Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

Tisk

casop200Mnohé odborné časopisy, které si potrpí na přízvisko "vědecké", se honosí tím, že jsou recenzované. Nemyslí se tím, že by se na ně psaly recenze (jako je třeba tato), nýbrž že sama redakce si nechává recenzovat nabídnuté texty, aby se si tak nechala potvrdit jejich kvalitu, případně žádat nějaké opravy. Vesměs se jedná o tisky malonákladové, obtížně dostupné, které sotva seženete na novinovém stánku. Jsem v pokušení dokonce napsat, že je čtou hlavně ti, kdo do nich sami píší.

 

 

Podívejme se blíže na tři takové časopisy, na slovenský Kino-ikon, polský Kwartalnik filmowy a též českou Iluminaci. Vesměs se jedná o časopisy, které vycházejí dvakrát či čtyřikrát ročně. Vycházejí v nich rozsáhlé studie, recenze, rozhovory i krátké informativní texty, vyznačují se tematickým sjednocením i různorodostí příspěvků. Začíst bychom se mohli jak do článků původních, napsaných jmenovitě pro dané periodikum, tak přeložených, pokud tvoří vhodný doplněk pro další uveřejněné materiály - někdy jsou ovšem překlady rozhodující položkou.

Podívejme se blíže na obsah nejnovějších čísel jednotlivých časopisů. Kino-ikon 1/2015 připomenul sté výročí narození proslulého novátora mezi filmaři, amerického režiséra a herce Orsona Wellese, jenž nejprve získal proslulost fiktivní rozhlasovou reportáží o vpádu mimozemšťanů a poté jej proslavil filmový debut Občan Kane - a to jak tvarovým uchopením, tak deziluzivním pohledem na osudy jednoho mediálního magnáta.

Welles není jediným tématem. Další příspěvky se věnují třeba italské kinematografii: nalezneme tu i příspěvek českého znalce těchto končin Jana Švábenického, jenž v českém prostředí se svým textem zřejmě neuspěl (nebo jej vůbec nenabídnul?). Ostatně "národnostní" prolínání mezi českým a slovenským prostorem není nijak výjimečné. Pochvalně musím zmínit rovněž to, že Kino-ikon zařazuje přílohu nazvanou Frame, kde studenti uměnovědných oborů mohou zveřejňovat svá první zamyšlení.

Polský Kwartalnik filmovy (jaro-léto 2015, číslo 89-90) se naopak vyznačuje tematickou rozmanitostí, texty, zpravidla psány srozumitelně i pro nezasvěcené čtenáře, jsou věnovány teoretickým otázkám, ale daleko častěji jednotlivým filmům i tvůrcům. Týkají se známých děl i tvůrců. A rozhodně potěší, že hned dva příspěvky se zabývají českými filmy - jednak Herzovou Morgianou, jednak oscarovým Obchodem na korze od Kadára a Klose. Příjemně překvapí, že autoři nepracují jen s polskými ohlasy, ale dobře jsou obeznámeni také s přijetím těchto snímků v českém (československém) kontextu. Jen mě tak napadá: kdyby nějaký Čech psal o polských filmech, také by si dal tu práci, aby se podrobně seznámil, jak o nich smýšlejí naši severní sousedé?

casop

 

Z trojice zmiňovaných časopisů považuji českou Iluminaci (jako prozatím poslední vyšlo číslo 2/2015) za nejméně stravitelnou pro běžného uživatele. Pro četbu tamních textů, jejichž sjednocující spojnicí je digitalizace archivních filmových sbírek (některé kopie jsou stále na letitých nitrátních, tedy prudce hořlavých podkladech), je nezbytná znalost nejen odborné terminologie, ale také je zapotřebí obrnit se trpělivostí, neboť čtenářská nezáživnost je leckdy až odrazující. Přitažlivá je aspoň obálka: vidíme na ní usmívajícího se pána, jemuž zdravotní sestřička předává novorozeně - kotouč filmu...

Kino-ikon 1/2015. Šéfredaktor Martin Kaňuch.
Vydává Asociácia slovenských filmových klubov, Vysoká škola múzických umění, Slovenský filmový ústav. Bratislava 2015, 320 s.

Kwartalnik filmowy (jaro-léto 2015), číslo 89-90. Vedoucí redaktorka Teresa Rutkowska.
Vydává Instytut Sztuki Polskiej Akademii Nauk. Warszawa 2015, 376 s.

Iluminace 2/2015. Šéfredaktorka Lucie Česálková.
Vydává Národní filmový archiv. Praha 2015, 166 s.

Foto: redakce


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boučková umí psát skvělé pasti na čtenáře

martina bouckova200Známe se několik let. Máme za sebou spolupráci při propagaci knížek, dobře vím o její vášni pro psaní. Skvěle fabuluje a je mistrem dialogů. Na začátku vydala texty pro děti, dnes se posunula o stupínek výš a vycházejí jí i knížky...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...


Literatura

Řada nešťastných příhod

rada prihod perexŘada nešťastných příhod představuje celkem třináctidílnou knižní sérii vyprávějící příběh osiřelých dětí, jejichž osud si s nimi až podezřele zahrává. Dnes se společně podíváme na první dva díly, které hravě zvládnete za jedno o...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Za láskou šli by světa kraj

cirque 200Cirkus ve snové vizi. Tak by se dal nazvat projekt dvou režisérských es Jamese Camerona a Andrewa Adamsona, kteří spojili své síly s jedním z nejlepších světových cirkusů Cirque du Soleil. Film Cirque du Sol...