Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

Tisk

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

 

Ale Bára Hrzánová, to je jiné kafe!

Nahlédnutí za oponu života Báry Hrzánové je v podstatě nejvíc o divadle a o jejích názorech a pohledu na svět a mezilidské vztahy, zejména ty pracovní a přátelsky lidské. Párkrát si s ní zajdete na kávu, popovídáte, tu se zamyslí ona a tu zase vy – a výsledkem je charismatický lidský dojem z člověka, nad kterým budete dlouho přemýšlet. Kde bere životní energii, jak neokoukaný a obrovský je herecký dar, který získala nejen po tatínkovi, ale i po své mamince? Nebo, že by ji načerpala ze svého setkání s Dalajlamou?

Jedinečná herečka

Je to jedinečná herečka, která nemůže mít na světě kopii - a to nejen díky vzácných genům, které si nese. A to určitě napadne každého, kdo ji má rád na divadelních prknech, kam s ní v knize půjdeme nejčastěji. A výhodu má určitě ten, kdož ji na divadelních prknech vídá často.

Prožíváme s ní v této knize dětství, mládí, další časy...Až do historie, kterou už zavál čas, časy předrevoluční, revoluční i ty dnešní… A nějak se mi začalo stýskat, když jsem to všechno četla. Po mládí, po dětství, po naději.  Po nadšení, po naději lepších zítřků, po změnách, ze kterých bylo tušeno něco lepšího, nebo v horším případě, něco zásadně jiného. Jak to dopadlo, všichni víme a zejména pro čtenáře, kteří prožili část této doby, bude tato kniha i svědectvím historickým, leč více než encyklopedickým, spíše emocionálním. Skláníme se s dalšími roky už věkem a život začíná připomínat spíše bilancování.

A to autor knihy umí

Jestli něco umí Richard Erml zachytit dokonale, tak to je atmosféra každé situace, kterou popisuje a milý bilanční pohled, kterým se na vše dívá. Můžete ji zapomenout, ba dokonce můžete zapomenout i o čem Vinnetou dnešní doby je, ale rozhodně si zapamatujete ten otisk nálady, který ve vás zanechal. A fotografie to jen dokreslují. Černobílé, dokumentární, osobní, amatérské a náhodné i profesionální a v sériích. Vybere si každý. A každá dodává kousek lidskosti, možnost zahledět se Báře Hrzánové do očí a vidět tam celý svět.

Bára Hrzánová by se měla vyučovat ve svých silných názorech a pohledu na svět. Rázem by svět byl -  no možná trochu podobný té atmosféře, která byla těsně po revoluci.

IMG 20180915 150929

O autorech:

Bára Hrzánová (1964) Absolventka DAMU, divadelní, filmová a rozhlasová herečka, muzikantka. Hrála na scénách Národního divadla, Divadla v Řeznické, Divadla Na zábradlí, Divadla Na Jezerce. Dnes ji můžeme vidět v Praze v Divadle Kalich a ve Viole. Vystupovala ve filmech Requiem pro panenku, Spiklenci vlasti, Už a v dalších. S inscenací Hrdý Budžes podle bestselleru Ireny Douskové objíždí již šestnáctým rokem republiku. Na vysoké škole založila kapelu Condurango, pro kterou skládá, píše texty, hraje s ní a zpívá. S hercem Radkem Holubem mají syna Tondu a fenku Pepinu.

Richard Erml (1961) absolvent FAMU, divadelní publicista, kritik, dramaturg a autor šesti knih z prostředí Tibetu, Indie a pražské Libně (Zuzanka a tibetské velehory, Jidášovi bratři, Můj muž, má žena a další). Dlouholetý redaktor čtrnáctideníku Divadelní noviny, externista týdeníku Reflex. V nakladatelství Eminent vydal knihy Panker a já v hustým Ladaku a Tibetské nebe, peklo, ráj. S tibetoložkou Zuzanou Ondomišiovou mají syna Tashiho a pejska Berryho.

Autor: Richard Erml, Bára Hrzánová

Vydalo nakladatelství Eminent, 2018, www.eminent.cz

Hodnocení: 99 %

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boučková umí psát skvělé pasti na čtenáře

martina bouckova200Známe se několik let. Máme za sebou spolupráci při propagaci knížek, dobře vím o její vášni pro psaní. Skvěle fabuluje a je mistrem dialogů. Na začátku vydala texty pro děti, dnes se posunula o stupínek výš a vycházejí jí i knížky...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...


Literatura

Ať děti poznají, co se děje na obloze i v podzemí

doprava-nad-a-pod-zemi 200Presco Group tentokrát v edici Ella a Max přichází s novinkou v podobě knih STAVBY nad a pod zemí a DOPRAVA nad pod zemí.

...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Také k nám pronikla kultura Made in Japan

janponsko perexJaponsko přitahuje svou exotičností, odlišným či spíše možná paralelním vnímáním snad všeho, nač si vzpomeneme - a jeho kultura fascinuje svou někdy obtížně uchopitelnou svébytností. Evropský či americký uživatel není konfrontován jen s li...