Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

Tisk

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.



LiStOVáNí je pro mě kombinací divadelního představení a autorského čtení. Jedná se tak o scénické čtení, při kterém je přenášen děj knihy, jazyk autora a atmosféra dané literatury na obecenstvo. Jak uvádějí na webu, tak nejde nejde o nějaké fanzinové čtení oblíbených pasáží, jde o dýchající představení s rekvizitami, kostýmy, hudbou, začátkem a koncem. S LiStOVáNím je spojen Lukáš Hejlík, ale členů je mnohem více a často se jedná také přímo o autory knih.

V Holešově se jednalo o představení knihy Kluk z kostek od Keitha Stuarta. Ta pojednává o autismu, Minecraftu a rodičovství. Její anotace prozrazuje toto: „Alex svou ženu Jody miluje, ale zapomněl, jak jí to dát najevo. Zbožňuje i svého autistického syna, ale ani za mák mu nerozumí. Sam je plný překvapení a svět je pro něj hádanka, kterou bez pomoci nedokáže rozluštit. Až díky hraní Minecraftu pro sebe otec se synem najdou společný prostor, v němž se začnou lépe poznávat a navzájem se chápat. Dokáže se rozpadlá rodina kousek po kousku, kostku po kostce dát znovu dohromady?“

Pódium patřilo celkem třem hercům: Tomáši Drápalovi, Pavlu Oubramovi a Věře Hollé. Zatímco první jmenovaný si zahrál pouze Alexe, na dva ostatní čekali ještě další role, se kterými se skvěle vypořádali. Nejvíce na mě zapůsobil Pavel Oubram, který výborně ztvárnil autistického Sama. Jeho chování nebylo za mě nijak přehnané, ale naopak působilo věrohodně. Všichni tři se zdáli jako sympaťáci a odvedli dobrou práci.

Jednou z mála rekvizit tohoto ztvárnění byl stůl, který velmi krátce po začátku představení donutil herce vypadnout z předepsaného scénáře a improvizovat. Stůl měl totiž mimo jiné sloužit jako sedačka při hraní Minecraftu a když si na něj vysoký Pavel Oubram sedl, konstrukce to nevydržela. Publikum se smálo, herci také a vymýšleli, co teď. „Já jsem autista v opravování,“ pronesl Tomáš Drápal, zatímco Pavel tvrdil, že si jen sedl a Věra nedokázala zadržet smích. Díky tomu došlo k navázání ještě lepší atmosféry a jelo se dál. Narážky na stůl se objevily i v průběhu hry a bylo moc zajímavé sledovat, jak některé ženy v hledišti trnou, když si na stůl protagonisté stoupali. Velmi dobře bylo ztvárněno samotné hraní Minecraftu, kdy si na sebe herci dali papírovou masku.

kluk z kostek1

Knihu Kluk z kostek jsem nečetla a byla jsem zvědavá, jak bude tento příběh zpracován. Bylo to pro mě milým překvapením, tvůrci zde dokázali vypíchnout to hlavní, ale nezabíhali do nějakých nudných podrobností nebo se nesnažili soustředit se jen na vážné nebo naopak humorné momenty. Já jsem hltala každé slovo a musím říct, že závěr mě dokázal dojmout a jen jsem se po něm musela usmívat a nechávala to vše doznít. A doma jsem si jako první knihu objednala.

Představení z projektu LiStOVáNí se hrají po celé republice, takže pokud máte možnost Kluka z kostek navštívit, rozhodně vám to doporučuji!

kluk z kostek plakat

LiStOVáNí: Kluk z kostek
Uvedlo: Projekt Listování, New Drive Club Holešov
Hrají: Tomáš Drápala, Pavel Oubram, Věra Hollá
Autor knihy: Keith Stuart
Premiéra: září 2018
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Listovani.cz

https://www.listovani.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...


Literatura

Živoucí kruh Jana Bílého přináší ohromně zpracované téma

zivoucikruh perexTěžko hledat slova pro dílo, které Jan Bílý napsal při svém krátkém pobytu na Krétě. Věnoval se tentokrát tématu cyklického času a nejrůznějším dávno zapomenutým i notoricky známým rituálním svátkům (Vánoce a Velikonoce nevyjímaje) a z ...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...