Ze zahrádky rovnou na talíř

Ze zahrádky rovnou na talíř

Tisk

moje zahradni kucharka 200V nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media v květnu vyšla Moje zahradní kuchařka lákající na recepty v duchu hesla: ze zahrádky rovnou na talíř! Stojí tato barevná příručka s podtitulem Sezónní recepty za to?

 

 

 

Hned na úvod mě překvapilo, že na knize (a paradoxně ani na webových stránkách Albatros Media) není uvedeno jméno autorky. Původně jsem si myslela, že jde o kolektivní dílo například blogerů, ale po prostudování tiráže jsem zjistila, že autorkou je Němka Katrin Schmelzlová mající za sebou jen tuto kuchařku. A co nás v ní za lákavou dýňovou polévkou na přebalu čeká?

Po úvodu v podobě předmluvy a zdůraznění, proč je dobré jíst produkty z vlastní sklizně je kniha rozdělena na jarní, letní, podzimní a zimní kuchyni. Kromě receptů z nejrůznějších sezónních potravin (od medvědího česneku, jahody, přes rajčata, lilek nebo například fíky a kdoule až po zelí a červenou řepu), si mohou čtenáři přečíst také několik speciálů. Ty jsou zaměřené například na vinnou révu v zahradě, jedné květy ze zahrádky nebo vysoké záhony na saláty nebo nápady na bylinkové záhonky. To představuje zajímavou přidanou hodnotu knihy, i když jde o stručné dvojstránkové návody. V závěru knihy se nachází přílohy v podobě praktického a přehledného Přehledu úrody domácích bylinek, ovoce a zeleniny a také rejstřík.

U jednotlivých pochutin se nachází stručný popis, recepty a také různé zajímavosti například o sklizni nebo třeba o kreativním způsobu servírování tak, aby zaujal i malé strávníky. Konkrétně můžete připravit například květákové ovečky nebo okurkového krokodýla. Recepty jsou poměrně známé a běžné, nejčastěji se jedná o různé saláty, pesta, kompoty, případně o zapečené dobroty.

Nejvíce mě v tomto ohledu překvapil triviální recept na pečené brambory s rozmarýnem obsahující brambory, česnek, rozmarýn, olej a koření, ale třeba tyto návody někomu poslouží jako inspirace. V některých případech jsem si také říkala, že by si postupy u receptů zasloužily více textu – například u Pampeliškových andělíčků není vůbec jasné, jestli jde o marmeládu, želé, sirup, med? Těžko říct.Jako praktickou věc hodnotím, že se u receptů často nachází také tipy na obměny nebo na vhodné přílohy.

Kuchařka je už na první prolistování krásně barevná. Než na fotografie pokrmů a dokonalý foodstyling se soustředí na kvalitní fotografie jednotlivých dobrot ze zahrady, které vypadají opravdu přirozeně. Potěšilo mě také, že je plná známých potravin, tedy pro mě až na endivii (štěrbák), kterou bych moc ráda ochutnala.

Moje zahradní kuchařka mě nenadchla, ale ani neurazila. Možná do ní nakouknu, když nebudu mít nápady, ale obecně bych ji doporučila hlavně začínajícím kuchařům, tak i zahradníkům jako základ podobně zaměřené knihovny.

moje zahradni kucharka

Moje zahradní kuchařka
Autor: Katrin Schmelzlová
Překlad: Markéta Mikšíková
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: CPress ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 77 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/43751063/moje-zahradni-kucharka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Foltánková: Strašně ráda zkouším nové věci

Foltánková 3Pokud vás baví psaní a věnujete se literární tvorbě, je pravděpodobné, že znáte web Literární alchymie. Jeho autorkou je absolventka mediálních studií a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě Kateřina Foltánková. Na webu u...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Panenka a Vina

panenka200O tom, že to spisovatel nemá jednoduché, vím svoje. Prosadit se na trhu, zaujmout, získat si jméno a zachovat si důstojnost je neustálou snahou každého autora. Důležité je psát netuctově, odlišně, najít téma, které čtenáře zaujme hned na první dojem...


Literatura

Pekelný šéfkuchař Gordon Ramsay nejen svýma očima
ImagePříběh plný sprostých slov, pěkných i radši zapomenutých vzpomínek, ale také  neuvěřitelných ambicí, vytrvalosti a úspěchů nabízí nová kniha Neila Simpsona s názvem Pekelný šéfkuchař Gordon Ramsay...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Animovaný film ve virtuální realitě TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce, producentky Hany Blaha Šilarové a výtvarnice Báry Anny Stejskalové získal nominaci na cenu Český lev za rok 2022

tmani 200Do nového roku vkročil tým projektu Tmání velmi šťastně. Snímek získal 16. 1. nominaci na cenu Český lev v kategorii nejlepší animovaný film.

...