Nezapomeňte na barborky!

Nezapomeňte na barborky!

Tisk

barborky tradiceTrhání takzvaných barborek patří k jednomu z prvních vánočních zvyků a ve váze pak větvičky konkurují adventnímu věnci.






Barborky se trhají 4. prosince a zpravidla by jej měly trhat mladé dívky, protože svatá Barbora je jejich patronkou. Barborky také symbolizují čistotu Panny Marie. Tradice a pověst, která se k nim váže říká, že pokud dívce barborka rozkvete do Štědrého dne, čeká ji v příštím roce svatba.

A z jakého stromu by se větvičky měly trhat? Tradice říká, že by se mělo trhat za svitu prvních slunečních paprsků a to z nejméně deset let starého stromu. Nejlépe poslouží třešeň, višeň, slivoň, jabloň, meruňka nebo okrasná sakura či zlatice (zlatý déšť).

barborky tradice

Pokud chcete mít jistotu, že vám barborka rozkvete, ponořte ji celou do teplé vody a nechte ji přes noc nasáknout. Poté ji normálně dejte do vázy. Vodu nevyměňujte, ale pouze pravidelně dolévejte. Také si pro barborky vyhraňte místo, kde není průvan. Zpočátku má ráda chladnější místa, až před květem ji můžete přenést do teplé místnosti, kde se můžete těšit z květů.

Dříve chodívaly v předvečer svátku svaté Barbory po vesnici ženy v bílém s bledým obličejem a hodným dětem rozdávaly srdíčka a zlobivé šlehaly metlami.

barborky tradice

Zdroj foto: internet


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vařit bez lepku a chutně je hračka

BezLepku perexJeště před pár lety se o citlivosti na lepek hovořilo jen sporadicky a tato diagnóza se stávala noční můrou všech, kdo byli náhle postaveni před skutečnost, že se s potravinami obsahujícími lepek musejí navždy ...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...