Rockové i popové pecky v novém kabátu á la Ukulele Orchestra jako Brno

Rockové i popové pecky v novém kabátu á la Ukulele Orchestra jako Brno

Tisk

ukulele orchestraRockové i popové pecky skupin AC/DC, Rolling Stones, Boba Marleyho, Nirvany nebo Michaela Jacksona a spousty dalších světových interpretů v netradičním podání můžete zažít s hudebníky z kapely Ukulele Orchestra jako Brno. Sdružení amatérských ukulelistů zní velmi profesionálně a pravdou je, jak sami tvrdí: "Hrajeme na plné u-KULE-le!"

 

Útulné a stylové prostředí brněnského whisky baru Valevil hostilo dvanáctičlenný orchestr již podruhé a opět bylo plno. Tak plno, že v poněkud maličko zapadlém, ale velmi zajímavém baru, nezbylo mezi diváky a muzikanty prakticky žádné místo. Nebylo zde ani pódium a když šel někdo ven na čerstvý vzduch, musel si dávat velký pozor, aby někomu neshodil hudební nástroj ze židle. Myslel jsem si, že hudba bude spíše k poslechu a že si budu u stolu maximálně tak podupávat nohou. Pánové ale vypadali odhodlaně a už při zvukové zkoušce, kdy zazněla část písně Satisfaction od Rolling Stones, jsem tušil, že asi dlouho sedět nevydržím. Ono, když se do toho opře dvanáct urostlých chlapů, nechá to málokoho z účastníků koncertu nehybným. I přes velmi stísněné prostory pro orchestr, kdy se dokonce několikrát stalo, že hudebníci z první řady nechtěně shazovali noty kolegům z řady druhé, dokázali tito nadšenci pro strunné nástroje maličkých rozměrů vytvořit výbornou atmosféru a získat si na svou stranu další nové příznivce. V prvních řadách se divoce tančilo, až jsem měl strach, jestli ten pouhý metr místa mezi křepčícím publikem a hudebníky bude dostatečnou vzdáleností.

ukulele orchestra

Autor: David Harok

Překvapivě jsem se o přestávce, při rozhovoru se členem orchestru, dozvěděl, že tito ukulelisté mají za sebou například loňský koncert na Náměstí svobody v Brně na vánočních trzích a letos budou znovu k vidění na velkém pódiu. Podařilo se jim také nahrát první CD s názvem Živě z Brna, na kterém je záznam jednoho z jejich vystoupení.

ukulele orchestra

Autor: Gábina Oaklandová

Myslím si, že orchestr s tak originálním složením, zvukem a překvapivým podáním chyběl a Ukulele Orchestra jako Brno toto prázdné místo seriózně zaplnili. I když jsem měl obavu, že pro velký počet jejich členů by mohli znít uřvaně, opak byl pravdou. Vše ladilo, jednotlivé nástroje se doplňovaly a nic nebylo přehnaně překombinované. Celkově jsem měl z celého večera dobrý pocit a ještě dlouho mi zněly v uších chytlavé melodie a vysoké tóny těchto „dětských kytar“.

ukulele orchestra

Autor: Gábina Oaklandová

Zdroj foto: Facebook Ukulele Orchestra jako Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ohromující švédská prvotina – Rašeliniště od Susanne Janssonové

raseliniste 200V dubnu vydalo nakladatelství Host napínavý detektivní thriller Rašeliniště, knižní debut švédské autorky Susanne Janssonové. Kniha spojuje vše, co máme na severské próze rádi a přináší nám vzrušující příběh, kde nejen zajímavé postavy...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...