Modely v zahradách Pražským hradem

Modely v zahradách Pražským hradem

Tisk

lepenka 200V zahradách pod Pražským hradem se 15. června bude konat finále jubilejního desátého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. V rámci soutěže bude oceněno nejlepší ztvárnění jedné z národních kulturních památek ve správě Národního památkového ústavu.

 

Návštěvníci zahrad si budou moci mimořádně jen v tento den od 11 do 14 hodin prohlédnout desítku nejpovedenějších modelů vytvořených středoškolskými studenty. Tradiční soutěž, pořádaná Svazem výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM, má letos téma Národní kulturní památka. Studenti si pro svou tvorbu mohli vybrat z přibližně stovky národních kulturních památek, spravovaných Národním památkovým ústavem, který je partnerem letošního ročníku soutěže.

Přihlásilo se na tři desítky škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu; do celostátního kola pak postoupilo deset nejlepších modelů – hrady Karlštejn a Bouzov, zřícenina hradu Trosky, zámky Litomyšl, Hradec nad Moravicí, Lednice, Hluboká nad Vltavou a Telč a Důl Michal v Ostravě. Odborná porota Národního památkového ústavu ve finále hodnotila, jak se jejich tvůrcům podařilo vystihnout památkové hodnoty objektů, originalitu, s níž ztvárnili jejich kulturně-historický význam, ale také potenciál, které zhotovené modely mají pro prezentaci našeho nejvýznamnějšího kulturního dědictví.

lepenka1

Výherci Ceny odborné poroty NPÚ si užijí den plný zážitků na jedné z památek ve správě Národního památkového ústavu; všichni finalisté soutěže pak získají volnou vstupenku na hrad, zámek, či jinou zpřístupněnou památku spravovanou NPÚ v okolí školy, kterou studují.          

lepenka2

Odborná porota složená ze zástupců Svazu výrobců vlnitých lepenek hodnotila především kvalitu práce s lepenkou, nápad a celkový dojem. Soutěž podpořilo udělením záštity ministerstvo kultury a ministerstvo životního prostředí.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patrik Madle: „Marketing je o kreativitě, stejně jako tvůrčí psaní. V obou případech je potřeba být kreativní a práce vám nesmí zevšednět.“

Patrik Madle 200Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární sout...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Herečka Darja Hajská byla v rolích domovnic,družstevnic a rázných žen z lidu bez konkurence

Darja Hajska 200Jednou z hereček, kterou známe z řady filmů dnes už pro pamětníky, byla i Darja Hajská.  Umělkyně, kterou si diváci zafixovali ponejvíce z rolí domovnic, "herdek bab" a  vůbec rázných žen z lidu, má v těchto dnech dvě výročí. Před 104 l...


Literatura

Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?
dovody perV červnu vyšla v nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller novinka britské autorky Pauly Hawkinsové. Jedná se o dlouho očekávaný počin spisovatelky, která vylétla na výsluní románem Dívka ve vlaku. Dokáže Hawkinsová nalákat čtenáře a vyvol...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

karlove vary 200Na začátku července (přesně mezi 1. až 9. červencem 2016) se uskuteční v pořadí již jedenapadesátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohatý program, z něhož si každý zájemce dosyta vybere, co mu zachutná, je poskládán do řady s...