Ze zahrádky rovnou na talíř

Ze zahrádky rovnou na talíř

Email Tisk

moje zahradni kucharka 200V nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media v květnu vyšla Moje zahradní kuchařka lákající na recepty v duchu hesla: ze zahrádky rovnou na talíř! Stojí tato barevná příručka s podtitulem Sezónní recepty za to?

 

 

 

Hned na úvod mě překvapilo, že na knize (a paradoxně ani na webových stránkách Albatros Media) není uvedeno jméno autorky. Původně jsem si myslela, že jde o kolektivní dílo například blogerů, ale po prostudování tiráže jsem zjistila, že autorkou je Němka Katrin Schmelzlová mající za sebou jen tuto kuchařku. A co nás v ní za lákavou dýňovou polévkou na přebalu čeká?

Po úvodu v podobě předmluvy a zdůraznění, proč je dobré jíst produkty z vlastní sklizně je kniha rozdělena na jarní, letní, podzimní a zimní kuchyni. Kromě receptů z nejrůznějších sezónních potravin (od medvědího česneku, jahody, přes rajčata, lilek nebo například fíky a kdoule až po zelí a červenou řepu), si mohou čtenáři přečíst také několik speciálů. Ty jsou zaměřené například na vinnou révu v zahradě, jedné květy ze zahrádky nebo vysoké záhony na saláty nebo nápady na bylinkové záhonky. To představuje zajímavou přidanou hodnotu knihy, i když jde o stručné dvojstránkové návody. V závěru knihy se nachází přílohy v podobě praktického a přehledného Přehledu úrody domácích bylinek, ovoce a zeleniny a také rejstřík.

U jednotlivých pochutin se nachází stručný popis, recepty a také různé zajímavosti například o sklizni nebo třeba o kreativním způsobu servírování tak, aby zaujal i malé strávníky. Konkrétně můžete připravit například květákové ovečky nebo okurkového krokodýla. Recepty jsou poměrně známé a běžné, nejčastěji se jedná o různé saláty, pesta, kompoty, případně o zapečené dobroty.

Nejvíce mě v tomto ohledu překvapil triviální recept na pečené brambory s rozmarýnem obsahující brambory, česnek, rozmarýn, olej a koření, ale třeba tyto návody někomu poslouží jako inspirace. V některých případech jsem si také říkala, že by si postupy u receptů zasloužily více textu – například u Pampeliškových andělíčků není vůbec jasné, jestli jde o marmeládu, želé, sirup, med? Těžko říct.Jako praktickou věc hodnotím, že se u receptů často nachází také tipy na obměny nebo na vhodné přílohy.

Kuchařka je už na první prolistování krásně barevná. Než na fotografie pokrmů a dokonalý foodstyling se soustředí na kvalitní fotografie jednotlivých dobrot ze zahrady, které vypadají opravdu přirozeně. Potěšilo mě také, že je plná známých potravin, tedy pro mě až na endivii (štěrbák), kterou bych moc ráda ochutnala.

Moje zahradní kuchařka mě nenadchla, ale ani neurazila. Možná do ní nakouknu, když nebudu mít nápady, ale obecně bych ji doporučila hlavně začínajícím kuchařům, tak i zahradníkům jako základ podobně zaměřené knihovny.

moje zahradni kucharka

Moje zahradní kuchařka
Autor: Katrin Schmelzlová
Překlad: Markéta Mikšíková
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: CPress ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 77 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/43751063/moje-zahradni-kucharka/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (28)

Z archivu...

Čtěte také...

Dina a tajemství starých tenisek

dina200Dina je osmiletá školačka, která jede s tatínkem na výlet za tetou. No, vlastně ne na výlet, ale na prázdniny. A vůbec neví, co ji tam čeká. Tuhle tetu nezná a tu její vesničku, s tím legračním názvem Velká Hučka, už vůbec ne. Ale přesto se do Hučky těší. ...


Literatura

Jo Nesbo a jeho Přízrak trhají rekordy

jo 200Nový detektivní román norského spisovatele Jo Nesba byl uveden na stránky českých knihkupců 16. října.  Již před uvedením byl zaznamenán pozoruhodný zájem o tuto knihu v elektronické podobě. Její tištěná verze není výjimkou a čtenáři ji...

Divadlo

Experimentální prostor NoD uvede v premiéře nový divadelní projekt o lidské bezmoci The Body Present

200divV letošní divadelní sezóně tvůrčí tým Jindřišky Křivánkové, Jany Kozubkové a Lucie Ferenzové připravil v koprodukci s Experimentálním prostorem NoD inscenaci The Body Present, která bude mít premiéru 16. prosince od 20:00. Extrémní show o lidské bezmoci...

Film

Začalo natáčení filmu Zlatý podraz režiséra Radima Špačka

film perexV Průmyslovém paláci v Praze padla ve středu 3. ledna 2018 první klapka natáčení celovečerního filmu Zlatý podraz. Režie se ujal zkušený režisér Radim Špaček, za kamerou je Vladimír Smutný.

...