Kašpárek v rohlíku dospívá

Kašpárek v rohlíku dospívá

Tisk

kasparek 200Bejbypankoví klasici Kašpárek v rohlíku vydali na konci roku 2014 čtvrtou plnohodnotnou desku s příznačným názvem Neposlouchej to!!!  Děti tím chtějí jak přimět k poslechu, tak je upozornit, aby neposlouchali každého a měly vlastní názory.

 

 

 

Kašpárek v rohlíku je projekt, který se zrodil jako reakce na nedostatek původních kvalitních písniček pro děti, jež by se zaujaly i dospělé. Jeho vznik je spojen s Loutkohrou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde za vznikem dětského kabaretu Kašpárek v rohlíku stál David Dvořák. Od divadla to byl jen krok k hudbě a bejbypunku a z celé šarády vyústilo i stanové městečko, které můžete vidět například na festivalech.

Bejbypank je styl určený pro děti, ale jeho riffy i unikátní texty zaručeně pobaví i dospělé. Písně jsou hravé a texty si pohrávají s každodenním světem většinou pohledem dětí. Interpretů podílejících se na Kašpárkovi v rohlíku je hodně a většina má své stále hudební těleso a Kašpárkovi se věnuje pouze pro zábavu. Jmenujme například Milana Caise (Tata Bojs), Jana Kalinu (Sto zvířat), Márdiho (Vypsaná fixa), Filipa Nebřenského (Hm...) nebo Lenku Dusilovou. Všichni účinkující v kapele se odívají v bláznivém módním stylu a jsou taktéž vybaveni pokrývkami roztodivných tvarů a velikostí.

kasparek koncert

 

Kašpárka mimo jiné proslavily dvě živelné  cover verze: Želvy (Pretty Fly od Offspring) a Čúrej sem a čůrej tam (Should I Stay Or Should I Go od The Clash).  První album Bejbypank vyšlo v roce 2007, následoval Kašpárek navždy (2009) a vánoční dlouhý singl Ježíšku panáčkuj (2009). Předposledním počinem byl Ten Halywůd z roku 2012 a nejnovější je Neposlouchej to!!!

Na desce se opět podílela celé plejáda umělců, například Jaromír Švejdík (Jaromír 99), Andy Čermák ze Sunflower Caravan, Adrian T. Bell (The Prostitutes), Klára Vytisková (Toxique), Ondřej Bauer (Vosto5) nebo Dara Rolins. Nad texty držela ochrannou ruku členka Divadla Sklep Monika Načeva. Dohromady je to hodně různorodé, takže se nudit jen tak nebudete.

Neposlouchej to!!! je na první poslech dospělejší a už neobsahuje jen různé popěvkové hity, ale nebojí se i zvážnit. Otec projektu David Dvořák k tomu říká: „Navazujeme na kvalitní chytré písničky pro děti, a jelikož jsme od přírody zlobiví, hraví a pomatení, nebude chybět jako vždy lehkost, odstup a plácání do kolen tzv. hihihi-hahaha styl. Ale nějak nám to tentokrát nestačilo a v přirozeném dospívání jsme narazili i na témata reálného světa, a tak jsme si řekli, že se jich nebudeme bát a na desku je pustíme."

Otvírákem alba je Prezident punkových států, který začíná riffem z Rockyho a pokračuje Márdího punkem s dokonalým textem („když už dřepět ve škole, tak ať nás to baví“, „a komu se nechce vstávat, ať leží v posteli“). Tanečník Béda je dílem Dary Rollins a ač nemá takový náboj jako první píseň, má dobrou melodii a to stačí. Pohádková opravdu přenese posluchače do pohádek – za draky, princeznami i Honzou. Rytmus je pěkně vtíravý, takže vás donutí se pohnout. Happy Idiots jsou první anglickou písní Kašpárka v rohlíku a mají ji na svědomí  Klára Vytisková z Toxique a Adrian Bell z The Prostitutes. Ačkoliv by se více hodila na nějaká diskotéková pódia nebo do výběru letních hitů, holčičky si na ni rádi zatančí, i když nebudou rozumět textu.

kasparek plakat

 

Mým favoritem je Píseň o nás dvou - šíleně jednoduchý duet, kde tempo udává jen brnkání kytary. Zpěváky jsou dva malí outsideři s typickými problémy („ v pokoji nemám sbírku liků“, „neprožívám ságy ani seriály“), kteří si něžně předávají svá vyznání („když se usměješ slova hezčí jsou“) a dohromady to vyznívá opravdu moc pěkně. Podobně něžná je i píseň Za dveřmi nebo počin Na sever od Jaromíra 99, který mi v mnoha chvílích připomíná Svěráka s Uhlířem, akorát na mnohem vážnější notu („až tě jednou pochovají do hrobu studeného“). Je prostě těžké říci, jak tyto písně přijímají děti. Osobně tipuji, že je přeskakují například na svižný song Bohatej kluk od Márdiho nebo na punkovou Vílu Vivi.

Dojmy z Neposlouchej to!!! jsou takové smíšené – mně se deska líbí, ale myslím, že malé děti moc nezaujme a ty starší si k ní budou muset najít cestu samy. Jak to funguje naživo se můžete přesvědčit 20. března na velkém koncertě v Paláci Akropolis, kde se Kašpárek v rohlíku vrací po 7 letec. Předvedou zde nový hudební program pro rok 2015 a vystoupí v nových dresech - komiksových kostýmech s typickými číry.

Kasparek v rohliku

 


Neposlouchej to!!!
Interpret: Kašpárek v rohlíku
Žánr: bejbypank
Skladby: Prezident punkovejch států, Tanečník Béda, Pohádková, Happy Idiots, Píseň o nás dvou, Kung Fu Boy, Škola v přírodě, Mrkací hrdina 000, Vivi víla, Za dveřmi, Bohatej kluk, Na sever, Tominík
Stopáž: 46:30
Vydavatelství: vlastní náklad
Hodnocení: 75 %                

Zdroj foto: bejbypank.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Temný rytíř povstal

temny 200Bruce bydlí v Gotham City, kde je o zábavu vždycky postaráno. Nečekaně a za záhadných okolností umírají jeho rodiče a Bruce se rozhodne bojovat se zločinem, aby pomstil jejich smrt. O pomstu ale zrovna dvakrát nestojí jeho komorník Alfréd, který se po ...

Divadlo

Sindibád mořeplavec na prknech Divadla Scéna ve Zlíně už 27. října!

200divPříběh provoněný exotikou a orientem, plný humoru a napětí, na motivy Pohádek z tisíce a jedné noci. Mořeplavec Sindibád v něm musí čelit lesní divoženě Jamambě, obřímu ptáku Ruchovi, zrádným kamarádům... a aby získal dívku svého srdce, musí přemoci krále ...

Film

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...