V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

Tisk

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními událostmi z let 1617 a 1627.

 

Pudl a pudr je příběh dvou bratrů, který je zcela smyšlený, zároveň ale opřený o řadu divadelně historických fakt. Jeden je básník, druhý skladatel. Poznali okázalost karnevalů, slávu komedie i lesk italské opery. Divadlo mají v srdci i pod kůží a k tomu podědili geniální talent. Ale co s ním v Praze sedmnáctého století? Poznejte s námi osudy bratrů, kteří potřebovali splatit otcův dluh, a proto (ne)ovlivnili dějiny českého barokního divadla.

Pudl a pudr propojuje historické události s ohlédnutím za dvaceti lety působení Geisslerů, fanoušci souboru tak ve hře najdou odkazy na mnoho předchozích představení. Autorkou námětu, libreta a dramaturgie tohoto výročního muzikálu je Helena Koblischková, o jeho hudební podobu se pak postarala autorská dvojice Tomáš Hanzlík a David Hlaváč. Za vizuální stránkou představení, scénografií a kostýmy stojí Jitka Nejedlá a režisérem inscenace, v jejíchž hlavních rolích se představí Vojtěch Franců a Petr Šmíd, je Petr Hašek. V obsazení nechybí oblíbené geissleří tváře jako Eva Henel Burešová, Lucie Valenová (v alternaci s Alenou Hladkou), Tereza Bortlová (alternace Simona Balko Jindráková) a Bartoloměj Veselý.

pudl a pudr 1

Geisslers Hofcomoedianten již 20 let tvoří současné hravé divadlo inspirované barokem. Neusilují ale o rekonstrukci původních barokních her a předloze dávají současný rozměr, objevují nadčasová témata, zapomenuté příběhy, odkazy slavných divadelních osobností a paralely mezi minulostí a současností. Od roku 2014 Geisslers pravidelně hrají na jevišti Divadla VILA Štvanice, kde také od roku 2015 pořádají festival pro rodiny s dětmi VILOmeniny. Od svého počátku jsou Geissleři součástí festivalu barokního divadla a hudby THEATRUM KUKS. Každoročně v létě vyráží soubor na turné napříč Českou republikou a pod hlavičkou Festivalu zámeckých a klášterních divadel oživuje místa s divadelní historií.

pudl a pudr 2

Více informací: https://www.geisslers.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...


Literatura

Jak chutná moc?

Jak chutna moc perexKaždá doba má politiky, kteří jsou schopni likvidovat svoji zemi a občany z jediného důvodu,

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Navštivte v Liberci Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm

anifilm 200Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem, který naleznete zde: http://www.anifilm.cz/cs/progra...