Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Email Tisk

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

 


Ráda bych tedy podotkla hned na úvod, že kniha má originální název „The Bone Broth Secret“, tudíž se měla spíše jmenovat „Tajemství vývaru z kostí“. Uznávám, že to nezní tak líbivě a lákavě, ale jde o pravdivé označení. Těch necelých 400 stran je totiž o vývaru z kostí, o jeho základní přípravě, vlivu na lidské tělo a zdraví a dále se jedná o recepty, které vývar obsahují.


Tajemství dobrého vývaru tedy nepředstavuje obyčejnou kuchařku, ale spíše o příručku určenou ke změně života pomocí vývaru z kostí. Nestačí tedy udělat si jednou polévku, ale zařadit ji do jídelníčku jako nedílnou součást. V úvodu knihy se čtenář naučí jeho přípravu a dozví se spousty zajímavých informací. Zde jsou 4 klíčové důvody pro konzumaci vývaru z kostí:
1. Bio dostupný kolagen
2. Bio dostupné živiny
3. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
4. Zdravý zvýrazňovač chuti (str. 20)

Podtitul knihy Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti pochopíte hned při čtení úvodních textů. Tam jedna z autorek například prozrazuje, že dobré zdraví je výsledkem: lásky k sobě samé, soustředění se na správné myšlenky a soustředění se na správnou stravu. Tyto myšlenky jsou pro autorky velmi důležité a naznačují směr a ubírání celé knihy. K tomu přímo či nepřímo patří také krátké afirmace, které mají pomoci při různých neduzích.

„Trpíte-li nějakým zánětem, použijte tuto skvělou afirmaci: Moje mysl je klidná a soustředěná. Mám ochotu změnit všechna schémata kritiky. Miluji a přijímám se.“ (str. 26)


Co se týče receptů, těch je v knize 102 a tvoří druhou část knihy (ta první se nazývá Umění a věda vývaru z kostí). Nejdůležitější jsou ty úvodní zabývající se různými obměnami vývaru z kostí, ale zajímavé jsou také recepty na různé zdravé dobroty i dezerty. U receptů nechybí údaje o čase přípravy, celkové době vaření, množství, potřebné suroviny a popis. Ten je obsáhlý a srozumitelně napsaný, jen je u něj škoda menšího písma a nevýrazné typografie (oproti ostatním kapitolám). Recepty jsou navíc místy plné netradičních surovin, jako je spousta bio produktů nebo například bizoní maso.


Tato kniha si zajisté najde své publikum, ale jen za předpokladu, že budou lidé přímo vyhledávat tento obsah (tedy přímo vývar z kostí a vše o něm). Ti ostatní mohou být lehce zklamáni jednostranným zaměřením. Celkově je kniha plná zajímavých informací, ale nepřiměla mě začít ráno půllitrem horkého vývaru za čtení afirmací, ale možná jen nejsem ta pravá cílová skupina…


Louise L. Hay se narodila v roce1926 v Los Angeles a proslavila se především knihou Miluj svůj život, které se prodalo přes 50 miliónů výtisků. Na svém kontě má mnoho dalších publikací a pomáhá lidem objevit a používat potenciál vlastní tvořivé síly k uzdravení a osobnímu růstu.


Heather Dane je diplomovaná koučka v oblasti zdraví, která se specializuje na aplikaci funkční medicíny a nutrigenomii  k vyléčení chronických chorob. (Nutrigenomika je věda zabývající se úlohou jednotlivých složek výživy v projevech  genů). Napsala také několik knih, například Loving Yourself To Great Health nebo Meditations for Loving Yourself to Great Health

vyvar


Tajemství dobrého vývaru Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti
Autor: Louise L. Hay, Heather Dane
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group v edici PRAGMA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 352
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Euromedia.cz


 





Rozhovor

KAMELOT: ”Rádi bychom Česko zařadili mezi pravidelné zastávky na našich turné.”

kamelot bandKamelot, sídlo bájného krále Artuše, si za svůj název zvolila prog-metalová skupina z americké Floridy. Po skvělém vystoupení na festivalu Masters of Rock se 15. listopadu znovu chystají přijet do Česka v rám...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (28)

Z archivu...

Čtěte také...

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Literatura

Černá díra vás chytí a nepustí

cerna dira 200V nakladatelství Metafora před pár dny vyšel druhý díl ze série Freya a Huldar od oblíbené islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir, tentokrát s názvem Černá díra.

 

...

Divadlo

Zapište si do diáře: Palm Off Fest 2017 proběhne v říjnu

palmovka200Druhý ročník setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest, který proběhne od 20. do 31. října 2017, bude hledat odpovědi na otázky: jak se daří demokracii v postkomunistických zemích a jaké je současné postavení zemí Visegrádu v rámci EU. Festival,...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...