Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

Tisk

hitchock200Americký film Hitchcock reřiséra Sachi Gervasiho mapuje zlomové období v životě režiséra a scénáristy Alfreda Hitchcocka, kdy se rozhodl natočit horor podle románu Psycho. Ten pojednává o sériovém vrahovi Normanu Batesovi, který zabil svou matku, bratra a několik žen, které po maskou milého muže s chlapeckým úsměvem nerozeznaly psychicky těžce narušeného člověka.

 

Pokud jste někdy viděli alespoň jeden díl z cyklu strašidelných televizních povídek A. Hitchcocka, které režisér sám uváděl a komentoval, oceníte hned v úvodu nápad tvůrců filmu Hitchcock. Nechali totiž samotného Alfreda Hitchcocka (A.Hopkins) aby uvedl i tento snímek a nastínil divákům hlavní zápletku.

Hitchcock, v té době asi šedesátiletý, měl za sebou několik úspěšných filmů. Po komerčním neúspěchu filmu Vertigo se však ocitl v bodě, kdy nutně potřeboval novou inspiraci, nechtěl-li ustrnout u natáčení příběhů s předvídatelným dějem a plných opakujícího se klišé.

hitchoock1

Když je žák připraven, mistr se vždy najde. Na scéně se objevuje román Psycho s hlavní postavou Normanem Batesem (Michael Wincott). Právě on se stává Hitchovým učitelem, který jej nejen provází v představách a budí ze sna, ale dokonce se zhmotňuje a hovoří s ním v jeho skutečném životě. Vypráví mu o motivech svých hrůzných činů, o pocitech, které v něm vyvolávaly a radí Hitchovi ve chvílích, kdy podezřívá svou manželku z nevěry.

Paranoia a zuřivost jako by získávaly vládu i nad samotným režisérem, částečně na něj působí destruktivně, ale zároveň jej tato posedlost žene kupředu. Svůj vysněný horor chce natočit za každou cenu. Nejen jeho žena Alma s ním musí mít svatou trpělivost. Tlak, pod kterým probíhá natáčení je nesmírně velký. Alfred a Alma vložili do projektu vlastní peníze a věnují mu veškerou energii. Hitche vyčerpává neustálý boj s nadváhou a žárlivost, Almu zase jeho náladovost, záliba v alkoholu, jídle a blondýnkách. Přesto je mu stále po boku, pomáhá mu a podporuje jej, jako už ostatně 30 let jejich společného soužití.

Distribuci filmu ohrožuje zpoždění v natáčení, mravnostní komise, které se nelíbí některé scény a ředitelství Paramountu, které by rádo mělo jistotu, že uvedení filmu do kin nebude blamáží.

hitchoock2

Do poslední chvíle není jisté, zda horor u diváků uspěje. O to více si pak můžeme společně s Hitchem užívat scénu ve foyer kina, odkud sleduje škvírou ve dveřích divácké reakce. Přichází „sprchová scéna“ s typickým hudebním doprovodem skřípajících houslí…a diváci nezklamou! Hitch diriguje jejich hrůzyplný křik a tančí. Názory na tuto vsuvku se různí, někteří kritici ji považují za lacinou, mě pobavila.

Uznání se dočká nejen samotný film Psycho a Alfred Hitchcock, ale i jeho žena Alma přímo od něj. Mistr napětí, jak byl označován, se jí konečně, po třiceti letech, vyzná ze svých citů.

Herecké obsazení zaručuje kvalitní podívanou. Anthony Hopkins je sice díky dokonalému nalíčení k nepoznání a vlivem silné vrstvy materiálu tvořícího Hitchcockovu odulou tvář a podbradek nemá moc prostoru pro mimiku, ale přirozeně se sžil s korpulentní postavou . Chvílemi požitkářský výraz s občasným dětsky trucovitým nádechem, jindy zase samolibý, zuřivý či smutný vytváří zejména pomocí úst a různým nastavením a otevíráním rtů. Když jeho zkoumavý a upřený pohled odhaduje protivníka nebo sleduje tvář krásné blonďaté herečky, není divu, že si vyslouží polibek na tvář. Je totiž skutečně roztomilý.

hitchoock3

Helen Mirrenová v roli jeho manželky a spolupracovnice Almy je taktéž skvělá, její herectví je vyzrálé a věrohodné. Herečky v rolích Janet Leighové (Scarlett Johansson) a Very Milesové ( Jessica Biel) své role pojaly příjemně civilně, jen Hitchcockova asistentka Peggy Robertsonová ( Toni Collette) působí poněkud afektovaně, ale třeba taková skutečně byla. Šťastnou ruku měli tvůrci při výběru Jamese D´Arcyho, který zde hraje Anthonyho Perkinse (v Psychu Norman Bates) a je mu tak podobný, že to je k neuvěření.

Hudba využívá motivů z Hitchcockových filmů a seriálů, navozuje tedy autentickou atmosféru, stejně tak i kulisy a celková výprava odpovídají době natáčení hororu Psycho.

Jestliže režisér a scénáristé chtěli vzdát hold Alfredu Hitchcockovi a jeho ženě Almě Revilleové a připomenout jejich zásluhy na poli klasického hororu, tak myslím, že se jim to podařilo. Jestli však film natáčeli pouze s vidinou zisku, ke kterému jim měl pomoci věhlas A. Hitchcocka (jak se domnívají někteří kritikové), obávám se, že příliš komerčně neuspějí. Kino bylo, bohužel, téměř prázdné.

Snímek si asi neklade ambice stát se přesným životopisem A.H., může však být inspirací a motivací pro tvůrce, které potkal momentální neúspěch. Hlavní je, věřit sám v sebe a cítit důvěru svých blízkých. Fanoušci Alfreda Hitchcocka si jistě užijí různé odkazy na jeho dílo, které jsou v ději zakomponovány.

hitchoock plakat

Název: Hitchcock/ USA 2012
V českých kinech od: 7. 2. 2013
Žánr: Drama, Životopisný
Stopáž: 98 minut
Scénář: John J. McLaughlin, Stephen Rebello
Režie: Sacha Gervasi
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, James D'Arcy, Jessica Biel, Danny Huston, Toni Collette, Michael Wincott, Michael Stuhlbarg, Currie Graham, Tara Summers, Frank Collison, Richard Portnow, Kurtwood Smith, Wallace Langham
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridg...


Literatura

Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda

podivej-priroda 200V nakladatelství Bookmedia vyšla loni na podzim kniha s názvem Podívej! Příroda, kterou prostě musíte mít doma, a to ať už máte nebo nemáte děti.

...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

jenicek a marenka 200Žili byli dva malí sourozenci Jeníček a Mařenka, které jejich otec odvedl v noci do hlubokého černého lesa a zanechal je tam napospas divoké přírodě. Po krátkém bloudění ve vysokém porostu našli bratr se sestro...