Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

Tisk

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.


 

Vítám vás u našeho rozhovoru a zeptám se, kam teď Lola běží, kromě toho, že na festival Sunday Music Jam? Jak se tam těšíte?

Ahoj. Zrovna dokončujeme debutový album, takže sprintujeme. Jasně, že se na festival těšíme, asi na nás bude znát případná uhnanost, protože v době kdy fest bude, bysme měli být už pomalu v cíli :)
 
Co si pro fanoušky na tento sobotní večer chystáte? Zahrajete i nějaké nové skladby? Pochlubte se!

Zahrajeme nabušený set a určitě budou i nový songy. Jak z našeho prvního alba, tak chceme přidávat i další a další singly, které postupně zveřejňujeme. Takže koncerty i program se tím vlastně taky vyvíjí.

Je patrné, že aktuálně žijete přípravami vašeho prvního oficiálního CD, ke kterému běží crowdfundingová kampaň na hithit.cz. Povězte nám o desce něco, jaká bude?

Je to naše první velký bejby.  Chceme, aby se dobře poslouchalo, a i když někdy zlobilo, tak ho máme moc rádi. Vlastně nikdo z nás neměl zkušenost s tím, jak se dělá celá deska, kolik je kolem toho celého práce, a jak udělat to, abychom byli hrdí otcové. No, a teď už jsou písničky u Ecsona Waldese ve studiu Biotech, kde se mixují. Celé je to na spadnutí a děkujeme lidem, kteří nám moc pomohli jak při tvorbě, tak třeba i na tom hithitu, kde se dá album do 22. září předkoupit a tím vlastně rozšířit rodinu rodičů, kteří pomohli při vzniku prvotiny.
 
Jak obecně probíhaly tvůrčí práce? Měli jste předem promyšlený cíl nebo bylo hodně věcí dílem improvizace a náhody? Dokázali jste se vždy shodnout?

Dneska už se moc nedělá to, že by vlezla celá kapela za sklo ve studiu a nahrála 10 písniček. Takže jsme na to šli postupně: bicí, basa, kytary a nějaká ta elektronika a zpěvy. Cíl byl asi hlavně se z toho neposrat, což někdy fakt hraničilo. Občas se situace mění okamžitě a vyřešit se to samozřejmě nějak musí. Když nějaké neshody přijdou, tak buďto dlouze debatuje anebo se demokraticky hlasuje.

lol 1


 
Zakládáte si na českých textech, což je v dnešní době určitě vítané. Jak složité je pro vás napsat dobrý text? Co vás inspiruje?

Většinu textů i písniček skládá Ali (Aleš Petržela) a my sem tam něco poupravíme. Skládá podle toho, co kolem sebe vidí, co sám prožívá anebo co kde zaslechne. Někdy to může přijít zčistajasna, ale většinou na textech pracuje, upravuje a dodělává.
 
Album pokřtíte 25. září v pražském klubu La Loca. Chystáte něco speciálního?

Pozveme hosty, pokřtíme a hlavně zahrajeme pořádný koncert pro přátele a fanoušky. Nějaká překvapení také budou, ale ještě na tom pracujeme.
 
Pojďme si povídat o vás. Proč zrovna takový název Lola běží? Co má charakterizovat?

Je to odkaz na německý film Lola běží o život. Kdo ho viděl, tak určitě pochopí. Energie, rychlost, běžíš, běžíš a nezastavíš.
 
Jste skupina tvořená mladými kluky, tak se nejde nezeptat, jak to máte s fanynkami. Užíváte si jejich přízeň?

Po koncertě vždycky rádi s holkama pokecáme třeba na baru a rozebíráme co a jak, přijímáme připomínky, námitky, rady i návrhy. Přízeň je podpora, které si vážíme a rozhodně ji neodmítáme. Kapela pak může hrát, protože má pro koho.

lol 2


 
S jakým cílem jste zakládali kapelu? Šlo vám opravdu nejvíc o živé hraní? Co vás na něm nejvíce baví a dostává?

Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat. Kdyby nás to nebavilo, tak to neděláme a raději sedíme na gauči. To když stojíš na pódiu, střílíš energii a pod tebou to vaří, tak to je ono. Přichází naplnění a energie je zpátky. Když to baví nás, tak to pak může bavit i lidi.
 
Neměli jste z „showbyznysu“ strach? Co byla obecně největší překážka, se kterou jste museli bojovat?

Není čeho se bát. Někdy může být na chybě komunikace. Překážkou také mohou být i hranice, jménem finance. Ale většina zásadnějších bojů se odehrává v nás.
 
Máte za sebou mnoho úspěchů, například třetí místo v anketě Žebřík v kategorii Objev roku. Přesto, jaký byl pro vás zatím nejkrásnější moment vaší kariéry?

Těch pilířů je asi víc. Třeba zrovna koncerty se skvělou atmosférou, křty klipů, EP, hitparády, ocenění… Vše co se povede a vyvolá velkou radost zůstane pak jako zářez Loly, jen každý z kapely máme asi svoje nejsilnější momenty na žebříčku jinak poskládané.

lol 3


 
Na závěr vás poprosím, abyste nalákali naše čtenáře na vás koncert na Sunday Music Jam!

Doražte určitě. S Lolou to rozjedeme v 18:20, a když už nepůjdete na živou muziku, tak se můžete třeba nechat namasírovat.
 
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!

Taky děkujeme a brzy snad lajf!

Zdroj foto: www.lolabezi.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Monika Zelinová: „Vlk je přímočará, neúplatná bytost vyžadující svobodu a respektování zákonů smečky.“

monika zelinova200Monika Zelinová (rozená Kovalská) pochází z Ostravy, kde žije dodnes. Vystudovala střední pedagogickou školu, zajímá ji psychologie, průběžně si doplňuje vědomosti z oblasti mezilidských vztahů, komunikace, organizace práce a manageme...


Literatura

Krvavý květ – jak odlišit skutečnost od představ?

Krvavy kvetSara bere přestěhování do Stockholmu jako nový start do života. Chce udělat za minulostí tlustou čáru, zpátky do normální života, začít s čistým štítem. Ze začátku to vypadá, že se jí to podařilo, ovšem minulost nedá na sebe jen tak zapomenout.

...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...