Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Tisk

cajovy obrad 200Japonská dívka s pečlivě vyčesaným uzlem tmavých černých vlasů, oblečená do kimona s pestrobarevnými ptáky trpělivě sedí v pozici seiza. Nohy má složené pod stehny, hýždě na patách. Ačkoli se jí vůbec nesedí pohodlně, nedává to ani náznakem najevo. Do jedné ruky bere misku, do druhé bambusovou metličku a soustředěně šlehá čajový prášek s vodou, dokud se nevytvoří hustá zelená pěna.

Právě jsme svědky čanoju, tradičního japonského čajového obřadu. Protože jsme tu poprvé, pečlivě sledujeme, co dělají zkušenější kolegové. Každý pohyb tu má své přesně vypočítané místo. Vše se provádí v klidu, jakoby tu panovalo zvláštní bezčasí. Poklonění se svitku se zapsanou moudrostí, braní čajového náčiní do rukou a jeho otírání… Bez zkušeného průvodce, který už někdy byl účastníkem obřadu, nemáme šanci. Jsme ztraceni ve světě podivných úklon a pohybů. Budete-li ale někdy mít příležitost obřadu se zúčastnit, využijte ji. Otevře se vám zajímavý svět.

Čtyřhodinový rituál

Zatímco my Evropané máme sousloví „dáme si čaj“ spojeno s porcelánovým šálkem většinou lehké černé, zelené, ovocné či bylinkové tekutiny a příjemného popovídání si s přáteli nebo rodinou, v Japonsku jde o propracovaný rituál, jehož celý tradiční průběh trvá asi čtyři hodiny. Jedná se o přípravu hustého zeleného čaje Koiča. Pokud uvidíme takový čaj už hotový v misce, vůbec nás nenapadne, o jakou tekutinu vlastně jde. Mnohem víc než šálek našeho středoevropského čaje totiž svojí barvou a konzistencí připomíná hrachovou polévku. To, příprava řidšího čaje Usuiča je už proti Koiče mnohem kratší, trvá „pouhou“ hodinu a půl. Připadá vám, že je to i tak proti našemu desetiminutovému louhování sáčku ztráta času? Jenže čajový obřad je o zklidnění duše, ne o tom, jak se rychle „nachlemtat“.

cajovy obrad

Správné zásady pro průběh obřadu

Ostatně Japonec Takeno Džóo (1502 – 1555), který se stal mistrem čajového obřadu před téměř pěti sty lety, sepsal několik zásad, kterými by se hosté a účastníci čajového rituálu měli řídit:

1. Buďte prodchnuti laskavostí během celého obřadu.
2. Buďte zdvořilí a klidní.
3. Nekritizujte ostatní.
4. Odložte svoji pýchu.
5. Nepožadujte náčiní, které náleží druhým.
6. Nesoustřeďte svoji pozornost na čajové náčiní.
7. Hostíte-li význačnou osobnost, můžete předložit vhodné čajové pečivo
8. Skuteční ctitelé čajového obřadu dokážou přivřít oči nad použitým náčiním, které již opotřebovali jiní.
9. Čajový mistr nikdy neusiluje stát se znalcem čajového obřadu.
10. Zasvěcenci by měli být skromní, měli by chápat buddhistické učení a mít cit pro poezii.
11. Čajový obřad se zdá být prodchnut osamělostí. Pokud se snažíte usilovně nalézt záblesk krásy, nenajdete ani špetku osamělosti. Pokud však postupujete neohrabaně, krása jen hromádkou smetí.
12. Neměli byste provádět ceremonii, která není v souladu se srdcem vašeho hosta.

Důležitý je pocit sounáležitosti

Takeno Džóo způsobil v pojetí čajového obřadu ve své době revoluci. Místo do té doby obvyklých drahocenných misek, krabiček na čaj a džbánů začal používat úplně obyčejné předměty denní potřeby. Úplně tak změnil smysl obřadu. Zdůrazňoval duševní stav účastníka obřadu. Nebylo pro něj podstatné z jak drahé a nákladné misky je čaj servírován a jak dokonale jsou uspořádány věci v prostoru. Mnohem důležitějším se pro něj stal osobní zážitek z obřadu, souznění s ostatními. Nejde mu o samotné pití čaje, ale filozofii tohoto aktu.

Domácí příprava čaje Matcha

Přestože doma si celý japonský čajový rituál těžko předvedeme, pravý japonský čaj si můžeme připravit i tak. V blízké čajovně se poptáme po čaji Matcha – speciálním práškovém čaji. Vodu na přípravu použijeme nejlépe kojeneckou nebo takovou pramenitou, která nám chutná (pozor ale na různé minerální příměsi, aby neovlivňovaly výslednou chuť čaje!).

Vodu přivedeme k varu a pak necháme vychladnout asi na teplotu 70 – 80 ° C. Vlijeme ji, aby hladina byla přibližně v jedné třetině čajové misky. Pak do ní vsypeme jednu vrchovatou čajovou lžičku čajového prášku. Dolijeme vodu asi do poloviny misky (celkové množství teď bude asi 150 ml). Vezmeme do ruky bambusovou metličku a rychle mícháme čaj způsobem, jako když píšeme písmeno W. Jednou tam a podruhé zase zpátky. Přitom misku pomalu otáčíme v ruce. Našlehávání čaje trvá asi minutu, potom je čaj připravený k pití. Vypijte ho rychle, dokud se složky od sebe neoddělí. Přeji příjemný čajový zážitek.

cajovy obrad matcha

Přednášku o zeleném čaji s ochutnávkou si můžete poslechnout ve čtvrtek 25. dubna od 12 hodin v Univerzitní knihovně ve Zlíně v rámci festivalu Culturea.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kunze (KOFE-IN): "Dnes v muzice ve velké míře rozhodují peníze a mnohem méně talent a usilovná práce"

jan kunze 200Opavská kapela KOFE-IN není na české hudební scéně žádným nováčkem. Má za sebou už dvě alba. První s názvem Osobní vesmír z roku 2009 obsahoval pilotní singl Sebe mi dej. Druhým počinem kapely...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se vodník usadil v české literatuře

vodnik v lit 2Postava vodníka (potažmo hastrmana) spolehlivě zabydlela tuzemský svět televizních pohádek i pohádkových seriálů, pronikla do celovečerních filmů, ovšem základní, vpravdě hororová vlastnost vodníkům přisuzovaná – a sice topení neopatrn...

Z archivu...


Literatura

Zaklínač 3: Prokletí vran

zaklinac200Příběhy o Zaklínači zná v naší zemi snad každý fanda fantasy- jedná se přece o kultovní sérii polského autora Andrzeje Sapkowského. Díky komiksovému nakladatelství Crew si je můžeme vychutnat i ve formě grafického románu, tentokráte s poetickým ná...

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...