Hudba Tvýho Fotra míří na Moravu!

Hudba Tvýho Fotra míří na Moravu!

Tisk

Fotr 200Na tři moravské koncerty se chystá skupina s názvem Hudba Tvýho Fotra neboli HTF blues band. Jedná se o pražské bluesové uskupení, které založil básník Michal Talo začátkem roku 2015. V repertoáru této Česko-Slovensko-Kazachstánské skupiny najdete klasické písňové standardy ve stylu Chicago a Delta blues.

 

Ačkoliv je kapela prakticky nová, daří se jí koncertovat v hojné míře, a to nejen u nás, ale také v Německu. V říjnu bude mít kapela hned tři koncerty na Moravě: 16. října se předvede v Kojetíně u Kroměříže, 17. října pak v lázeňských Luhačovicích a 18. října pak v brněnském Café Loundry. Návštěvníci se mohou těšit na dvouhodinovou show, která je svým přístupem a výběrem písní mezi českými bluesovými kapelami ojedinělá. Vedle známých klasických písní jako je „Hoochie Coochie man“ Muddyho Waterse, nebo „Help me“ Sonny Boy Williamsona uslyšíte i (v našich krajích) méně známé blues songy jako třeba „Early in the morning“ ve stylu Juniora Wellse, nebo swamp bluesové „King Bee“ Slim Harpa.

Kapela je ve složení bicí, basa, kytara a foukací harmonika a prezentuje posluchačům zážitek z mnoha podob klasického amerického blues 50. až 70. let. Nenechte se však mýlit - koncert nepůsobí jako jakýsi "retro zážitek" nýbrž probouzí v posluchači hlubší zájem o kořeny moderní hudby.

Fotr 1

Na pár otázek jsme se zeptali samotného Michala Talo, neboli Heřmana Hýřila:

Heřmane, představ nám na úvod kapelu Hudba Tvýho Fotra. Jaké jsou v ní nástroje?

Hudba Tvýho Fotra byly původně jen tři nástroje, foukací harmonika, na kterou hraji já, akustická kytara na kterou hraje Martin Beran a plechová krabička plná fazolí, obstarávající rytmickou část. Náš první velký koncert čítající v repertoáru tři písně se uskutečnil před Lennonovou zdí v Praze za všeobecného veselí početné skupinky italských turistů. Po tomto úspěšném desetiminutovém koncertu jsme posbírali drobné a rozhodli se ve vidině nesmrtelné slávy elektrifikovat. Přizvali jsme basáka Petera Homolu ze Slovenska a bubeníka Artema Vanyukhina z Kazachstánu.

Hrajete hudbu z 50. až 70. let a mě napadá, čí táta byl inspirací? Tvůj?

Naši fotři skutečně blues poslouchají, to je pravda.

Fotr 2

Ty sám hraješ na foukací harmoniku. Jak ses k tomu dostal a co tě na tom tak nadchlo?

Dechové nástroje mě baví a baví mě blues. Když jsem křtil sbírku básní „Rok vepře“ hrála mi tam blues rocková kapela Žižkovský dezert a kluci z té kapely mě požádali, abych jim napsal nějaké texty. Přinesl jsem jim je do zkušebny, a chtěli po mně, abych to i zpíval. Vzal jsem do ruky tedy foukací harmoniku, abych jen tak blbě neokouněl v místech, kde nezpívám a zjistil jsem, že hra na foukačku vůbec není snadná, byla to výzva. S Dezertem to nedopadlo, ale harmonika mi zůstala, tak jsem založil kapelu a pokračuji v hraní nadále.

Skupinu označuješ jako česko-slovensko-kazachstánskou. Jak to dohromady funguje? Nemáte nějaké kulturní neshody?

Artem mluví dobře česky - pravda, že Peterovo slovenštině už tak dobře nerozumí, ale vždycky se nějak dohodneme. Neshody občas míváme, ale kulturního rázu nikoliv.

hudba tvyho fotra plakat

Co je podle tebe na blues nejlepší? A co naopak nejdůležitější? Jaký máš pocit z vnímání blues v České republice? Myslíš, že lidé mají rádi tento druh hudby?

Blues má i v česku aktivní posluchače. Důkazem je toho třeba právě aktuální a vyprodaný koncert Joe Bonamassy v Praze, nebo mezinárodní festival Blues Alive, který se každoročně koná v Šumperku. Blues, to jsou kořeny moderní hudby, to odkud vzešla. Je to vášnivý a srdečný styl, to se mi na blues líbí. Blues je vyjádření různých pocitů, nejen smutku, jak se někteří mylně domnívají.

Na závěr nám prozraď, jaké máte s kapelou kromě koncertů na Moravě, plány.

Chceme i nadále koncertovat a časem by nebylo od věci vydat i vlastní album. Držte nám palce a přijďte na koncert!

Více o kapele najdete zde: www.michaltalo.cz/htf  nebo www.fb.com/hudbatvyhofotra 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Petříčková: O hnědých pastelkách se mi i zdálo…

200roByla to první nabídka pro opravdové ilustrace do knihy. „Poprvé jsem vzala pastelky, abych s nimi vytvořila něco, co bude zdobit knižní stránky,“ říká Renata Petříčková, kterou zhruba před rokem s touto nabídkou oslovila autorka knihy Hvězdná obloha. Ilus...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Křehkosti - tvé jméno je žena

setkavani 200V záplavě vzpomínkových knih na význačné (ale i „význačné“) osobnosti naší civilizace, které zahlcují každé průměrné knihkupectví, jsem objevila na pultech něco mimořádného. Dcera jedné z předních hereček druhé poloviny minulého století Ireny...

Divadlo

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...