Serafína - příběh draků

Serafína - příběh draků

Tisk

 

Serafina 200Serafína, krásné jméno pro krásnou, inteligentní dívku, mírně podivínskou svému okolí, leč nadpozemsky hudebně nadanou a co je nejdůležitější, dlouho skrývaným ityasárem / polodrakem. Žije v krajině zvané Gored, v němž prozatím panuje mír mezi lidmi a draky z Tanamútu. Tento mír se oba druhy snaží i nadále udržet a po čtyřiceti letech ji mají patřičně uctít nejvyšší vládci obou, za Gored princezna Dionne a za Tanamút ardmagar Comonot, vůdce dračího národa. Tyto světy kromě míru spojuje i nevraživost proti smíšeným párům člověka a sárantrase, draka v lidské podobě. I k těmto přesto dochází častěji než jsou ochotny obě strany uznat. Z těchto svazků se pak rodí polodraci jako Serafína s dračími znameními, pruhy šupin po těle či dračí částí jako ocas apod.

Fína, tak ji většinou všichni oslovují má schopnost telepaticky kontaktovat další ityasáry, prostřednictvím vidin, které ji provázejí od dětství. Trápí ji až k omdlévání či nevolnosti, dokud ji Orma, bratr její matky Linn, nenaučí zvládat vidiny s ityasáry. Založí si tak vlastní psychickou zahradu, plnou roztomilých tvorů z vidin. Všechny pojmenovává jako Netopýr ovocný, Pelikání muž, Miserere, Čolek, Hlučný chlapec, Jannoula, slečna Puntičkářka, Rosoláč, Otrava a Otravka, Chrlič a Pěnkava, a pět dalších. Někteří z nich ji vstupují do života jako skutečné, živé bytosti a hlavně ityasárové. Není sama, není jediná a rozhodně není zrůda.

Příběhem kromě rozkolu mezi draky, starým a novým řádem, se nese jako sladkobolný podtón téma lásky ve všech svých zvláštních podobách. Fína sama ač své vlastní matce zazlívá lásku k člověku, jejímu otci, okusí příchuť této trpké sladkosti. Zamiluje se do prince Luciana, snoubence budoucí královny, princezny Glisseldy. I když tohle zasnoubení je spíše účelové. Luciana neobtěžují vdavekchtivé, urozené dámy a Glissedla má prostě snoubence.

Serafina

Hudba, láska, svár, mír, hněv, lítost, odpuštění, fantasie, to vše se pojí v tomto příběhu mladé, odvážné dívky Serafíny. Všechny dějové linie jsou spjaty s tragédií Goredu, vraždou prince Rufuse, královniným jediným synem, následně i vraždou princezny Dionne, matkou Glisseldy. Rufus dohlížel a učil Luciana, syna jeho utonulé sestry Laurel. Vztahy v tomto příběhu jsou složité až melancholicky krásné.

Fína s Lucianem se do sebe opravdu tajně zamilují a prožijí několikerá dobrodružství. Jako například záchranu newskina, draka v nově nabyté v lidské podobě, před syny Orka, fanatickými odpůrci soužití lidí s draky, cestu za vyhoštěnými rytíři drakomachie, střet s Imlannem, zrádným generálem draků kujících pikle proti míru a mnohé další.

Autorka nás vtahuje do děje na tónech polyfonní melodie fantasy románu soužití lidí s draky. Připojte se k tomuto velkolepému dobrodružství, který ne tak málo připomíná mezilidské vztahy ve skutečném světě. Nechte se unášet tóny jednotlivých skladeb a tančete mezi napsanými řádky knihy, stejně vznešeně a nenuceně jako tanečníci plující sálem, se vší tou ohromující plejádou sladkých parfémů a kořeněného vína, klapotem plesových střevíčků, stuh a mašliček navázaných na provázcích, šustících hedvábných šatů, zvonivého smíchu a švitoření vznášejících se tanečníků.

Název: Serafína – Příběh draků
Autor: Rachel Hartman
Žánr: literatura
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 1.vyd. 2013
Počet stran: 351 stran
Hodnocení: 100 % 

Foto: www.serafina-fantasy.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha + pobočka Dittrichova

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivka převlečená za červenou knihovnu

nepritel meho nepritele200Milostná idylická romance maskovaná za drsnou detektivku. Tak by se dal popsat román české autorky Kateřiny Petrusové. Na počátku se setkáváme s poměrně drsnou policistkou Jo, která dělá volavku, aby...


Literatura

Detektivka od novináře nemusí být vždy sázkou na jistotu

cisti 200Nakladatelství Bizbooks vydalo dle jejich slov „drsnou detektivku z prostředí české politiky od ostříleného investigativního novináře“. Jedná se o knihu Čistí od Janka Kroupy.

 

...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...