Znamení v kameni: Příběh Otty Hornunga, vojáka Čs. zahraniční armády

Znamení v kameni: Příběh Otty Hornunga, vojáka Čs. zahraniční armády

Tisk

bmid znameni-v-kameni-pribeh-otty-hornun-wb4-497899 (2)Knížka Znamení v kameni vás přenese do období 2. světové války na válečnou frontu, kde si budete moci nacítit reálnou válečnou atmosféru přímo z deníkových zápisků ostravského vojáka Otty Hornunga. Příběh vypráví jeho syn. Tuto pozoruhodnou knížku vydalo letos nakladatelství Academia.

Na základě osobních rozhovorů, deníků a dalších dokumentů vypráví autor válečné a poválečné zážitky svého otce, vojáka československé zahraniční armády Otty Hornunga (1920–2013). Otto, který se narodil a žil v Ostravě, po okupaci Československa uprchl do Polska, kde vstoupil do formujícího se československého legionu, s nímž upadl do ruského zajetí. Jako příslušník 11. čs. pěšího praporu – Východního se účastnil obrany obléhaného Tobruku a po ustavení 1. čs. samostatné obrněné brigády a dalším výcviku v Británii bojoval o Dunkerk. Po těžkém zranění a rekonvalescenci se jako styčný důstojník vrátil do vlasti v rámci postupující americké armády. Název knihy odkazuje k Ottovu přesvědčení, že když už je člověk na světě, má se snažit žít tak, aby po sobě něco dobrého zanechal, alespoň malé „znamení v kameni“. Proto se snažil osobně přispět k tomu, aby po světové válce Československo stálo na straně vítězů a stalo se opět samostatným státem.

Hodnocení knihy:

Tahle knížka je velice cenná. Nejcennější je však pro rodinu Štěpána Hornunga, pro jeho děti, vnuky a další potomky, protože mapuje příběh jejich předka, který bojoval ve válce a obsahuje jeho autentické deníkové zápisky i krásné rodinné fotografie. Je ideálním čtením pro lidi, kteří se zajímají o válečné události a historii, především však pro muže, protože knížka zobrazuje hlavně mužský svět. Proto se může stát právě pro ně skvělým tipem na dárek k Vánocům, které se kvapem blíží. Je fascinující číst tento příběh, příběh člověka, který tam skutečně byl a viděl, co se děje. Je to příběh ostravského rodáka, který se narodil 11. září 1920 a klidně by to mohl být váš dědeček. Určitě stojí za přečtení!

Ukázka z knihy:

Sedím na bedně munice. 303, má právě tak příhodnou velikost, aby se na ní dalo sedět a psát dopis. Je to dopis na rozloučenou, ale nikdo mu tak neříká. Je v tom trocha pověrčivosti, jako by člověk těmi slovy přivolával smrt. Je večer 27. října 1944. Zítra jdeme do akce a nebude to jen obyčejná bojová hlídka, kdy z každé strany padne pár výstřelů. Útok podnikne celá brigáda a víme, že utrpíme ztráty. Dostali jsme rozkazy, co a jak si máme připravit. Zkontroloval jsem si celou výstroj a přepečlivě si vyčistil zbraně. Všechno mám hotovo, až na ten dopis.
Zírám na prázdný papír, ale správná slova se na něm ne a ne zhmotnit. Co člověk napíše v takové chvíli? Ano, můžete sdělit své ženě, že ji milujete, ale nemůžete napsat, co se bude dít, protože by to neprošlo přes cenzora.

O autorovi:

Štěpán (Stephen) Hornung Bsc. Dphil. FIET se narodil roku 1953 v Praze, ve svých čtrnácti letech emigroval s rodiči a bratrem do Velké Británie, kde žije dodnes. Na Oxfordské univerzitě vystudoval nízkoteplotní jadernou fyziku a poté pracoval jako inženýr a manažer v oblasti výzkumu optických vláken a telekomunikačních systémů.

bmid znameni-v-kameni-pribeh-otty-hornun-wb4-497899

Název: Znamení v kameni
Autor: Štěpán Hornung
Překlad: Jiří Pacek
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2022
Počet stran: 192
Hodnocení: 85%

https://www.academia.cz/znameni-v-kameni--hornung-stepan--academia--2022


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mariánské, trojiční a další sloupy a pilíře mapuje Národní památkový ústav již 20 let.

sloupy 200Dvacáté výročí vzniku slaví projekt Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Čechách, zaměřený na mapování a dokumentaci tohoto typu výtvarných děl, na jejich historický a krajinářský význam a okolnosti jejich vzniku a restaurování. N...

Z archivu...


Literatura

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Tohle je Teherán
ImageLetošní první ročník Festivalu íránského filmu, který proběhl minulý týden od 11. do 15. ledna, otevřel divákovi dveře nejen do hraného filmu poněkud exotické kinematografie, ale i do zákoutí života...