hlavními hrdiny jsou dva mladí knihomolové, kteří jednoho dne vyslechnou v místní knihovně samotnou knihovnici, které se ztrácejí knihy. Rozhodnou se tomu přijít na kloub a začnou pátrat po ničemném zloději. Jako myšky se plíží knihovnou a poslouchají, o čem si přítomní čtenáři povídají. A nakonec dostanou výborný nápad. Zůstanou v knihovně až do noci a konečně zjistí, kdo si tajně odnáší knížky.

Samotný obsah je uzpůsobený malým dětem. Jedná se o titul poměrně malého formátu s velkými písmenky a slušnou porcí obrázků. V příběhu najdete vedle pátrání Aleše a Zorky i nějaké rébusy, popis správného detektiva nebo několik tipů, jak zabezpečit knihovnu.

Vedle toho zde samozřejmě nechybí ani velké množství ilustrací s vyobrazením hlavních i vedlejších postav a samozřejmě i spousty knih. Asi neprozradím žádné tajemství, že velkou roli hrají i tzv. Knihožrouti. Ostatně právě oni dali knížečce jméno a ani jejich obrázky zde nechybí - uvnitř potom najdete i celkový bestiář všech Knihožroutů.

Děj je pro děti lehce pochopitelný, velice zábavný a samozřejmě zčásti i poučný. Autorka Klára Smolíková už v mnoha knihách ukázala, že je přebornicí na kombinaci humorného příběhu s naučným obsahem. Díky tomu jsou její knížky oblíbené dětmi i jejich rodiči, kteří se do nich někdy sami začtou.

V této sérii se především snaží trochu přispět k rozšíření lásky ke knihám a dokázat, že zábava rozhodně není jen s počítačem nebo televizí. Knižní příběhy jsou na světě mnohem déle, a proto mají i daleko více kladných referencí. Dokáží malé čtenáře přenést do cizích světů (což je výborně ukázáno i v Knihožroutech) a nabídnout jim opravdu nečekaná dobrodružství.

Knihozrouti1 450

Knihožrouti – Kdo se zakousl do knih?

Autor: Klára Smolíková

Žánr: Literatura pro děti a mládež

Vydáno: 2020, druhé vydání

Nakladatelství: Triton

Počet stran: 96

Ilustrace: Bára Buchalová

Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapela Noisetrap posadila za bicí ženskou

noisetrap 200Temnější pražská klubová záležitost s příjemným vokálem změnila sestavu a přibrala do party další krásku. Malinko jsem vyzpovídala zpěvačku Lucii Bártovou a slíbila jí, že se konečně přijedu podívat na jejich koncert. Doufám, že někdy znovu za...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hurvínek zmoudří mezi osly

200hurKnížku vydalo nakladatelství FRAGMENT v Praze 4 v roce 2013 jako svou 2519. publikaci, 1. vydání. Přestože je určená dětem od 5 let, jistě zaujme čtenáře všech věkových kategorií. Jsou zde použity plnobarevné fotografie ze stejnojmenného divadelního předst...


Literatura

Covid 19 podrobně i emotivně

PandemiePandemie koronaviru ovlivnila knižní trh nejen tím, že zavřela kamenná knihkupectví. Zároveň nabídla i poměrně dost titulů, které v současné době obávanou nemoc probírají. Zřejmě prozatím nejpodrobnější z nich je Pandemie od českých autorů Michala ...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...