Naše fotoreportáž: Legiovlak se zastavil na pražské „Masaryčce“

Naše fotoreportáž: Legiovlak se zastavil na pražské „Masaryčce“

Tisk

legiovlak 200Českem křižuje věrná replika legionářského vlaku z let 1918–1920. Legiovlak pomáhá oživit povědomí o československých legiích, jejich zásluhách na vzniku Československa a posiluje národní hrdost.

 

 

Jde o projekt Československé obce legionářské, Českých draha dalších partnerů. Zrekontruované historické vozy mají přiblížit podobu vlaků, které používaly československé legie jako pojízdné kasárny v letech 1918 až 1920. Během svého letošního putování navštíví speciální vlak na tři desítky míst po celém Česku.

legiovlak

Zrekonstruované historické vozy mají přiblížit podobu vlaků, které sloužily na Transsibiřské magistrále v letech 1918 až 1920. Československé vojsko disponovalo 531 osobními a 10287 nákladními vozy, uspořádanými ve 259 vlacích. Na pražském Masarykově nádraží bude vlak k vidění do 30. srpna.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

MOJE PRÁZDNINOVÉ HVĚZDY

hvezda Leonardo da Vinci 200Co má společného trojice mužů, jenž dělí od sebe staletí? Všichni byli něčím neobvyklým a předběhli svou dobu. U všech si musím pokládat stejnou otázku „je možné, aby tohle vše zvládl jeden člověk“?

Z archivu...


Literatura

Bernard – pivo dobré, majitel sympaťák

muz 200Vydání knihy Tvrdohlavý muž doprovázela celorepubliková billboardová kampaň s provokativními citáty „Pivo dobré, majitel magor.“ Do jaké míry byl tento tahák úspěšný, je diskutabilní, ale kniha stojí opravdu za to a potě...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...