Auta v Československu 1945–1990

Auta v Československu 1945–1990

Tisk

Auta v Československu

Jste milovníkem aut, které se prodávaly v Československu v letech 1945–1990? Pak je tato výjimečná kniha určena přímo pro vás a věřte, že si budete u čtení i prohlížení fotografií a obrázků lahodit. V knížce Jana Tučka Auta v Československu 1945–1990 najdete osobní vozy tří desítek různých značek z tuzemské výroby, ale také z dovozu – z východní i západní Evropy, výjimečně i z Japonska a Jižní Koreje. Velice bohaté popisky a příběhy automobilů jsou doplněny 450, většinou barevnými, fotografiemi a kresbami.

Kapitoly knížky jsou hezky rozčleněny podle let, kdy pod každým obdobím najdete další členění právě dle toho, zda byla auta tuzemské výroby, či šlo o auta z východu, či ze západu.

Wartburg 900

Pamatujete tohohle východoněmeckého fešáka s dvoudobým tříválcovým motorem 900 cm3 a pohonem předních kol? Za Wartburg 900 prodávaný na poukaz neboli potvrzenku zájemce zaplatil 25 800 Kčs. Tento čtyřdveřový model byl dlouhý 4300 mm, široký 1570 mm a vysoký 1450 mm. Vykazoval pohotovostní hmotnost 960 kg, z nichž 525 kg připadalo na přední a 435 kg na zadní nápravu. Vůz dosahoval největší rychlosti 115 km/h a průměrně spotřeboval 10 l paliva na 100 km.

Auta v Československu

A přesně takhle podrobné informace a mnoho dalších se v této knížce plné aut dozvíte.

Knížka je ideálním dárkem pro dědečka či pradědečka, který se stejně jako ten můj bude nad knížkou rozjímat a vzpomínat s jiskrou v očích na svůj první automobil a zážitky s ním spojené.

Auta v Československu

Auta v Československu 1945–1990
Autor: Jan Tuček
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 272

Mé hodnocení: 100 %

www.grada.cz/auta-v-ceskoslovensku-1945-1990-14180/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych ještě jednou řekla: „Tak Karle, dobrý světlo!“

malek200Chtěla bych dnes krátce zavzpomínat na pana Karla Málka, moudrého a skromného člověka, který mi vstoupil do života a zanechal tam otisk už napořád. Poznala jsem ho jako pamětníka, vypravěče, fotografa a spisovatele. Na svou knihu Letecké legendy byl práv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Místní jména, tělo, duše a smrt

Academia 200Z desítek publikací, které Academia každý měsíc vydává, mě zaujaly dva tituly, které jsou sice rozdílné svým zacílením, avšak spojuje je schopnost čtenáře oslovit, a to jak zaujetím, tak svědomitostí autorů, vysokoškolských pedagogů. První se n...

Z archivu...


Literatura

Vychutnejte si další trampoty jezevčíka Herkula

jezevcikova kocovina perexNakladatelství Ikar opět pomyslelo na milovníky jezevčíků a naservírovalo jim pokračování knihy Z pohledu jezevčíka z roku 2015, tentokrát s názvem Jezevčíkova kocovina. Nebojte, o alkoholu to nebude, ale trampot si ...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...