Jaké to je Být ženou?

Jaké to je Být ženou?

Tisk

Být ženouJeden svět “kouká” na nás všude. Reklamní plochy, internet, televize. Všude tam je nám připomínán ten svět sám pro sebe, dokumentární ostrov, na který máme možnost udělat si výlet. Široká nabídka pohledů do jádra všemožných problémů, denních realit i raritních životů stojí za pořádné soustředění s diářem v ruce, abychom si vybrali to nejlepší, na co zajít. Protože všechno se rozhodně stihnout nedá. Nalezneme snímky lákavé pro širokou veřejnost i témata více méně pro okrajové nadšence. Některá promítání jsou již několik hodin před začátkem beznadějně vyprodaná a jedním z nich byl i dokument Být ženou.

Být ženou. My, které jsme se tak narodily i anatomicky uzpůsobené, vnímáme spoustu věcí jako běžnost, realitu a někdy i otravnost. Pět hlavních hrdinek dokumentu ne. Ženami se sice narodily, ale bohužel v mužském těle. Transsexualita už není žádné tabu, alespoň v naší společnosti, přesto ještě její vnímání populací nedosáhlo alespoň takových rozměrů tolerance, jako gay páry. Pořád je to spíše cizokrajný ostrov s tématem jinakosti, pořád stačí vyprávět příběh jedince, který prodělal změnu na opačné pohlaví a tím strhnout nemalou pozornost. Ale režisér dokumentu Michiel van Erp se vydal za lidmi, za kterými ještě nikdo jiný nebyl. Za na první pohled osamocenými “babičkami”, trávícími pozvolné stárnutí různými způsoby a při zběžném zhlédnutí ničím zcela nevybočujícími. Ten, kdo by netušil, na jakém dokumentu v sále sedí, by odkrýval zvláštnost těchto dam pomalu. Jedna skoro dva metry vysoká, další s nepřirozeně hlubokým hlasem, jiná s hormonálními tabletkami na okraji umyvadla v koupelně. Zkrátka ty, jež se narodily jako muži, ale stárnou už jako ženy.

Stáří. Přesně to, na co se režisér zaměřil. Když už něco o transsexuálních lidech vzniká, často se to týká života před, během a těsně po přeměně. Rozhodně logičností je, že stárnoucích transgenderů není mnoho, operace a hormonální léčby se začaly provádět až v 60. letech minulého století. Jedním z vůbec prvních doktorů, kteří se do tohoto riskantního zákroku pouštěli, byl doktor Burou, který své pacienty operoval v Casablance. A právě hlavní hrdinky dokumentu prošly rukama tohoto úžasného lékaře, který pomohl desítkám jedinců se znovu narodit. Vzpomínají na dobu před zákrokem, na samotný pobyt v Casablance i na mládí. Na první lásky i delší vztahy, s nostalgií na práci v tanečních barech a krásná těla rozkvetlého ženství. Občas lze zachytit bolestnější tón, smutný pohled, či přímo slzy. A je jedno, zda ve spojitosti diskriminace, nelehkého životního příběhu, či osamělosti. A právě tímto je celý dokument ve znamení křehkosti. Bravurně natočené, prolínající se výpovědi, záběry z bezpečí bytů a ani jedno zbytečné slovo navíc. Ucelený pohled do světa, který je pro většinu z nás tak vzdálený, přesto s prostorem pro naše vlastní emoce. Michielu Van Erpovi se povedl malý soukromý zázrak, který možná pootevře srdce některým z nás.

Jeden svět je ze svých festivalových kolegů rozhodně nejvíce propagován a dosáhl jednoho z největších formátů. Úctyhodné. Tak to má být s tak zásadními filmy na poli dokumentárním. Sorta návštěvníků se prolíná nadšenci, ale i běžnými diváky. Jenže co mají dělat ti, kteří nebydlí v dosahu ani jednoho z měst, která festival hostí? Dokument Být ženou byl jedním z nejlepších dokumentů, které jsem kdy viděla (nejen v rámci tohoto festivalu), má v sobě jisté poselství o naději a předsudcích, které se týká nás všech, i když jsme neprošli změnou pohlaví. Jenže kdy a kde ho bude moci shlédnout i další český divák?


Být ženou/ I am a Woman Now

Dokument
Původ: Nizozemí
Režie: Michiel van Erp
Stopáž: 86 minut
Hodnocení: 95%
Zdroj foto: jedensvet.cz, aktuálně.centrum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Harasimová

MH200Markétu Harasimovou znám poměrně krátkou dobu, ale po přečtení jejího románu Poháry touhy se mi tak nějak dostala pod kůži. A protože jsem ji chtěla poznat víc, zrodil se tento rozhovor:

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...


Literatura

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...

Divadlo

V Lomnici nad Popelkou proběhlo klání ochotnických souborů
ImageOchotnický soubor při Tylově divadle v Lomnici nad Popelkou má poměrně dlouhou tradici. Jeho historie se datuje už od roku 1825. Ve dnech 1. -  4.března 2012 uspořádal domácí Divadelní spolek J. K. Tyl již tradiční př...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...