Nová historie lidstva pod tíhou vědeckých důkazů

Nová historie lidstva pod tíhou vědeckých důkazů

Tisk

Usvit-vseho prebal 2D-200Po deseti letech tvůrčího vědeckého úsilí Davida Graebera a Davida Wengrowa vyšla jejich společná publikace „Úsvit všeho. Nová historie lidstva“. Jak je zjevné z titulu knihy, jde o nic víc a nic míň než o zachycení nejstarší lidské historie v jejím novátorském převyprávění.


Autoři se rozhodli na základě vědeckých důkazů z předcházejích třiceti let podat nový obraz posledních třiceti tisíc let vývoje lidské společnosti. Vybrali si k tomu objevné narativní schéma, které se neopírá o systematickou kritiku dosavadní literatury, jen se o ní korektivně zmiňuje v místech, kde je to vhodné. V čem jejich přístup spočívá?

Poukazují na dosavadní vědecké představy, které předpokládají původní rovnost sběračů a lovců, jež přešla díky zemědělské revoluci, vzniku měst a státu ve vytvoření společenské nerovnosti, které se rozhodli nahradit příběhem z hlediska nových faktů věrohodnějším, založeným na předchozích desetiletích archeologického a antropologického výzkumu.

Svou koncepci nastiňují takto:
„Jen pro představu, jak odlišný je nově vznikající obrázek: v současnosti je zřejmé, že lidská společenství se před zavedením zemědělství neomezovala na malé rovnostářské tlupy. Svět lovců a sběračů, který existoval před zemědělskou revolucí, byl naopak plný odvážných společenských experimentů a podobal se karnevalovému průvodu politických zřízení v mnohem větší míře, než jak tvrdí fádní abstrakce evoluční teorie. Zemědělství zase neznamenalo počátek soukromého vlastnictví ani nezvratný krok k nerovnosti. Ve skutečnosti byla řada prvních zemědělských společenství relativně svobodná, co se týká postavení a hierarchie. A ani vznik měst nevytesal třídní rozdíly do kamene: překvapivě vysoký počet prvních měst byl uspořádán podle značně rovnostářských principů bez potřeby autoritářských vůdců, ambiciózních politiků-válečníků, a dokonce i panovačných úředníků.“

Autoři vycházejí ze zpochybnění poznávacích postojů založených na úvahách J. J. Rousseaua o původu nerovnosti, ukazují dosud netušené kořeny osvícenských teorií v tzv. „domorodé kritice“, kterou vznášeli příslušníci původních amerických národů po objevení Nového světa vůči fungování společenského uspořádání Evropy, a dospívají k mnohostrannému objevnému zobrazení společenských struktur v minulosti Ameriky, Evropy i Asie.

Usvit-vseho prebal 2D-202x300

Úsvit všeho. Nová historie lidstva
Autoři: David Rolfe Graeber, David Wengrow
Původní název: The Dawn of Everything (2021)
Žánr: popularizující literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2024, pevná vazba s přebalem
Počet stran: 648

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: https://www.melvil.cz/kniha-usvit-vseho/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na Den stavebních řemesel do Centra stavitelského dědictví Plasy

plasy 200Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea se letos zapojí do programu tradiční plaské pouti Na Královnu a přivítá návštěvníky v nově otevřeném areálu na prvním Dni stavebních řemesel.

...

Z archivu...


Literatura

Dáte si někdo Smoothie?

Smoothie 200Smoothies jedině v létě? Tak tenhle trend už je dávno minulostí! Nyní mají sezónu po celý rok! Hřejivá ovocná smoothies, která jsou doplněná o bylinkové čaje a ochucená různým kořením, Vám dodají tolik potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Na...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...