Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Email Tisk

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

 


Ráda bych tedy podotkla hned na úvod, že kniha má originální název „The Bone Broth Secret“, tudíž se měla spíše jmenovat „Tajemství vývaru z kostí“. Uznávám, že to nezní tak líbivě a lákavě, ale jde o pravdivé označení. Těch necelých 400 stran je totiž o vývaru z kostí, o jeho základní přípravě, vlivu na lidské tělo a zdraví a dále se jedná o recepty, které vývar obsahují.


Tajemství dobrého vývaru tedy nepředstavuje obyčejnou kuchařku, ale spíše o příručku určenou ke změně života pomocí vývaru z kostí. Nestačí tedy udělat si jednou polévku, ale zařadit ji do jídelníčku jako nedílnou součást. V úvodu knihy se čtenář naučí jeho přípravu a dozví se spousty zajímavých informací. Zde jsou 4 klíčové důvody pro konzumaci vývaru z kostí:
1. Bio dostupný kolagen
2. Bio dostupné živiny
3. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
4. Zdravý zvýrazňovač chuti (str. 20)

Podtitul knihy Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti pochopíte hned při čtení úvodních textů. Tam jedna z autorek například prozrazuje, že dobré zdraví je výsledkem: lásky k sobě samé, soustředění se na správné myšlenky a soustředění se na správnou stravu. Tyto myšlenky jsou pro autorky velmi důležité a naznačují směr a ubírání celé knihy. K tomu přímo či nepřímo patří také krátké afirmace, které mají pomoci při různých neduzích.

„Trpíte-li nějakým zánětem, použijte tuto skvělou afirmaci: Moje mysl je klidná a soustředěná. Mám ochotu změnit všechna schémata kritiky. Miluji a přijímám se.“ (str. 26)


Co se týče receptů, těch je v knize 102 a tvoří druhou část knihy (ta první se nazývá Umění a věda vývaru z kostí). Nejdůležitější jsou ty úvodní zabývající se různými obměnami vývaru z kostí, ale zajímavé jsou také recepty na různé zdravé dobroty i dezerty. U receptů nechybí údaje o čase přípravy, celkové době vaření, množství, potřebné suroviny a popis. Ten je obsáhlý a srozumitelně napsaný, jen je u něj škoda menšího písma a nevýrazné typografie (oproti ostatním kapitolám). Recepty jsou navíc místy plné netradičních surovin, jako je spousta bio produktů nebo například bizoní maso.


Tato kniha si zajisté najde své publikum, ale jen za předpokladu, že budou lidé přímo vyhledávat tento obsah (tedy přímo vývar z kostí a vše o něm). Ti ostatní mohou být lehce zklamáni jednostranným zaměřením. Celkově je kniha plná zajímavých informací, ale nepřiměla mě začít ráno půllitrem horkého vývaru za čtení afirmací, ale možná jen nejsem ta pravá cílová skupina…


Louise L. Hay se narodila v roce1926 v Los Angeles a proslavila se především knihou Miluj svůj život, které se prodalo přes 50 miliónů výtisků. Na svém kontě má mnoho dalších publikací a pomáhá lidem objevit a používat potenciál vlastní tvořivé síly k uzdravení a osobnímu růstu.


Heather Dane je diplomovaná koučka v oblasti zdraví, která se specializuje na aplikaci funkční medicíny a nutrigenomii  k vyléčení chronických chorob. (Nutrigenomika je věda zabývající se úlohou jednotlivých složek výživy v projevech  genů). Napsala také několik knih, například Loving Yourself To Great Health nebo Meditations for Loving Yourself to Great Health

vyvar


Tajemství dobrého vývaru Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti
Autor: Louise L. Hay, Heather Dane
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group v edici PRAGMA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 352
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Euromedia.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

Anketa


Partneři

Hledat

Čtěte také...

Isabelle Autissierová: Náhle sami

nahle sami200Jen těžko si můžete představit to, co zažívají Louisa a Ludovic. Z pohodlí luxusních bytů a zaměstnání, která umožňují bohaté rozvíjení nákladných koníčků, mezi něž patří i tohle cestování, se ocitají ve studené zemi, skály, suché trávy, tučňá...

Nové komentáře


Literatura

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude...

Divadlo

Malostranská beseda zpestří dětem i dospělým adventní čas taneční pohádkou Děvčátko se sirkami podle Hanse Christiana Andersena

devcatko 200Slavná Andersenova pohádka Děvčátko se sirkami míří na prkna Malostranské besedy. O druhé adventní neděli 4. prosince ji v pražské premiéře uvedou členové UMB (Ultra-minimal-ballet) spolu se studenty Taneční konzervatoře hl. m. Prahy a nabídn...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana