Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem. Kdo za něj může?

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem. Kdo za něj může?

Tisk

Soumrak Edenu perexSituace v Edenu není vůbec dobrá. Pravověrní z toho viní Heretiky a jejich magii. Napětí ve společnosti nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada pochází z rodiny Heretiků, ale posledních sedm let žije jako Pravověrná. Dokáže zapomenout na to, že kdysi přísahala pomstu vrahovi svých rodičů?

Když je její identita prozrazena, její nový život se ocitne v troskách. Proto se rozhodne zjistit, co přesně se stalo za Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli. Netuší ale, že ji čekají dvě velké výzvy: musí nejen dopadnout vraha dříve, než v Edenu vypukne válka, ale i najít v sobě dostatek síly k tomu, aby ho porazila.

Nový fantasy román od české autorky

Knihu Soumrak Edenu, kterou vydalo Nakladatelství Fragment, napsala česká spisovatelka Lucie Ortega. Její kniha Světla nad močálem vyhrála 4. ročník soutěže Hvězda Inkoustu. Většina autorčiných děl se nese ve stylu magického realismu nebo fantasy. Pokud právě nepíše, kreslí fotorealistické portréty tužkou pod pseudonymem Lorena nebo tráví čas s rodinou v přírodě či na cestách.

Promyšlený svět, sympatické postavy

Svět, ve kterém se příběh odehrává, autorka promyslela do nejmenších detailů. Má svá pevně daná pravidla, a i když je nejdřív těžké se v tom všem zorientovat, později do sebe všechno hezky zapadne. Vyprávění je inspirované křesťanskou mytologií a vystupují v něm různé druhy bytostí. Na začátku každé kapitoly se nachází krátký úryvek, který umožňuje lépe pochopit jednotlivé aspekty tohoto knižního světa a funguje také jako jeho rozšíření.

Hlavní hrdinka Ada je sympatická. Neřídí se pravidly a jde si za svým cílem. Skvěle ji doplňuje Raymond, a tak jsou jejich společné scény plné humoru. Pokud jde o další postavy, žádná z nich není vysloveně dobrá nebo zlá. Vše prostě záleží na úhlu pohledu. Autorka si s definicí dobra a zla opravdu vyhrála, díky čemuž příběh nejednou překvapí a nabídne zajímavou myšlenku, která stojí za zapamatování.

Konec, který (ne)potěší

O co více se tento originální příběh blíží ke svému závěru, o to více postav ukazuje svou pravou tvář a vyjasňují se také role, které v edenském dramatu sehrály. I tak ale konec dokáže překvapit. Zatímco však jeho originalita potěší, některé detaily vám radost neudělají. Jinak to ale dopadnout nemohlo. Soumrak Edenu je kombinací fantasy, humoru, emotivních scén a vážných témat, a tak navzdory tomu, že se primárně jedná o knihu pro mladší čtenáře, dokáže zaujmout i dospělé.

Soumrak Edenu

SOUMRAK EDENU
Autorka: Lucie Ortega
Vydáno: Fragment, 2023
Žánr: young adult, fantasy
Počet stran: 416

Hodnocení: 80 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/84785896/soumrak-edenu/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nevěsta ze zámoří

Nevesta ze zamori 200Jak je u Hany Marie Kӧrnerové zvykem, je tato kniha opět brilantním dílem, plným lásky, romantiky, dobrodružství a napětí.

...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

maly princHovorí starček z minuloročnej animovanej rozprávky Malý princ, ktorá je veľmi podarenou adaptáciou knihy s rozšíreným príbehom. O tejto knihe sa na strednej škole učilo stále jedno a to isté. Je to kniha, ktorá sa dá interpretovať detskými očami ako...