Koulí za světový mír

Koulí za světový mír

Tisk

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěch třeba zaplatit.

Představovat v dnešní době platformu pro zpřístupnění divadelních prken široké online veřejnosti Dramox je už asi zbytečné. Od kovidových časů si zcela jistě stihla vybudovat slušnou diváckou základnu, k čemuž nepochybně přispívá i trvalé rozšiřování nabídkového portfolia. Dnes se spolu podíváme na jednu z podzimních novinek roku 2023 – záznam představení Klicperova divadla Koule.

Ačkoli se na Dramoxu Koule objevuje teprve nyní, vlastní představení mělo svou premiéru již před více než deseti lety, a to v divadelní sezóně 2011/12. Prostým pohledem do statistik Klicperova divadla zjistíme, že toto představení bylo hned po Baladě pro banditu druhým nejhranějším v dějinách královohradecké scény. Abychom pochopili příčiny takového úspěchu, musíme ale nahlédnout trochu za oponu.

Postavu Mileny si buď zamilujete, nebo ji budete nenávidět

Počátky Koule totiž sahají o další rok do minulosti. Coby zhruba hodinovou rozhlasovou hru ji David Drábek tehdy napsal pro Český rozhlas. Svou premiéru si v rámci projektu „Vinohradská 12“ v éteru odbyla v lednu 2011. Nosná dějová linie představila fiktivní exolympioničku koulařku Milenu a její životní dráhu. Až potud asi téma, které nemusí nutně vzbudit příliš pozornosti. Jenže podle známého přísloví o hejnu a kameni se pozornost dostavila, a to bouřlivá. Helena Fibingerová rozvířila média a dokonce probudila k činnosti právníky, aby dosáhla vysílacího embarga. Nu, jako zkušení obyvatelé této planety již víme, že není lepší reklamy než té negativní a bouřlivé. Rozhlasová hra ze světa nezmizela, David Drábek naopak nachystal rozšířenou verzi určenou pro divadelní scénu. V novém kabátě téma narostlo na více než dvojnásobek svého původního času. Tím dostaly prostor i další postavy, teď již méně skrytě zrcadlící své skutečné předobrazy.

Pavla Tomicová v hlavní roli je prakticky zárukou skvělého zážitku. Její schopnost vysílat do hlediště emoce po plných hrstech si v tomto případě přišla na své. V jednu chvíli usměvavá a bezstarostná, místy až prostá postava Mileny se lusknutím prstů promění v bouřlivou saň dštící oheň, aby ji vzápětí nahradila bohémská podnikatelka a politička, či naivní holčička plná ideálů. Autor hry jí do cesty přihazuje celou škálu protihráčů, ať už v groteskní parodii televizních šarád, či ve formě hysterické moderátorky fluktuující z kanálu na kanál, vedle níž i zjevně cholerická Milena působí jako dokonale stabilní a vyrovnaný jedinec. Není jistě velkým tajemstvím, že hrou se tak na různě dlouhou dobu mihnou repliky známých mediálních i politických postav.

Ať už za to může autorova euforie z příležitosti rozšířit původní téma o další a aktuálnější prvky, či se jednalo o snahu poněkud odlehčit jinak tíživý podtext předlohy v otázkách morálky a režimového zneužívání moci, jisté je, že hraná verze Koule nabízí širokou škálu výrazových prvků. Od klasických monologů až k hudebním vložkám. Zároveň může být zajímavé zamyslet se nad způsobem, jakým byly jednotlivými protagonisty uchopeny i pomocné postavy. Bylo skutečně nutné, aby své předobrazy ve snaze o parodii tak výrazně přehrávaly? Jsem si skoro jist, že správná odpověď na tuto otázku neexistuje. Jak už to u výrazového umění bývá, tady bude co divák, to názor. A tak je to zcela jistě správně.

Netuším, zda ještě existuje šance spatřit Kouli v nějaké dramatizaci na vlastní oči. Hádám, že spíš nikoli. Proto je příležitost seznámit se s ní na vlnách Dramoxu asi ne-li navždy, pak jistě na dlouhou dobu poslední možnost, jak toto špičkové představení zažít. Jednu věc vám totiž mohu slíbit: postavu Mileny si buď zamilujete, nebo ji budete nenávidět. Nejspíš postupně obojí. Co ale zcela jistě nezažijete, bude nuda. Tahle divadelní hra vyvolává celou škálu emocí a kromě úsměvu i nemalou dávku nostalgie, neřku-li melancholie.

Takže: na co ještě čekáte?

Koule Tomicová

https://www.dramox.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ABRAXAS VÁS SVÝM KLIDEM V KLIDU NENECHAJÍ

ABRAXAS200Kapela Abraxas přichází s novým studiovým albem. Jmenuje se Klid! Opravdu s vykřičníkem. Je plné energie, skvělých melodií i textů. A samozřejmě i vtipu. Jak jsme na to ostatně u Abraxas zvyklí. Kromě toho skupina ostošest koncertuje – vloni odehrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...


Literatura

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustr...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

hitchock200Americký film Hitchcock reřiséra Sachi Gervasiho mapuje zlomové období v životě režiséra a scénáristy Alfreda Hitchcocka, kdy se rozhodl natočit horor podle románu Psycho. Ten pojednává o sériovém ...