Dívejme se kolem sebe pozorněji

Dívejme se kolem sebe pozorněji

Tisk

mudro200Kdo má pocit, že již Prahu zná, že nelze navštiv místa pro nás nová, by si měl přečíst další svazek z cyklu Ivany Mudrové Prahou s otevřenýma očima. Autorka nás totiž opět přesvědčila, že máme stále co objevovat. Tento, již pátý, svazek nás provede záhadným Starým Městem a Josefovem, projdeme se i po Novém Městě. Z okrajových čtvrtí pokračuje procházka Libní, Prosekem a Vysočany. Nově zavítáme do Hloubětína, Kyjí, Dolních Počernict, Kbel, Vinoře a Satalic. Jak je z výčtu čtvrtí patrné, autorka dokazuje, že každá pražská část má své kouzlo, které je ale nutno objevit.

 


Nakladatelství ve spolupráci s autorkou též myslelo na nás, poutníky, protože rozměr knihy je velmi sympatický. Vejde se do každého batohu a my se tak nemusíme „šprtat“ dopředu nebo lovit údaje z paměti, případně si dělat dopředu výpisky. Hezky si vše přečteme na místě. Autorka totiž pečlivě k danému místu vybírá i básně, pověsti, ale i skutečné příběhy spjaté s lokalitou. Tím se z výletu stává atraktivní trávení volného času s rodinou nebo přáteli.
Pakliže chceme objevovat kouzla Prahy a svým mimopražským nebo zahraničním přátelům ukázat přeci jen trochu víc než je Pražský hrad a Hradčana, musí se edice stát naším nepostradatelným pomocníkem.

mudro1

 

Název: Prahou s otevřenýma očima V.
Autor: Ivana Mudrová
Fotografie: autorka
Žánr: cestování, regionální literatura
Nakladatelství: NLN, s. r. o., Nakladatelství Lidové noviny
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224
Hodnocení: 90%

https://www.nln.cz/knihy/prahou-s-otevrenyma-ocima-v/

Zdroj foto: NLN, s. r. o.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: „Mám sám so sebou taliansky vzťah: nenávidím sa a milujem sa zároveň.“

peter nagyJeden z nejpopulárnějších zpěváků Slovenska, Peter Nagy, si s námi popovídal o škole, fotografování i písničkách.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Z nočního stolku

z nocniho stolku 200Možná se podivíte názvu mého příspěvku, ale musela jsem nějak obhájit své postřehy o knihách staršího data. Prostě se to u mne děje. Na nočním stolku, v pracovně a občas i na komodě v obývacím pokoje se kupí knížky i audioknihy, k...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Akira Kurosawa a jeho filmy

kurosawa 1Je zajímavé, že z klasiků japonské kinematografie je u nás nejvíce a vlastně jako jediný znám právě Akira Kurosawa. Naproti tomu tvůrci jako Kaneto Šindo, Jasudžiro Ozu nebo Kendži Mizoguči, jakkoli též celosvětově uznávaní, jsou u nás pomíjeni. Na roz...