Ochrana památek nově

Ochrana památek nově

Tisk

pama200Vláda schválila návrh zákona o ochraně památkového fondu. Nahradit má stávající zákon o státní památkové péči, pocházející z roku 1987. Dosud platný zákon je již podle Ministerstva kultury zastaralý.

 

 

Nová právní úprava památkové péče více zdůrazňuje veřejný zájem na ochraně památkového fondu a v návaznosti na další zákony vytváří lepší a účinnější podmínky pro péči o památkový fond. Od zákona si památkáři slibují zpružnění a zefektivnění systému památkové péče, zejména díky využití moderních komunikačních a informačních technologií.

pama09

 

Příprava této právní normy byla zahájena na počátku roku 2012. Na základě dialogu se zainteresovanými stranami obdrželo Ministerstvo kultury množství informací a podnětů, které odborníci vyhodnotili a vzali v úvahu při přípravě nového zákona o ochraně památkového fondu.

pama8

 

Navrhovaný zákon získal širokou podporu významných institucí, jejichž hlavní, nebo významnou činností je péče o památkový fond, jako jsou například Uměleckohistorická společnost, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Komise Rady Asociace krajů České republiky pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Asociace majitelů hradů a zámků, zástupce veřejné ochránkyně práv a mnoho dalších subjektů. Předpokládá se, že účinnosti zákon nabude k 1. lednu 2018.

 

 ilustrační foto autor, www.mkcr.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„...i do sítí pavoučích se dá štěstí chytat..."

aneta200Aneta Langerová je v pilných přípravách na turné k novému albu „Jsem", které se stalo v den jeho křestu zlatým. Turné začíná na koncertě v brněnském Semilassu 16. 2. 2010. Na koncertech zazní jak nové skladby, tak i oblíbené kusy z alb předchozích. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Carnevale Praha 2016 podesáté

Karneval200V letošním roce slaví pražský Carneval 10. výročí své novodobé historie. Společně s tímto jubileem si připomínáme také 750tiletou historii karnevalu v Praze. Festival Carnevale Praha proběhne od 29. ledna do 9. února a je významnou kulturní a spol...

Z archivu...


Literatura

Dluh splacen

Literarni studie 200Nedlouho po vyjití prvního svazku dlouho očekávaných Literárních studií a statí se na knihkupeckých pultech objevil i díl druhý, dovršující tak záslužné editorské dílo Josefa Čermáka a Emanuela Macka. O tom, jak a proč soubor nem...

Divadlo

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...