Důstojná pocta Alfrédu Nikodémovi a jeho následovníkům, kteří mrznou nejen napříč Vltavou

Důstojná pocta Alfrédu Nikodémovi a jeho následovníkům, kteří mrznou nejen napříč Vltavou

Tisk

mrzneme napric vltavou perexNovinář Jan David chodí do Vltavy třetím rokem, i navzdory tomu, že mrzne. Noří se do vln, ale i do zapomenuté a znovu ožívající historie inspirativního Alfréda a do příběhů dalších skvělých otužilců. A říká si, že když zvládne prosincové plavání na Memoriálu Alfréda Nikodéma on, tak to zvládne skoro každý. Kromě deníku začínajícího otužilce s vtipem a lehkostí přináší reportáže, rozhovory i historické články o tradici zimního plavání u nás. 

První vlna otužilců − považovaných nejprve za blázny − se vzedmula v českých zemích už v roce 1923 a rozlévala se dál v období mezi první a druhou světovou válkou. Jejím strůjcem byl průkopník otužování a příznivec zdravého životního stylu Alfréd Nikodém, pražský klenotník a cílevědomý sportsman.

To jsem kdysi četl v novinách názor nějakého starého Bulhara, jak si udržet svěžest přes svůj značný věk. Zkrátka: těžká fysická práce, střídmá, skrovná strava a mléko nebo voda. Také mým přesvědčením jest, že k udržení svěžesti a síly do posledního věku, zamezení zkornatění tepen, jest nejlepší těžká fysická práce, hodně práce, střídmé jídlo, málo alkoholu, pít vodu a plovati. Já na příklad prodělávám pravidelně tento trénink takto: ráno půl hodinku cvičení, večer jedu na koni hodinu cvalem, až se z koně kouří, a až má toho dost on i já. Pak se jdu vypotit do Koruny, plavu tam půl hodiny v basenu. (Tajemství Nikodémova mládí, str. 27-28)

Historické bádání otužileckého eléva Jana Davida

Autorem knihy však není Alfréd Nikodém, nýbrž Jan David, který nejenže nechává ožít celý příběh zapomenutého, avšak nezapomenutelného borce, ale také se vydává na místa spjatá s jeho životem, zpovídá příznivce otužování a při tom všem sám plave, mrzne, hřeje se u kamen… I s Alfrédem hovoří, napříč časem s ním sdílí své pocity a nové zkušenosti, ověřuje si u něj historické souvislosti.

Celkově je text velmi pestrý a střídají se v něm deníkové pasáže otužileckého eléva Jana Davida s archivními i současnými záznamy, rozhovory a reportážemi. Nechybí ani rady a doporučení pro případné nové adepty otužování a zimního plavání. A staromilce jistě potěší retro fotografie, na nichž jsou kromě nestora Alfréda Nikodéma v nejrůznějších podobách k vidění i další otužilci a otužilkyně.

Tato publikace je důstojnou připomínkou 100letého výročí zimního plavání v Čechách a poctou zakladateli a propagátorovi této tradice, Alfrédu Nikodémovi. Přidanou hodnotou je, že se jedná o velmi poutavé, inspirativní a zábavné čtení.

mrzneme napric vltavou

Mrzneme napříč Vltavou. 100 let zimního plavání od dob průkopníka Alfréda Nikodéma
Autor: Jan David
Žánr: osobní rozvoj, zdraví a životní styl, biografie
Vydáno: 2023, Rosier
Počet stran: 376

Hodnocení: 100 %

www.rosier.cz/polozka/jan-david-mrzneme-napric-vltavou


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Krylov odkaz aj po dvadsiatich rokoch znie: „Sloboda nie je samozrejmosť, treba si ju vážiť, niesť ju vo svojom srdci a predovšetkým treba si ju vedieť zaslúžiť. “

kryl perexKarel Kryl, ktorý sa narodil 12. apríla 1944 v českom Kroměříži, by o niekoľko dní oslávil svoje nedožité sedemdesiate narodeniny. Je autorom 170 piesní, desiatich básnických zbierok a viacerých výtvarných prác. Ako umelec sa nebál ...

Z archivu...


Literatura

Zander podruhé a lépe

bratr hostPřiznávám, že první kniha Joakima Zandera pro mě nebyla úplně třešinkou na dortu. Propagace obrovská, očekávání tedy vysoké, výsledek byl horší, než jsem předpokládala. Nicméně mě to neodradilo se Zanderovi znovu podívat na zoubek a vyplatilo se!

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Zlín Film festival, sekce Dny dánské kinematografie: Otevřená srdce

otevrena srdce200Zlínský filmový festival je primárně orientován na filmy pro dětského a dospívajícího diváka, zkrátka však nepřicházejí ani diváci, kteří již dětským a teenagerovským střevíčkům odrostli. Krom soutěžních sekcí hraných...