OBCHODNÍ DOMY DOPUTOVALY DO ÚSTECKÉHO MUZEA

OBCHODNÍ DOMY DOPUTOVALY DO ÚSTECKÉHO MUZEA

Tisk

obchodni 200Putovní výstava o Českých obchodních domech se již představila nejen v naší republice, ale také na Slovensku či v Polsku. Vznikla i publikace České obchodní domy 1965-1975, jenž si je možno na výstavě prohlédnout, eventuelně zakoupit. Výstava potěší zejména odborníky, ale i běžný návštěvník tam najde spousty zajímavostí. Na jednom místě uvidí všechny významné obchodní domy vč. toho dnes už neexistující libereckého.


 

 

Část výstavních prostor je věnována obchodnímu domu Labe a nebyli by to ústečtí muzejníci, aby se nesnažili nějaký artefakt sehnat. A tak návštěvník uvidí, původní záměr na zastřešení zadního traktu, nebo původní břidlicové obložení, které připomínalo řeku Labe. A také některé zapůjčené exponáty od tehdejších pracovníků.

obchodni 1

 Výstavba obchodního domu trvala 7 let a slavnostního otevření se tato budova obdélníkového tvaru z železobetonových jader a ocelového skeletu s hliníkovým pláštěm otevřela 1. 4. 1974. Není náhodou, zařazení i výstavky o životě a práci architektky Ing. Růženě Žertové (ročník 1934), která je podepsána nejen pod projektem ústeckého Labe, ale také pod dalšími obchodními domy.

obchodni 2

I pod velmi zajímavým pardubickým projektem s charakteristickou perníkovou barvou. O jejím životě se návštěvník také mnoho dozví, třeba to, že vlastně nechtěla být architektkou, že si navrhla a svépomocí postavila domek, i jak si architektka vyřešila vnitřní vybavení. Také se věnovala výrobě šperků a návrhům osvětlovacích těles a na jednu stojací lampu si můžete i sáhnout.

obchodni 4


Pokud plánujete návštěvu muzea, zastavte se i na této výstavě, třeba pro inspiraci.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karel IV. jako stavitel

civitas carolina 200První prázdninový den mohou žáci a studenti strávit v Národním technickém muzeu na výstavě „Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV.“

...

Z archivu...


Literatura

Román o divokých devadesátých letech

Kšeftmani a pistolníci 200Devadesátá léta patří v poslední době mezi oblíbená témata. Když se pak nejen na knihu, ale libovolné dílo ještě přidá, že je podle skutečných událostí, měl by být úspěch zaručen.

...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

Gambler, kterého nezajímá výhra, ale prohra

gambler 200Film The Gambler (2014) je velmi zajímavé a přitom vtipné drama o hazardérovi (hraje Mark Wahlberg), který pořád hraje i když mu to očividně moc nejde. Hraje každý den, za velké peníze, nedá si přitom pokoj i když dluží spousty peněz a začíná mu j...