Nový dokumentární film Klusáka a Pecháčkové mapuje tři roky pandemie v Čechách, do kin půjde na jaře příštího roku

Nový dokumentární film Klusáka a Pecháčkové mapuje tři roky pandemie v Čechách, do kin půjde na jaře příštího roku

Tisk

VelkeNic200Dokumentární režiséři Vít Klusák a Marika Pecháčková téměř tři roky sledovali českou společnost a její pojetí pandemie nemoci covid-19. V dokumentární tragikomedii Velké nic se autoři zaměřili na lidské příběhy, poetiku doby, bizarní obrazy nebo klíčové momenty v politice a společnosti. Prostředky na dofinancování postprodukce nyní sbírají na crowdfundingovém portálu Hithit.

 

„Impulz k natočení filmu o pandemii přišel v absurdní moment, kdy vláda ČR při fatálním nedostatku roušek povolala národ kutilů, nechala otevřít galanterie a šicí stroje v domácnostech se rozjely naplno. To nás pobavilo i zvedlo ze židlí. Po chvíli váhání, zda riskovat zdraví naše i našich blízkých, jsme se rozhodli pustit do práce na filmu o tom, jak se Češi s tím obdobím nečekaných výzev popasovali,“ říká ke vzniku filmu Vít Klusák.

VelkeNic1

Filmový štáb se v březnu 2020 vydal do ulic prázdné Prahy a dva roky sledoval dění a chování české společnosti. Autoři sledovali lékaře v nemocnicích i antivax demonstranty v ulicích, jednoho z prvních covid pozitivních pacientů v ČR, vrcholové sportovce trénující v domácích podmínkách nebo mezzosopranistku, která byla nucena nastoupit do pokladny v supermarketu.

„Bylo to jedno z nejnáročnějších natáčení. O to větší radost jsme měli, když jsme si na zkušebních projekcích ověřili, jak silně ten film rezonuje. Smích střídá pláč a ten zase rozčilení, ale nad tím vším vítězí potřeba tu podivnou, bolestnou i magickou dobu promyslet,” podotýká Marika Pecháčková.

VelkeNic2

Vzhledem k délce natáčení se dostalo i na reflexi společenského rozměru pandemie a lidského jednání v krizi. Jestliže zkraje roku 2020 byla všude cítit soudržnost a vzájemná pomoc, ke konci roku 2021 už byla společnost rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Lidé se vzájemně nálepkovali, osočovali a napadali. I skrze to se film Velké nic stává reflexí doby a celé pandemie.

Tvůrci se rozhodli použít crowdfundingovou kampaň především jako platformu k prodeji lístků na exkluzivní předpremiéry s debatami. Ty se budou konat v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Písku. Získané prostředky plánují použít na vizuální a zvukovou postprodukci, korekce černobílého širokoúhlého obrazu a zvukový mix.

VelkeNic3

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/11455/velke-nic


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Temná a zdařilá minisérie Pustina vyšla na DVD

pustina perexV letošním „masarykovském“ šílenství na Českých lvech mohlo klidně zaniknout, že se předávala i cena za Nejlepší dramatický televizní seriál, kterou si odnesli tvůrci osmidílné série s názvem Pustina. Tu vyprodukovala televizní stanice HBO a ...


Literatura

Sophie Hannah: Záhada tří čtvrtin a Poirot v novém kabátku

Hercule PoirotHercule Poirot se v tomto případu, který je nakonec zamotanější než se zprvu zdálo, prostě chová tak jako vždycky. Příběh nemá nudná místa a i když se v některých částech musíte víc soustředit, protože je informací hodně, tak to vynahrad...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...