„L. A. Woman“ znovu na pultech

„L. A. Woman“ znovu na pultech

Tisk
ImageAlbum L. A. Woman legendárních The Doors se v souvislosti se 40. výročím vydání desky dočká speciálního vydání, a to koncem tohoto měsíce. Remasterované album bude doplněno také o disk  druhý, jenž bude obsahovat alternativní verze písní a především dosud nevydanou skladbu She Smell So Nice. Podle krátké ukázky, kterou si lze poslechnout na webových stránkách časopisu RollingStone, můžeme soudit, že se nebude jednat o pouhou vycpávku. Do konceptu alba by nová skladba skvěle zapadla.


Jsou věci, které znáte, a jiné, které ne - známé a neznámé - a mezi nimi jsou dveře. To jsme my. (Ray Manzarek)

Americká kapela The Doors byla založena roku 1965, mezi hudební vrstevníky skupiny patřil kytarový superhrdina Jimi Hendrix, bluesově-rockoví Cream, Creedence Clearwater Revival či psychedeličtí Pink Floyd. Tvorba The Doors se hudbě zmíněných velikánů v lecčems podobá, v lepších momentech však zní ojediněle a nenapodobitelně, ba přímo magicky. Zvuk The Doors je charakteristický jazzovými klávesami Raye Manzarka, bluesovou slide kytarou Robbieho Kriegera, přesnou hrou na bicí Johna Densmora a zejména uhrančivým zpěvem Jima Morrisona. Písně jsou dobře stavěné, časté jsou odlehčující přechody a mezihry. Písně plynou „odněkud někam“. L. A. Woman je šestým studiovým počinem kapely. Debutové album z roku 1967 přineslo výtečnou směs temného psychedelického rocku, několika popových popěvků a také kontroverzní skladbu The End. Morrisonovy ezoterické texty jsou plné bizarních obratů a výjevů.

Ty písničky na mě byly vážně trochu mimo... Moc jsem tomu nerozuměl, pak jsem si ale řekl, že nejsem textař, ale bubeník. (John Densmore)

Šesté album je spíše bluesové než psychedelické. Je to také poslední album, na němž si zazpíval Jim Morrison. Čtyři bouřlivá léta plná sexu, drog a alkoholu si vybrala svou daň. Morrison si nechal narůst vousy a oblékal se jako vandrák. Skupinu opustil během dokončovacích prací na novém albu. Odstěhoval se do Paříže, kde 3. července 1971 zemřel na srdeční záchvat.

Image

Šlo o návrat k základu, ke kořenům. Dali jsme mikrofony a nahrávací zařízení přímo do zkušebny. Místo abychom použili profesionální studio, řekli jsme si: „Hele, natočme tohle album tam, kde zkoušíme, a udělejme ho spontánní, v podstatě naživo.“ (Ray Manzarek o albu L. A. Woman)

Na albu L. A. Woman zní Morrisonův hlas mnohem hruběji než na předchozích plackách. Více prostoru dostala také Robbieho kytara, která kvílí, kváká, zkrátka provádí psí kusy. Výsledkem je blues toho nejdrsnějšího ražení. Album uzavírá sedmiminutová jazzová jízda Riders On The Storm. V této poklidně plynoucí skladbě zazářil především Ray se svými klávesami. Album se dnes řadí mezi klasiku a patří k tomu nejlepšímu, co The Doors během své existence vytvořili.

zdroje: HOPKINS, Jerry. Nikdo to tu nepřežije. ISBN 80-7287-015-7, http://en.wikipedia.org/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha, ktorá chytí za nejedno srdce

basnirka 200Charakteristické pro velikány je, že na druhé kladou mnohem menší požadavky než na sebe.  Tak znie jeden z aforizmov, ktorý sa dočítame v novej publikácii vydavateľstva Barrister&Principal.

...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

povaha lasky 200„Láska je iluze, jejíž pomocí se příroda stará o zachování rodu,“ prohlásil německý filozof Arthur Schopenhauer. Podle Platóna je naopak „šílenství lásky největším nebeským požehnáním.“ Obě tyto teorie perfektně ovládá hlavní hrdinka filmu...