Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Tisk

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a autorkou je Italka Bianca Pitzorno. Kniha mě opravdu uchvátila, takže si pojďme společně shrnout, proč byste si ji měli přečíst.

 

Žila byla jedna mladičká švadlenka, která měla rozpíchané prsty od jehel, vstávala před svítáním, aby umyla schody v celém domě, což byla práce odpovídající nájmu jejího skromného bytečku, při šití pracovala při světle petrolejky, škudlila každý penízek a musela snášet nejedno příkoří od vrchnosti, pro kterou šila, ať už to byli pánové s nakroucenými kníry, kteří rádi nejedné služtičce přehodili sukni přes hlavu, anebo namyšlené paničky, které švadlence po celodenní dřině nenabídly ani pohoštění. Protože dívka brzy ztratila rodiče, vychovala ji babička, která ji naučila řemeslu švadleny a ušlapala ji cestičku k budoucím zákazníkům, u nichž si získala uznání a velice dobrou pověst.

I přes těžký život plný dřiny a odříkání dívka uměla číst a milovala divadlo, kam chodila na bidýlko, když si našetřila pár peněz bokem. Trávila spoustu času o samotě a nedůvěřovala lidem, proto jen s velkou ostražitostí po neustálém odmítáním nakonec otevřela srdce mladému studentovi, který se o ni ucházel. Tato kniha ale není příběhem lásky, především ukazuje život takový, jaký byl, velice se věnuje ženské otázce a různým lidským osudům, které švadlenka ve svém příběhu vypráví, protože právě jako švadlenka chodící pracovat do různých rodin odhalí nejedno tajemství a kostlivce ve skříni.

Autorka má skvělý vypravěčský talent a s naprostou přirozeností a nenuceností vypráví poutavý příběh hlavní hrdinky, která rozkrývá nejedno rodinné tajemství svých zákaznic, dokonce se i zamiluje a ujme se malé opuštěné holčičky po své zemřelé kamarádce. Setkává se ale i s dobrými lidmi, zejména bohatou a svobodomyslnou Ester, která švadlence vždy pomůže z nesnází. Jak všechno dopadne? To už neprozradím, ale vyloženě happy end nečekejte…

Z knihy dýchají nástrahy nelehkého života v chudobě i postavení žen tehdejší doby, od nichž se očekávalo, že budou cudné, pracovité, dobré manželky a především matky. Svět je ztvárněn jako nehostinné místo, kde je potřeba přijmout pravidla a dělat, co se čeká, nebýt viděn, nedělat problémy a hledat si své malé okamžiky štěstí. Oceňuji to, že:

  • Kniha je vyprávěná jako deníkový příběh jazykem hlavní hrdinky, která vzpomíná na svůj život.
  • Dále v příběhu zůstávají nastíněny, ale nedovysvětleny další osudy postav, s nimiž se švadlenka setkala, což vyznívá velmi přirozeně. Jedná se například také o neobjasněnou vraždu.
  • Moc se mi líbí podrobně popsaný svět šití, tehdejšího oblečení, co všechno se dělalo ručně a jaká práce švadlen vlastně byla, mnohé z nich si nemohly dovolit mít šicí stroj, ale v té době už se první objevovaly.
  • I přesto, že život byl drsný a plný nástrah, z knihy nemáte depresi, ale je vyprávěna laskavě a smířeně, s vírou v dobro, lásku a spravedlnost. 
  • Psychologie postav je velmi dobrá, dokonce si říkáte, proč se ta hlavní hrdinka chová takhle stydlivě, uzavřeně a nedůvěřivě k lidem, proč nemluví snadno s druhými, neříká vždy, co si myslí, ani nevyjadřuje pocity, je to dokonalé...

Nakonec další osudy švadlenky jsou zmíněny v epilogu, který krásně dokončuje její životní osudy a co všechno ji potkalo.

Knihu jsem přečetla jedním dechem a k tomu není co více dodat…Navíc obálka je prostě kouzelná... 

sici stroj

Název: Sen o šicím stroji
Autor: Bianca Pitzorno
Počet stran: 367
Nakladatelství: Cosmopolis/Grada
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 100 %

https://www.grada.cz/sen-o-sicim-stroji-12347/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ALŽBETA STANKOVÁ – DIVADLO KALICH

kalich 200Alžbeta Stanková je herečkou v Divadle Kalich, její přechozí zkušenosti jsou však i z Radošinského národního divadla, známe ji z filmu Rebelové nebo ze seriálu Rodinná pouta. V Divadle Kalich ji uvidíme v představení Osmý světadíl.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nejkrásnější výlety na tajemná místa

vylety perexV květnu vydalo nakladatelství Universum další ze své edice Rodinné toulky - Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na tajemná místa. Jelikož se blíží prázdniny a počasí láká na výlety a objevování neokoukaných míst v naší malebné zemičc...


Literatura

Will Bowen: Dopisy od Boha

dopisy-od-boha 200Co moudrého je v nás? Will Bowen to sepsal. Jednoduše tak, že se můžete nechat okouzli aha efektem při jeho čtení nebo se pustit do napsání svého vlastního notesu plného své moudrosti.

...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Slavní režiséři předkládají lekce filmu

lekce 200Režisér Laurent Tirard (také u nás proslavený nejen Molièrem, ale hlavně dvěma díly Mikulášových patálií) se k filmování dostal přes novinářskou praxi. Pro časopis Studio Magazine recenzoval filmy a také chystal hovory s nejslavněj...